Alice berättar

Jag heter Alice Hagberg och bor i Floda, 2 mil norr om Göteborg. Att utbilda mig till tandsköterska var absolut inte självklart med två föräldrar med vårdyrken så ville jag arbeta med något helt annat och har testat lite olika yrken men med fokus på service och försäljning. Idag arbetar jag på Aqua Dental Olskroken i Göteborg. Där började jag efter min sista praktik på utbildningen och trivs verkligen jättebra!

Varför valde du att utbilda dig till tandsköterska?
Det var egentligen en ren slump att jag valde att utbilda mig till tandsköterska. Min pappa är tandläkare och har drivit en liten privat klinik i över 30 år. Jag har dock aldrig varit särskilt intresserad av att gå i pappas fotspår. Men efter jul för snart 5 år sedan så fick han lite problem då hans ena sköterska halkat och slagit axeln ur led. Han ringde då mig på vinst och förlust och frågade om jag kunde tänka mig att bli tandsköterska. Jag trodde först det var ett skämt men bestämde mig för att jag inte hade något att förlora och hoppade på tåget. På plats fick jag lära mig under devisen ”learning by doing” och jag var noga med att inte göra något som kunde orsaka skada. Tanken var att arbetet skulle vara tidsbegränsat men när tandsköterskan som varit sjukskriven kom tillbaka kände jag att jag ville lära mig mer och få mer kunskaper teoretiskt. Det var ju så roligt jobb! Jag hade samtidigt upptäckt att jag väntade barn vilket försvårade situationen lite grann. Jag började söka runt på nätet efter distansutbildningar.

Vad var avgörande för att du valde att plugga på TUC Yrkeshögskola?
Jag sökte först två omgångar till Medlearn i Kungsbacka eftersom det var närmst hem för mig. Jag sökte också till TUC Yrkeshögskola och kom in lagom till att min son hunnit fylla ett år. Jag såg detta som det perfekta upplägget för mig. Jag kunde lägga upp mina studier så som det passade mig samtidigt som jag kunde kombinera studierna med föräldraskapet. Att TUC erbjöd en plattform där föreläsningar spelades in var också avgörande eftersom jag ville kunna styra mina studier som det passade mig.

Vilket ämne tyckte du var roligast/mest intressant?
Jag tyckte att många ämnen under utbildningen var intressant. Men främst det som gör tandsköterskans yrke så viktigt, så som profylax. Jag tyckte också att anatomin var roligt att lära sig och käkirurgi är väldigt spännande!

Hur var det att plugga på distans?
Det är väldigt annorlunda att studera på distans eftersom man inte träffar sina kurskamrater dagligen och föreläsarna ser man bara på en skärm och har kontakt via mail eller telefon. Det tog en stund att vänja sig och lära sig hur allt fungerade och skapa rutiner men sedan tyckte jag att det var väldigt bra. Det passade mig som sagt eftersom jag fick möjlighet att lägga upp mitt studerade på ett sätt som passade mig, vilket i praktiken innebar att jag en dag i veckan såg ikapp alla föreläsningar som varit under veckan och sedan planerade kvällar som jag skulle sitta med studierna. Att få lov att göra tentor på hemmaplan var också bra tycker jag.

I utbildningen ingår tre LIA-perioder. Berätta om dina tankar kring LIA och möjligheten att praktisera det du lärt dig.
Jag tycker att LIA-perioderna är väldigt viktiga eftersom tandsköterskeyrket inte är någonting som man kan läsa sig till via böcker utan är något som man måste lära sig genom att arbeta med yrket. Det är ett mycket praktiskt yrke som handlar om att lära sig att snabbt kunna sätta sig in i olika situationer, ligga steget före och ha ett helhetstänk.

Hur snabbt efter examen hade du arbete som tandsköterska?
Jag hade arbete redan innan examen och fick dessutom jobb under min sista LIA-period.

Beskriv yrket som tandsköterska, vad är dina huvudsakliga uppgifter?
Tandsköterskeyrket är ett mycket varierande yrke där arbetsuppgifterna kan variera från klinik till klinik. Så som jag har arbetat och som jag trivs bäst med så arbetar man i team. Tandsköterska, tandhygienist och tandläkare arbetar tillsammans och alla arbetar på toppen av sin kompetens. Tandläkaren ställer diagnoser och utför den mesta behandlingen medan tandsköterskan tar hand om allt praktiskt innan behandling, under behandling och efter behandling. Man håller koll på tidboken, får patienterna att känna sig välkomna och trygga, ger information, förbereder behandlingar, ser till så att behandlingsrummet är rent mellan besöken och att alla instrument är rena och sterilt packade, gör beställningar och kallar patienter. Man är en spindel i nätet kan man säga.

Vad är det bästa och det mest utmanande med ditt arbete?
Jag tycker att det bästa med arbetet är att man träffar så oerhört mycket olika människor! Det mest utmanande är tidspressen man ibland kan känna eftersom vi arbetar efter en tidbok och att hantera olika sorters personligheter på ett professionellt sätt.

Hur ser du på framtiden?
Framtiden för tandsköterskan tycker jag ser ljus ut! Det behövs verkligen fler duktiga tandsköterskor i yrket. Jag tycker att det är bra att man kan utvecklas så mycket som man själv vill och jag tror att vi i framtiden kommer att arbeta mer och mer delegerat dvs, vi tandsköterskor får utföra mer behandling. Det är bra på alla sätt. Det skapar utvecklingsmöjligheter och kan också hjälpa till att möta det stora tandvårdsbehov som finns och kanske också korta väntetider. Om fler tandsköterskor vågar ta för sig kommer det dessutom öka statusen på vårt yrke!

Vem passar yrket för?
Personer som tycker att service är viktigt och som gillar att arbeta i ett högt tempo och ha flera bollar i luften samtidigt. Det är viktigt att man har en empatisk förmåga och ett problemlösartänk, är strukturerad och van att ligga steget före.

Vad har du för råd och tips till den som funderar på att utbilda sig till tandsköterska?
Jag tycker att om man är intresserad av yrket men inte har någon erfarenhet alls så skulle jag kontakta någon klinik i närheten och fråga om jag fick komma på studiebesök för att få en uppfattning av vad yrket innebär. Men annars, våga prova! Var intresserad och ta tillvara på dina praktikperioder och testa så mycket som möjligt. Det är ett väldigt roligt yrke!

“Alice arbetar på vår klinik i Olskroken och vi är väldigt nöjda med hennes arbete. Hon är mycket lyhörd vilket gör att hon snabbt förstår arbetsprocessen. Dessutom har hon en positiv inställning som sprider sig över hela vår klinik. Vi upplever att Alice utbildning är högst relevant och skolan har ett nytänkande arbetssätt då de förstått vad som behövs på moderna tandläkarkliniker. För att bli Sveriges bästa tandläkarkedja måste man ha höga krav på all personal och därför söker vi endast de bästa. Det är betryggande när vi får in en ansökan från någon som utbildat sig på TUC då vi vet att de levererar tandsköterskor av högsta kvalitet. Vi har fler tandsköterskor än Alice som utbildat sig på TUC och det tycker jag säger mycket.” berättar Martin Beiring, verksamhetsansvarig för Aqua Dental i Göteborg

Låter detta som yrket för dig?
Här hittar du mer information om våra kommande utbildningar till tandsköterska: