Snart lanserar vi en ny webb som just nu är under uppbyggnad. Är du redan nu nyfiken på att se hur den kommer att se ut så klicka här. Du kan närsomhelst gå tillbaka till den här sidan.

Lamiaa, Clara och Lovisa – framtidens tandsköterskor!

Lamiaa Ochana, Clara Johansson och Lovisa Nilsson är tre glada och nyfikna tjejer som av olika anledningar och med skilda bakgrunder har utbildat sig till tandsköterska. Det råder stor brist på tandsköterskor med rätt kompetens så redan innan de tog examen hade de arbete.

Lamiaa kom till Sverige för 5-6 år sedan och bor numera i Huskvarna. Hon har sedan hon var liten velat arbeta inom vården och som barn älskade hon att besöka tandkliniker. I Sverige har hon höjt sina betyg genom studier, och på så sätt fått rätt behörighet för att söka utbildningen. Förutom svenska, pratar Lamiaa även syriska och arabiska. Hon har därför även utbildat sig till kontakttolk vilket hon är övertygad om att hon kommer ha stor nytta av i hennes roll som tandsköterska.

Clara är från Mariestad men har flyttat till Linköping för kärlekens skull. Under studietiden har hon pendlat till Tranås 2–3 dagar i veckan. Clara har tidigare utbildat sig till frisör, läst pedagogik på universitetet och arbetat i butik. Clara fick upp ögonen för yrkesrollen när en tidigare kollega som själv pluggade till tandsköterska tipsade om yrket.

Lovisa bor i Norrköping och har även hon pendlat till Tranås. Hon tycker pendlandet har gått över förväntan och har tagit tillvara på tiden, framför allt inför tentorna de haft. Lovisa arbetade tidigare i detaljhandeln och hon tycker att det finns många likheter med yrket som tandsköterska. Inom båda yrkena ska du tycka om mötet med människor, du vill hjälpa andra och du ska kunna hantera många olika saker samtidigt. Redan efter sin första praktik fick Lovisa en känsla för yrket och hon visste att valet av utbildning var rätt.

I utbildningen ingår det 3 sk LIA (Lärande i arbete) vilket betyder att de studerande gör en del av sina studier ute i arbetslivet. Under 13 veckor har de därför praktiserat på olika kliniker, både inom den privata och offentliga sektorn. Lamiaa, Clara och Lovisa är överens om att praktiken har varit mycket givande, och de har fått många aha-upplevelser som har varit kopplade till deras teoretiska studier. Under praktiken faller mycket på plats och en kombination av studier och praktik ser de som ett måste då det är ett praktiskt yrke de utbildat sig till. ”Genom min praktik har jag fått ett försprång in i arbetslivet och jag har knutit kontakter inför framtiden.” säger Lovisa. Lamiaa och Lovisa har varit på tre olika kliniker under deras praktik, medans Clara har varit på två olika.

Som tandsköterska tycker Lamiaa, Clara och Lovisa att man bör vara öppen, glad, driven och stresstålig. Du ska tycka om att träffa olika människor och vilja vara där för patienten. I många fall vet du inte patientens bakgrund, så du bör ha en förståelse för andra människors erfarenhet och situation.

Efter 1,5 års intensiva studier är de nu redo för arbetslivet, vilket de alla tre tycker känns både overkligt och spännande. Lamiaa har fått jobb på Badhuset Folktandvård i Huskvarna och börjar arbeta direkt efter examen. Hon ser fram emot att komma ut i arbetslivet och på sin nya arbetsplats kommer hon även få användning för sin kompetens som kontakttolk.

Clara har fått tillsvidareanställning på Folktandvården Lilla Torget i Linköping. Det är en arbetsplats med ca 50 anställda som arbetar i två skift. Clara ser mycket fram emot att komma igång men kan även tänka sig att vidareutbilda sig inom tandvården när hon har arbetat några år.

Lovisa ska arbeta inom den privata sektorn och har fått jobb på Tandhälsan i Norrköping. ”Jättespännande att direkt få börja arbeta med det jag har utbildat mig till.” avslutar Lovisa.

Vill du också arbeta som tandsköterska? Vi har utbildningen i Stockholm, Tranås och på distans med närträffar i Tranås.