Hälso- & sjukvård, socialt arbete

YH-kurs: Munhälsa & måltidsrutiner vid kognitiva svårigheter

Distans

Utbilda dig på distans i munhälsa & måltidsrutiner vid kognitiva svårigheter.

Den här YH-kursen ger dig specialiserad kunskap i hur god munhygien främjar hälsan. Rätt kompetens inom munhälsa och måltidsrutiner vid kognitiva svårigheter saknas inom vård och omsorg och är i många fall ett bortglömt kompetensområde. Den här kursen ger dig den specialistkunskap som saknas på allt för många arbetsplatser. Du får kompetens och förståelse för vikten av god munhälsa och dess inverkan på livskvaliteten ur ett salutogent perspektiv hos personer med kognitiva funktionsnedsättningar och samsjuklighet.

Ansökan stängd, se information nedan om kommande kursstarter.

YH-kurs: Munhälsa & måltidsrutiner vid kognitiva svårigheter – sammanfattning

Poäng

30 YH-poäng (12 veckor)

Utbildningsort

Distans

Kommande kurs

Under våren 2025 får vi besked från Myndigheten för yrkeshögskolan om vi får starta kursen på nytt.

Studietakt

50%

Antal platser

30

HalvtidHälso- & sjukvård, socialt arbeteDistans
Kontaktperson: Elizabet Kilic

Varför vidareutbildas i munhälsa och måltidsrutiner vid kognitiva svårigheter?

YH-kursen syftar till att ge dig förståelse för måltidssituationen och näring specifikt kopplat till kognitiva funktionsnedsättingar. Du får specialiserad kunskap i hur god munhygien främjar hälsan, samt fördjupad kompetens om negativa konsekvenser av bristande munvård och dess påverkan på den övergripande hälsan.

Hur bristande rutiner, utmanade beteenden, undernäring, och måltidssituationen kan kopplas till munhälsoproblematik ingår också. Efter yrkeshögskolekursen har du kompetens i bemötandestrategier och utförande av anpassad munvård och måltidsanpassning för personer med kognitiva funktionsvariationer. Dessutom kan du förebygga och upprätthålla god munhälsa och måltidsanpassning ur ett salutogent perspektiv. Kursen ger dig också förutsättningar för att dela med dig av dina nya kunskaper och färdigheter till kollegor, anhöriga m.fl.

Innehåll

  • Munhälsa och måltidsanpassning för individer med kognitiva utmaningar.
  • Munhälsans betydelse för att förebygga sjukdomar.
  • Bemötande och metodik gällande munvård och måltider vid kognitiva utmaningar.
  • Att minska problemskapande beteende vid oral hygien och måltider.
  • Kartläggning, genomföring och utvärdering av anpassade rutiner och metoder för målgruppen i samband med måltider och munvård utifrån ett salutogent perspektiv.

Behovet av kompetens i munhälsa och måltidsrutiner vid kognitiva svårigheter

Enligt SCB (Statistikmyndigheten) är undersköterskor inom hemtjänst, hemsjukvård och äldreomsorg den enskilt största yrkesgruppen i Sverige, med totalt cirka 130 000 yrkesverksamma personer fördelat på landets samtliga kommuner. Lägger man därtill socialtjänstens alla andra verksamheter för personer med funktionsnedsättningar, som ofta har liknande utmaningar som inom äldreomsorgen blir arbetslivets behov av kompetensutveckling inom området för munhälsa och måltidsrutiner vid kognitiva svårigheter betydligt större. 

Det finns stora kunskapsluckor hos personalen gällande munhälsa och måltidsrutiner vid kognitiva svårigheter, då ämnet är i stort sett ett bortglömt kapitel i dagens vård- och omsorgsutbildningar. Med den här kursen ökar kompetensen inom området, vilket kommer ge betydande kvalitetsförbättringar ur flera viktiga perspektiv. Kursen ger goda förutsättningar till ökad livskvalitet för personer med kognitiv svikt samtidigt som den bidrar till förbättrad folkhälsa. Kompetensnivån inom området höjs vilket ger en bättre arbetsmiljö i det dagliga arbetet för en stor grupp yrkesverksamma personer som arbetar med patientnära arbetsuppgifter. 

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan i stor utsträckning själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för bland annat livetillfällen (dessa spelas in och kan ses i efterhand) samt deadlines för uppgifter. Inspelade föreläsningar varvas med livetillfällen ett par gånger i veckan och utöver det tillkommer tid för självstudier.

Kostnad

Kursen är kostnadsfri och ger rätt till studiestöd från CSN. Eventuellt kan kostnad för kurslitteratur tillkomma.

Utbildningsbevis

Efter avslutad godkänd kurs utfärdas ett utbildningsbevis.

Vanliga frågor och svar om YH-kurser

Det finns många fördelar med att utbilda sig inom yrkeshögskolan. Här nedan har vi listat några av de vanligaste frågorna.

Vad kostar kursen? Är kursen CSN-berättigad?

Våra YH-kurser är kostnadsfria och ger dig rätt till studiemedel genom CSN. Kostnad för eventuell kurslitteratur bekostar du själv.

Hur samarbetar TUC med arbetslivet?

Gemensamt för alla våra YH-kurser är att de framtagna i nära samarbete med arbetslivet. Det betyder att de svarar mot det kompetens- eller rekryteringsbehov som finns i den aktuella branschen.

Behöver jag någon yrkeserfarenhet för att läsa kursen?

För att läsa en YH-kurs krävs yrkeserfarenhet inom den aktuella branschen samt grundläggande behörighet för yrkeshögskolan. Mer information finns under respektive YH-kurs.

Elizabet Kilic

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Elizabet Kilic

Utbildningskoordinator:
Kurser inom YH
Placeringsort: Jönköping

[email protected]
036-333 64 07