YH-studerande står rustade trots pandemi.

I slutet av förra året kunde Myndigheten för yrkeshögskolan meddela att de ser att YH-studerande klarat sig bra under pandemin och fortsatt haft goda chanser att få LIA-platser och få jobb efter utbildningen. Här får du träffa Johanna och Karl som berättar mer om sina erfarenheter av YH-utbildningar.

Även på TUC Yrkeshögskola ser man att det ljusa trenden inte sviker. Maude Svensson, som är utbildningsledare för Företagssäljare, ser att de studerande i mycket hög grad kommer ut på LIA och att även en stor andel har fått jobb där de gör sin LIA. Däremot har pandemin satt sökningen av praktikplats på prov. Här ser Maude skillnad mellan före och under pandemin där LinkedIn blivit en allt viktigare del i nätverkandet då många fysiska träffar ställts in.

Jag märker ju att nätverkandet har varit väldigt viktigt för mig som utbildningsledare. Här har jag kunnat hjälpa våra studerande. Det som är roligt för oss är att allt fler företag vänder sig till oss för att höra om det finns studerande som behöver en praktikplats.” berättar Maude.

Johanna Petersson och Karl Palmqvist började Företagssäljarutbildningen hösten 2020 och fick snabbt känna på att pandemin var närvarande på flera olika plan. För Johanna, som arbetade inom resebranschen, blev detta påtagligt då hon tvingades att se sig om efter annan sysselsättning. ”TUC har funnits i bakhuvudet under en längre tid, då jag velat studera något men jag visste inte vad. Pandemin gjorde att jag fick bestämma mig och då tyckte jag att företagssäljare var nåt som passade mig bäst och så tyckte jag om att man får så mycket praktik i utbildningen.” berättar Johanna. Karl håller med om att upplägget kändes lockande. Han hade spanat på olika utbildningar och fick tips om TUC Yrkeshögskola av en kund på sitt dåvarande jobb.
För mig kändes en lång och teoretisk utbildning inte aktuellt. Att komma ut på praktik är ju enormt värdefullt.” säger Karl och är nöjd att han valde att söka till TUC.

När det blev dags att söka LIA-plats gjorde sig pandemin återigen påmind och många företag var restriktiva på grund av smittläget. ”Jag var nog ändå förvånad att det gick så pass enkelt trots att läget var som det var. Klart att det blev en del nej till en början. Mycket handlade ju om att de inte släppte in på nya personer på grund av pandemin, men sen fick jag en plats på Mitab.” berättar Johanna. För Karls del blev det svårare och där han tillsammans med kursare arbetade med ett projekt under sin första LIA-period. ”Vi skrev en rapport knuten till försäljning där vi intervjuade säljare ute i fältet. Jag tyckte att det blev ganska bra i slutändan”.

Maude Svensson, utbildningsledare

Även om det var svårare att hitta praktik till första perioden så gick det desto bättre vid den andra LIA-perioden. Johanna började på Tranås Energi och Karl på Pinpointer, företag som de tidigare inte visste så mycket om. ”Man kanske inte alltid hamnar där man önskar, men för många blir det tillfälle att hitta något nytt.” menar Maude Svensson.

Johanna och Karl håller med och känner att deras senaste praktik blev riktigt lyckad trots att de inte visste så mycket om verksamheterna. ”LIA-perioden blir ett bra tillfälle för både oss studerande och arbetsgivaren att känna på varandra. Vi får testa yrket, känna på arbetsklimatet på företaget och arbetsgivaren ser hur man fungerar med de andra kollegorna.” säger Karl Palmqvist.

Karls mentor på Pinpointer visade sig ha gått samma utbildning som Karl själv, vilket var till stor fördel. ”Han hade ju koll vad vi läst och om utbildningen överhuvudtaget, så det var riktigt bra. Det var också kul att se han gjort karriär och nu var säljchef.

Inför kommande praktik ska både Johanna och Karl tillbaka till sina tidigare LIA-platser, något som de ser fram emot. ”Jag blev väl omhändertagen på Tranås Energi och det kändes som om man var en i gänget från första början. Sedan har jag ju lärt mig så himla mycket om elbranschen.” säger Johanna Petersson. För Johanna har jobbutsikterna sett bra ut och hon har fått jobba extra på företaget mellan praktikperioderna och hoppas på att kunna fortsätta efter att hon är klar med utbildningen.

Även Karl ser att chanserna till att få arbete efter utbildningen är goda. ”De har flaggat för att det kan finnas arbete för mig. Det känns skönt att få det på papper att det man gjort har varit bra.” berättar Karl.

Maude Svensson berättar att det är fler i klassen som har fått erbjudanden innan examen, men menar att även om de studerande inte får jobb på en gång så kan de använda sina mentorer som referenser när de söker vidare.
Det är nog lättare att söka jobb efter en YH-utbildning och att man blir intressant tidigare i sökprocessen. Att man fått praktik inom branschen ger oss ett försprång då vi byggt upp ett nätverk.” menar Johanna.

Vanliga frågor