Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Bygg, anläggning, fastighet


Energieffektiv drift av fastigheter

Lär dig hur injusterade system påverkar funktion och energianvändning.

Teknikutveckling, digitalisering och energiomställning bidrar till att energibranschen står inför stora utmaningar. För att klara det behövs ny kompetens. Den här kursen ger den förståelse och helhetssyn ur ett systemperspektiv som krävs för att kunna drifta fastigheter mer energieffektivt.

Energieffektiv drift av fastigheter - Sammanfattning

Du får fördjupande kunskaper inom fastighetsautomation (som styr-, regler- och övervakningssystem SRÖ), energitekniska system och där igenom kompetens att drifta fastigheter mer energieffektivt. Efter kursen har du kunskaper i hur injusterade system påverkar funktion och energianvändning, samt att du kan tolka och upprätta driftkort inom SRÖ.

Innehåll

  • Värme- och kyldistribution
  • Luftdistribution
  • Olika typer av uppvärmningssystem
  • Utformning och dimensionering av värme-, kyl- och luftbehandlingssystem
  • Synergieffekter i en fastighet
  • Systemuppbyggnad, funktion och systemperspektiv
  • Fördjupad kunskap om styr-, regler- och övervakningssystem (SRÖ) i fastigheter
  • Signaler och funktioner inom fastighetsautomation
  • Flödesbilder, driftkort och driftbilder
  • Energioptimering

Behovet

Teknikutveckling, digitalisering och energiomställning bidrar till att energibranschen står inför stora utmaningar. För att klara det behövs ny kompetens. I “EU:s 2020 – mål om klimat och energi” är ett av målen att energieffektiviteten ska ha ökat med 20%. Det kräver ett hållbart och energieffektivt byggande, vilket i sin tur kräver nya kunskaper och kompetenser. 40% av Sveriges energianvändning går till bostads- och servicesektorn, vilket innebär att det finns stora besparingspotentialer i Sveriges befintliga fastighetsbestånd. Dessutom finns ett förslag från Boverket om skärpta energikrav på nybyggnationer. Denna kurs är en del i utmaningen att möta denna efterfrågan på nya kompetenser.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan i stor utsträckning själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för bland annat distanslektioner och live-föreläsningar. Ett par gånger i veckan är det live-föreläsning med handledning och utöver det tillkommer tid för självstudier.

Kostnad

Kursen är kostnadsfri och ger rätt till studiestöd från CSN. Eventuellt kan kostnad för kurslitteratur tillkomma.

Utbildningsbevis

Efter avslutad godkänd kurs utfärdas ett utbildningsbevis från Myndigheten för yrkeshögskolan.

”Kursen passar dig som har en del förkunskaper om fastigheter gällande VVS, bygg och energifrågor. Läraren håller en god nivå på sina lektioner och finns där för att kunna besvara dina frågor. För min del som nästan jobbar varje dag så passar denna distanskurs perfekt, då jag kan jobba samtidigt och vidareutveckla min kunskap inom VVS-branschen.”

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Hanna Agerwall

Utbildningskoordinator:
Korta utbildningar inom YH
Placeringsort: Linköping

013-344 12 54
[email protected]