Teknik, tillverkning, drift, underhåll

Automationsingenjör inom drift och serviceHybrid (Tranås, Studieort: Vimmerby)

Utbilda dig till Automationsingenjör inom drift & service genom hybridupplägg.

Detta YH-program är för dig som vill bli spindeln i nätet som tillsammans med andra tekniker utvecklar automationsutrustning och processer för drift. Utbildningen ger dig aktuell kompetens för att kunna hantera, serva och driftsätta automatiserade system och processer inom främst process- och tillverkningsindustrin. Du kommer även lära dig att programmera PLC och industrirobotar och efter examen arbetar du i en spännande och växande bransch.

Man i arbetskläder som står vid en robot och tittar på sin laptop.
Ansökan är öppen!
Praktik 22 veckor

Automationsingenjör inom drift och service – sammanfattning

Poäng

400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)

Studiefart

Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier.

Studieform

Hybrid: utbildningen som är på heltid är platsbunden i Tranås eller via videolänk i Vimmerby, en dag (sex timmar) per vecka. Utöver det ingår 4-5 timmars digital liveföreläsning/vecka, resterande tid är självstudier.

Antal platser

Totalt 20 platser, antalet platser per studieort är begränsat.

Kommande utbildningsstart

September 2025 – juni 2027

Sista ansökningsdag

16 april 2025

Pågående utbildning

September 2024 – juni 2026

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidTeknik, tillverkning, drift, underhållHybridTranåsStudieort: Vimmerby
Kontaktperson: Sara Ring

Varför välja YH-programmet Automationsingenjör inom drift & service?

Automationsingenjör inom drift och service är en eftertraktad yrkesroll och en viktig del i effektiviseringen inom industrin för att snabbt ställa om till en mer hållbar tillverkning. Efter denna YH-utbildning arbetar du med felsökning, PLC-programmering och driftsättning av automatiserade system.

När du läst detta YH-program besitter du specialiserade kunskaper om service och underhåll av maskin och automatiserade system. Du har kunskap om omvärldsbevakning och analys, hur faktorer som hållbarhet och ny teknik kan påverka beslut inom arbetsområdet.

Yrkeshögskoleutbildningen ger en överblick över den svenska industrins teknikutveckling, branschens nationella och internationella ställning samt kännedom om angränsande yrkes- och kompetensområden såsom, IT och automatisering.

Utbildningen ger dig aktuell kompetens för att kunna hantera, serva och driftsätta automatiserade system och processer inom främst process- och tillverkningsindustrin. Du kommer även lära dig att programmera PLC och industrirobotar.

Karriärmöjligheter efter utbildningen Automationsingenjör inom drift & service

Kompetens inom automation behövs i stort sett i alla industriföretag idag och det är en stor utmaning att hitta personal med de breda kunskap som krävs för att arbeta med industriellt underhåll. Dessutom är det många företag som investerar i ny teknik. Efter detta YH-program är du som automationsingenjör inom drift & service en viktig del i arbetet att tillgodose näringslivets kompetensbehov. Detta för att säkerställa företagens fortsatta utveckling och omställningsarbete. Industrier i regionen flaggar för att det varit svårt att rekrytera personer med denna kompetens vilket gör dig attraktiv i de flesta industrier där denna typ av arbete finns.

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN

Behörighetsgivande förutbildning

Saknar du behörighet för utbildningen kan det finnas möjlighet att gå en behörighetsgivande förutbildning (BFU) och bli garanterad en plats på YH-programmet om du blir godkänd. Läs mer om förutbildningen och vilka andra program som kan komma att erbjudas BFU

Studieort

Från Campus Vimmerby medverkar du en dag i veckan (sex timmar) i programmet genom direktsänd videolänk. Utöver det ingår 4-5 timmars digital liveföreläsning/vecka, resterande tid är självstudier. Mer information om studier via studieort (tidigare kallat satellitort) hittar du här

Dator

Till dina studier rekommenderar vi en PC, då MAC inte är kompatibelt med de program som kommer att användas. Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system.

Ett program åt gången

Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Vanliga frågor och svar om YH-utbildningar

Det finns många fördelar med att utbilda sig inom yrkeshögskolan. Här nedan har vi listat några av de vanligaste frågorna.

Vilka arbetsmöjligheter kan jag förvänta mig efter examen?

MYH beviljar endast utbildningar som matchar arbetslivets behov. Representanter från arbetslivet deltar i utformningen av programmen för att säkerställa att kunskaperna är relevanta, nu och i framtiden. Det nära samarbetet med arbetslivet och att du praktiskt får utöva ditt framtida yrke under utbildningens gång ökar dina chanser till anställning.

Hur samarbetar TUC med arbetslivet?

Varje program har sin egen ledningsgrupp som bland annat består av företag och organisationer, och som har till uppgift att anpassa utbildningen efter de krav och behov som finns på arbetsmarknaden. Det gör att du som studerande får exakt den kompetens som efterfrågas. I programmen ingår även gästföreläsningar och studiebesök, ett mycket värdefullt inslag i utbildningen.

Hur påverkar LIA min chans till anställning?

Lärande i arbete (LIA) innebär praktik och är en framgångsfaktor med YH-utbildningar och en av grundidéerna med program inom yrkeshögskolan. Förutom att du får praktiskt erfarenhet, är LIAn en utmärkt chans att nätverka och skaffa nya kontakter inom branschen du utbildas i. Du får betydande förståelse för yrkesrollen och många av våra studerande får jobb på sin praktikplats efter de har tagit examen.

TUC Sweden
”Automation och digitalisering är nyckelord inom produktion idag och nödvändig för fortsatt utveckling för att svensk industri skall vara konkurrenskraftig. Detta är en kompetens där behovet är stort och vi är mycket nöjda med samarbetet med TUC. Vi hoppas att utbildningen ska kunna bidra till att vi kan rekrytera nödvändig kompetens.”
TUC Sweden
”Vårt hybridupplägg ger det bästa av två världar – de platsbundna dagarna skapar gemenskap och möjliggör praktisk inlärning, medan distanstillfällena ger flexibilitet och är perfekta för teoretiska moment. Det speglar även dagens arbetsliv där digitala arbetsmetoder blir allt viktigare. Hybridlösningen gör också att fler vågar studera längre från hemmet, eftersom möjligheten att kombinera platsbundna och digitala studier skapar en mer hållbar vardag.”

Är du redo?

Upptäck nya färdigheter, följ din passion, och försvinn bort i kunskapens värld. Rusta dig inför livets möjligheter med framtidens verktyg!

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Sara Ring

Utbildningsledare:
Automationsingenjör
Energiingenjör
Placeringsort: Tranås

[email protected]
0140-44 45 43

Matts Spångberg står utomhus och tittar in i kameran.

Arbetslivet har ordet.

Matts ser en ljus framtid inom automation

Matts Spångberg berättar om framtidsyrken inom industri och tillverkning.