Nyfikenheten lockade dem till produktionsteknik.

De studerande på utbildningen Produktionstekniker vill vara med och utveckla den framtida industrin. Här berättar Dennis, Usman, Miranda och Michaela om sitt val av utbildning.

Det är fredag eftermiddag och de studerande som går sin andra termin på utbildningen Produktionstekniker på TUC Yrkeshögskola har redovisning av sin LIA-period, praktik med andra ord. Många av de studerande som läser till produktionstekniker har erfarenhet av arbete inom industri. Dennis Samuelsson jobbade som svetsare men kände att han ville gå vidare. ”De flesta som arbetar inom industri blir förr eller senare nyfiken. Jag började fundera kring ritningarna som hamnade hos mig, vad var det för idé bakom dessa” berättar han. Nu när Dennis gått två terminer tycker han att han upptäckt saker med produktionsteknikeryrket som han inte kände till sen tidigare. ”Det är en bredare utbildning än vad jag trodde. Det finns många fler roller inom produktionstekniker än vad jag hade trott” berättar Dennis.

Usman Numanov hade, precis som Dennis, arbetat på industri men kände att han ville utvecklas inom området och valde därför att söka Produktionstekniker. ”Utbildningen var som jag hade tänkt mig. Jag tycker om att få ansvar och vara med och utveckla, så det här passade mig bra” berättar Usman.

Göran Wiggur, som är utbildningsledare berättar att det finns en överrepresentation av män inom de tekniska yrkena och tycker därför att det är extra roligt att det finns fyra kvinnliga studerande i klassen. Miranda Vali, som vid LIA-presentationerna finns med på länk, ser inga konstigheter med att vara ensam kvinna på en arbetsplats. ”Jag gjorde min LIA på Scania och där märks det tydligt att man arbetar för att få in fler kvinnor i yrket. Det fanns nätverk för kvinnor för att fler kvinnor ska vilja jobba inom industrin” berättar Miranda.

Även Michaela Jansson ser att det sker en förändring när det kommer till fördelning av män och kvinnor ute på industrierna. ”På företaget jag arbetar så är vi kvinnor i majoritet, så jag har aldrig funderat kring det” säger Michaela. För henne var det problemlösningen som lockade henne till utbildningen. ”Jag vill kunna vara med och utveckla, effektivisera och lösa problem” menar hon. ”Det handlade mycket om att släcka bränder där jag arbetade och jag vill i stället hitta en lösning så man slipper laga” berättar Michaela Jansson om att utbilda sig till Produktionstekniker.

Vill du också ge dig in i en spännande bransch där du kan vara med och utveckla framtidens industrier? Sök då till TUC Yrkeshögskolas utbildning Produktionstekniker. Utbildningen är tvåårig och på distans med träffar i Linköping.