Ville garantera jobb efter examen.

Reem Sabah hade många års erfarenhet av hotellbranschen när hon kände att det var dags att sadla om. Hon googlade yrken där det fanns en stor efterfrågan på arbetskraft och hittade VVS-ingenjör på TUC Yrkeshögskola. Det blev en spännande utbildning som lönade sig.

Reem hade jobbat fem år som Hotel manager när hon kände att hon ville karriärväxla. ”Jag ville utbilda mig inom ett område där jag fick utvecklas och att det sen skulle leda till jobb” berättar hon. För att hitta rätt utbildning började Reem söka på nätet och såg att det fanns en stor efterfrågan på VVS-ingenjörer . ”Jag blev jättenyfiken på yrket för jag kände inte till så mycket om det. När jag läste på så tyckte jag att det lät intressant, så jag vill ge det en chans. Jag ville testa själv och inte bara lyssna på vad andra säger.” Reem sökte på utbildningen VVS-ingenjör och stötte på TUC Yrkeshögskola. ”En kompis till mig läste logistikutbildningen för ett par år sen så jag kände till TUC och det var ju så bra att programmet fanns i Stockholm eftersom jag ville flytta dit” berättar Reem.

Hittade strategier under pandemin

När Reem klev innanför dörrarna på TUC i Bromma visste hon inte vad som väntade henne och hon var beredd på att vara ensam kvinna på utbildningen. ”Jag var alldeles fascinerad över att det fanns andra tjejer där.” I klassen var de åtta kvinnor som var redo att satsa på en ny karriär, vilket Reem tyckte var kul. Som så många andra, drabbades Reem av coronarestriktionerna vilket gjorde det svårt att hitta praktikplats. ”De allra flesta tackade nej när man frågade om man fick göra sin LIA hos dem för att de själva inte var på arbetsplatsen eller att de inte fick ta emot personer under pandemin” förklarar Reem.

I stället för att ge upp hittade Reem en annan strategi. ”Jag började söka företag som hade jobbannonser ute. Då hittade jag Tysklinds och skickade in en presentation och CV.” Det tog inte lång tid innan Reem fick ett svar och blev kallad till intervju. Det var en lyckad strategi och Reem fick göra LIA hos Tysklinds. Reem blir alldeles lycksalig när hon pratar om sin LIA. “Det var så spännande och helt härligt! Arbetsmiljön var verkligen toppen.” Det visade sig att det inte bara var Reem som tyckte att LIA:n blev lyckad utan även hennes handledare. Reem blev erbjuden att göra ytterligare en LIA-period hos dem och i slutet av utbildningen blev hon även erbjuden jobb.

Yrket som passade henne perfekt

Valet att utbilda sig till VVS-ingenjör är inget hon ångrar. ”Yrket är helt rätt för mig! Jag gillar att det är ett yrke där det finns möjlighet till utveckling och att det är en så stor variation av arbetsuppgifter” säger Reem. När hon berättar om sina arbetsdagar består de både av platsbesök, kundkontakt och CAD-arbete vid datorn. Att Reem jobbar inom ett mansdominerat yrke är inget som stör henne. ”Jag upplever att mina arbetskollegor är väldigt hjälpsamma. De vill verkligen ge mig förutsättningar att klara jobbet.” Reem tror att det har skett en stor förändring inom byggbranschen och att de flesta inser att en jämnare könsfördelning är något som alla vinner på. När Reem blickar framåt ser hon en ljus framtid när det kommer till sitt yrkesval. ”Jag vet att jag kommer att vara behövd med tanke på hur det byggs nytt och renoveras. Arbetsmarknaden ser positiv ut!”

Vill du satsa på ett framtidsyrke? Då kan VVS-ingenjör vara rätt val för dig! Läs mer om programmet här!

Vanliga frågor