Julia berättar

 Från TUC till kollega med några av Sveriges främsta tandläkare
Jag heter Julia Stålknapp och är 27 år. Redan innan min examen från tandsköterskeutbildningen på TUC i januari 2019, hade jag fått anställning på Aqua Dental i Stockholm. Jag visade att jag ville lära mig och vågade ställa frågor när jag undrade över något. Självklara saker för någon med erfarenhet är ju inte självklara för någon som är ny. Nyckeln är att visa framfötterna.

Varför valde du att utbilda dig till tandsköterska?
Skönhet har alltid legat mig nära om hjärtat. I grunden är jag utbildad makeup-artist och efter att ha arbetat med detta en längre tid ville jag testa på något annat och det var så tandvården kom in i bilden. Det finns så mycket man kan göra med tänder.

Vad var avgörande för att du valde att plugga på TUC Yrkeshögskola?
Jag gillade att TUC kändes annorlunda, nytänkande och modernt. Vid jämförelser med andra skolor hade TUC väldigt positiva recensioner och jag tyckte om att det fanns dentalrum på skolan där man själv kunde öva på plats. Det såg jag inte att några andra av skolorna hade.

Vilket ämne tyckte du var roligast/mest intressant?
Hela utbildningen var rolig men LIA-perioderna var såklart bäst. Vi hade även en karieskurs som var väldigt intressant.

Hur var det att plugga en platsbunden utbildning?
Det var mycket självstudier och jag fick själv planera mina dagar. Det tyckte jag var väldigt bra då en stor del av yrket går ut på att kunna planera och organisera.

I utbildningen ingår tre LIA-perioder. Berätta om dina tankar kring LIA och möjligheten att praktisera det du lärt dig.
LIA-perioderna är guld värda. Man får visa vad man kan samtidigt som man får en chans att känna på yrket. Jag valde att vara på tre olika kliniker under min LIA-perioder. Det tror jag generellt är bra för att ta reda på vilken typ av klinik man trivs bäst på. Jag tror det är viktigt att utmana sig själv samtidigt som man behöver acceptera att man inte kan allt.

Hur snabbt efter examen hade du arbete som tandsköterska?
Jag hade min sista LIA-period på Aqua Dentals klinik på Östermalm i Stockholm. Två veckor in i LIA-perioden erbjöd de mig en anställning med start direkt efter examen. Det kändes väldigt kul för mig som älskar skönhet eftersom Aqua Dental är så stora inom estetisk tandvård som till exempel tandreglering med Invisalign.

Beskriv yrket som tandsköterska, vad är dina huvudsakliga uppgifter?
Det är ett yrke med stor variation, både när det gäller behandlingar och patienter. Min huvudsakliga uppgift är att alltid ligga steget före genom att planera inför behandlingar, labbjobb och liknande. Det är jag som ser till allt finns på plats i rummet och att allt flyter på. Jag är inte bara tandsköterska utan även tandläkarens högra hand.

Vad är det bästa och det mest utmanande med ditt arbete?
Det bästa är att jag träffar så många olika människor och det teamarbete jag har med tandläkaren. Man lär känna varandra så väl att man tillslut kan kommunicera utan ord. En utmaning i yrket är att man inte alltid kan leverera patientens önskemål. Det kan vara svårt för vissa patienter att förstå att just den behandling de önskar inte är passande för dem på grund av olika faktorer.

Hur ser du på framtiden?
Jag tror att framtiden är väldigt ljus för oss tandsköterskor. Är man bra på sitt jobb och visar framfötterna blir man automatiskt väldigt eftertraktad.

Vem passar yrket för?
Som tandsköterska behöver du vara ambitiös, drivande och flexibel. Samtidigt behöver du kunna arbeta efter delegerade arbetsuppgifter. Har du dessa egenskaper kan tandsköterskeyrket passa dig.

Vad har du för råd och tips till den som funderar på att utbilda sig till tandsköterska?
Följ din magkänsla! Som tandsköterska blir du eftertraktad samtidigt som du får hjälpa människor, så det är världens bästa jobb.

Låter detta som yrket för dig?
Här hittar du mer information om våra kommande utbildningar till tandsköterska: