Evelina gör samhällsskillnad med sin IT-kunskap.

Evelina Åberg letade efter en utbildning som både gav henne ett yrke där hon kunde vara med och påverka och som även ett yrkes med bra betalt. Hon valde att utbilda sig till systemutvecklare .NET vilket ledde henne till polisens forensiska avdelning.

Fick tips om att satsa på IT

Evelina Åberg har gått från att jobba på förlängda sommarjobb till att vilja utbilda sig till ett yrke . ”Jag visste att jag ville plugga men jag visste inte inom vad”, berättar Evelina. För att hitta rätt tog hon hjälp av en studie- och yrkesvägledare . Evelina säger att det inte var någon självklarhet att hon skulle plugga IT utan det var studievägledaren som ledde in henne på det. ”Jag har tyckt att jobba med IT verkar intressant, men jag visste inte så mycket om det.”

När Evelina presenterades för ett par utbildningar valde hon att söka till systemutvecklare .NET. ”Jag har fått höra att det är en väldigt bra grund att stå på oavsett i vilken riktning man vill gå” förklarar Evelina. I utbildningen fick Evelina lära sig .NET, en av de största plattformarna inom systemutveckling och allt om programmering. Hon lärde sig bland annat att ansvara för arbetet i design och konstruktion, och att utveckla avancerade grafiska användargränssnitt. ”Jag känner att jag har lärt mig så otroligt mycket på vägen. Jag visste inte så mycket från början, men nu har jag fått en bra grund” berättar Evelina Åberg.

Hittar de kriminellas spår

Mot slutet av utbildningen började Evelina arbetet med att sondera arbetsmarknaden. ”När det kommer till att söka arbete inom IT så finns det så många olika vägar att gå. Utvecklingen går hela tiden framåt och det kommer att behövas mycket arbetskraft. Det gör ju att det även finns en del pengar i branschen, vilket är ett plus.” Innan utbildningen var avslutad stod Evelina med två jobberbjudanden och till sist landade valet på IT-forensiker hos polisen.

Evelina arbetar idag med att säkra digitala bevis ”Det kan handla om att allt från chattar, bilder till annan gps-lokalisering som styrker eller motbevisar vittnesutsagor ” förklarar Evelina. Hon är väldigt nöjd över yrkesvalet och känner att hon gör skillnad och bidrar till samhället med sin kunskap, något som hon känner är viktigt för henne. Evelina berättar att hon har goda möjligheter till vidareutbildning genom polisen. ”Det finns många fortbildningskurser, så man verkligen kan bli expert inom sitt område”.

Hoppas att fler utbildar sig inom IT

Att Evelina är ensam kvinna i sitt team är inget som stör henne, det är snarare en fördel menar hon. ”Mina kollegor säger ofta att det är roligt att jag kommit till gruppen och att det är bra att det blir fler kvinnor i branschen” berättar Evelina. Hon tycker att det är viktigt med jämställdhet och att det finns människor med olika bakgrund för att skapa en bra arbetsplats.

Evelina är också mån om att fler får upp ögonen för IT- och techbranschen, så när hon blev tillfrågad om att vara och bidra till AddTech-kampanjen var hon inte sen att hoppa på. ”Kampanjen handlar om att få fler att söka till techbranschen. Det behövs många för att möta behovet. Jag tror att det är viktigt att visa upp sig för att visa andra unga vilka möjligheter det finns.” säger Evelina.

Tillsammans med Åsa Zetterberg från TechSverige ställde hon upp på en intervju i Morgonstudion på SVT i slutet av september. I intervjun berättade Åsa Zetterberg om att prognoser visar att det kommer saknas 70 000 medarbetare framöver, vilket gör arbetschanserna mycket goda.

Satsa på en framtid inom IT- och techbranschen

Vill du ge dig in i en bransch där din kompetens kommer att vara hett eftertraktad så har TUC Yrkeshögskolan utbildningarna för dig. Hos oss hittar du flera utbildningar inom IT-sektorn. Läs mer om våra program inom it.

Vanliga frågor