
LIA som framgångsfaktor.
Examenstider är i full gång. För dem som tar examen innebär detta troligen att jobbansökningar har skickats ut medan många andra redan är i arbete och en tongivande anledning till detta är LIA. Träffa några av våra studerande som fått jobb redan innan examen.

Lärande i arbete (LIA) är en framgångsfaktor som ofta lyfts i diskussionen kring yrkeshögskoleutbildningar. Men hur ter sig denna framgångsfaktor i verkliga livet? Våra studeranden rapporterar att LIA:n ger möjligheten att verkligen visa vad de går för och på så vis även få jobb som förlängning av praktiken. Lukas Lindgren som valde att utbilda sig till digital marknadskommunikatör fick fortsätta sitt arbete i anslutning till sista LIA-perioden på Skobes Bil AB i Tranås. ”Jag fick jättebra stöd under LIA:n. När min handledare gick på föräldraledighet frågade VD:n om jag var intresserad av att fortsätta hos dem då de varit nöjda med hur jag jobbat under min praktik. Det känns så skönt att få den responsen” berättar Lukas. Lukas tackade ja till att fortsätta att arbeta på företaget och har nu tagit vid där hans handledare lämnade det när det var dags för föräldraledighet.

I andra fall kan LIA:n istället handla om att få de referenser som behövs. Så var fallet för Moa Cargelén. Hon läser till strategisk inköpare, har sedan praktikperioden avslutats arbetat på Element Metech trots att examen är först den 1 juni. Moa upplevde att praktikperioderna gav möjlighet att fylla på den praktiska erfarenheten och gav henne även chansen att visa vad hon gick för. ”Det känns bra att få komma ut som nyexad utan att känna sig nyexad. Att känna sig ny och oerfaren har du redan gjort under din praktik” menar Moa. Mot slutet av utbildningen körde Moa igång med att söka jobb. ”Jag känner att jag är i ett läge där det känns rätt att testa på nytt” vilket drev Moa att söka andra jobb på andra företag utöver de LIA-platserna som hon varit på. Hon märkte snart att inköpare verkligen är ett yrke där behovet av kompetens är stort. ”Jag fick jobberbjudanden på de företag som jag gjort LIA, men även på andra företag.” Att Moa fick jobbet som kändes rätt för henne tror hon beror på att hon fick bra referenser från LIA-perioderna. ”På LIA:n kunde man verkligen visa vad man går för, så det var en bidragande faktor till att jag fick det här jobbet” säger Moa.
Michael Björlefeldt har liknande erfarenhet när det kommer till praktiken under utbildningen. När det kom till utbildning valde Michael att läsa till energiingenjör då han alltid tyckt att energi- och klimatfrågor varit intressanta. ”Med facit i hand kan jag bara konstatera att det var ett klokt val att välja att läsa till energiingenjör på TUC Yrkeshögskola. Vi fick en väldigt bred utbildning som gav en bra förståelse för hur en byggingenjör och elingenjör jobbar, men även kunskap om entreprenörsjuridik. Sen gör ju LIA:n att man får in en fot i branschen” förklarar Michael. Sin sista LIA gjorde han på Region Kalmar där han fick mycket bra kontakt med sin handledare. ”Det var min handledare som var min referens vilket gjorde att jag i slutändan fick det jobbet jag fick.” Michael har, precis som Moa, ett par veckor kvar till examen men är redan igång på sitt nya jobb på BK Tech Energy AB med engergikonverteringar inom industrin. För Michael ger yrket honom mervärde i att kunna hjälpa företag ställa om sin energiförbrukning och klara klimatmålen.
Vill du hitta en utbildning som erbjuder teori, praktik och som leder till arbete? TUC Yrkeshögskola har en bredd av utbildningar där chansen att du hittar just det du letar efter är mycket stor.