Första kullen lönespecialister.

Snart är det äntligen dags! Efter 1,5 års intensiva studier tar Erica Dovrén, Olivia Kardemark och Therés Gustavsson och deras klasskamrater examen i december.

Hösten 2016 startade de sina studier till lönespecialist på TUC Yrkeshögskola, en utbildning som leder till ett eftertraktat arbete då många arbetsplatser idag saknar den rätta kompetensen. Totalt 18 veckor av deras studier är förlagda på en arbetsplats sk LIA (Lärande i arbete), vilket innebär att de får praktisera sina nya kunskaper i skarpt läge. På måndag är det dags för klassens sista arbetsplatsförlagda praktik att dra igång.

Erica som bor utför Tenhult ska göra sin LIA på Nässjö kommuns HR-avdelning. Erica gjorde även sin första LIA där och fick också möjligheten att sommarjobba. Nässjö kommun har erbjudit henne en tjänst efter examen vilket hon är mycket glad över.

Olivia Kardemark bor ett stenkast från skolan i Huskvarna och ska göra sin andra praktik på Jönköpings kommuns löneservice, samma arbetsgivare som hon hade under sin första LIA. Olivia fick också chansen att arbeta där under sommarens lediga veckor och har fortsatt arbeta sporadiskt där under hösten. Under höstens praktik kommer Olivia få prova på andra typer av lönearbete vilket hon ser fram emot.

Från Sandhem utanför Mullsjö kommer Therés Gustavsson och hon gör sin LIA på Västra Götalandsregionens regionservice och efter höstens LIA har Therés fått ett 5 månaders långt vikariat där. Sin första LIA gjorde hon på Paroc så under utbildningen får hon chansen att testa både privat och offentligt lönearbete, vilket hon tycker är en stor fördel.

De är alla överens om att kombinera studier med praktiskt arbete på arbetsplats är det bästa med utbildningen. Detta då de upplever att de redan under sin första praktikperiod kunde tillföra och vara en resurs för företaget, samtidigt som de kunde relatera sina kunskaper från arbetsplatsen till studierna.

Den 21 december är det då dags för examen, för att sedan ta sig an arbetslivet. Av klassens 29 studerande har hälften av dem arbete, redan innan de har tagit sin examen. Det visar att de läser rätt utbildning och att deras kompetens är eftertraktad av arbetslivet.