Ekonomi, administration, försäljning

E-commerce ManagerDistans (Jönköping)

För dig som vill driva och utveckla digital handel.

Vill du främja och utveckla digital handel genom ett strategiskt och operativt arbete? En E-Commerce Manager kan arbeta inom flera olika områden som rör e-handel och digitalisering inom handeln. E-handeln växer snabbt och det råder stor brist på personal med rätt kompetens. Under det 2-åriga programmet lär du dig bland annat om digital marknadsföring, digitala affärer, affärsutveckling, webbanalys, konverteringsoptimering, affärsekonomi och projektledning. Utbildningen sker på distans med fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping.

Ansökan stängd, se information nedan om kommande utbildningsstarter.

6 träffarPraktik 22 veckor

E-commerce Manager – sammanfattning

Poäng

415 YH-p (83 veckor, ca 2 år)

Antal platser

35

Utbildningsort

Distans med fysiska träffar i Jönköping

Kommande utbildningsstart

I januari 2024 får vi besked från Myndigheten för yrkeshögskolan om vi får starta utbildningen på nytt.

Pågående utbildning

  • Augusti 2022 – april 2024
  • Augusti 2023 – april 2025

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidEkonomi, administration, försäljningDistansJönköping
Kontaktperson: Sofia Romedahl

Vad arbetar du med?

Som E-commerce Manager arbetar du med att driva och utveckla digital handel. Du har kunskap om hela e-handelsflödet, allt från logistik- och försäljningsprocesser till inköp av e-handelslösningar. Ditt mål är att utveckla affären, öka lönsamheten och skapa kundvärde vilket du gör genom både strategiskt och operativt arbete.

Arbetet går ut på att utveckla verksamheter digitalt, genom lösningar som förbättrar och förnyar. Du arbetar med försäljning och marknadsföring via digitala kanaler så som sociala medier, bloggar, nyhetssajter, sökmotorer och e-post. Samtidigt förstår du vikten av att mäta och analysera aktiviteter på webben för att öka trafiken till e-handeln. För att få e-handelsbesökare att bli kunder jobbar du aktivt med konverteringsoptimering. Du har även kunskap om ledarskap samt kundpsykologi och lär dig identifiera nya målgrupper och anpassa erbjudanden efter dem.

Genom ständig strategisk omvärldsanalys hänger du med i den snabba utvecklingen inom försäljning och köpbeteende. I din yrkesroll jobbar du även med företagsekonomi, bland annat med att göra lönsamhetsberäkningar, sätta priser och ta fram ekonomiska beslutsunderlag. Som koordinator eller projektledare för hela eller delar av e-handeln kan du jobba i både stora och små företag. Ju större företaget är desto mer strategiskt arbete kan du förvänta dig i yrkesrollen.

LIA – Lärande i arbete

Under programmet varvas teori med praktik, där de teoretiska kurserna i huvudsak fokuserar på teorier och strategier, men ändå ger en inblick i de verktyg och tankesätt som du behöver ha med dig. Det är sedan på de två långa, praktiska LIA-perioderna som du omsätter dina teoretiska kunskaper och färdigheter i praktiken och på så sätt får du även in erfarenhet av att jobba operativt och att använda verktygen på riktigt.

Efter examen

Efter examen kan du jobba på både små och stora företag som bedriver e-handel. Du arbetar med att säkerställa kundens resa, att plattformen fungerar och du följer upp nyckeltal. För att kunna bedöma verksamheten, arbetar du med att ta fram analyser av e-handelns olika områden. Allt för att identifiera utvecklingspotentialens kopplat till dess olika processer. Du jobbar strategiskt och/eller operativt, beroende på dina förkunskaper, men du kommer ha en förståelse för de strategier som styr arbetet. Efter avslutat program ska du även ha en god förståelse för ekonomi, exempelvis hur ett företag ökar sin lönsamhet och hur man arbetar smart med priser, marginaler och inköp.

Om du inte har någon arbetserfarenhet så lägger du en bra grund med detta program och du startar din karriär genom att söka de flesta koordinator-/projektledarroller på e-handelsföretag eller inom konsultbranschen. Antingen som specialist eller som generalist beroende på vad du är intresserad av och vad du väljer att fokusera på under dina LIA-perioder. För dig som har med dig lite mer arbetslivserfarenhet finns också chans att kunna söka mer seniora roller där du framförallt jobbar med strategier och har övergripande ansvar samt personalansvar.

Jobben finns inom alla branscher, både små och stora företag, nationella och internationella, B2C-företag och B2B-företag. Du kan arbeta som E-commerce Manager eller e-handelsansvarig men också som marknadskoordinator, affärsutvecklare, projektledare eller konsult inom e-handel. Du kan även jobba på webb- eller mediebyrå eller bemanningsföretag. Företagen som vill anställa dig säljer allt från mode, sport och inredning till mat och upplevelser. Väljer du att fokusera på B2B-handel så finns det även ett stort behov av E-commerce Managers inom industrin.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och du har ansvar för studietiden. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för webbaserade föreläsningar, tentor, uppgifter osv. Det är i snitt sex timmar föreläsning per vecka via Teams, ett digitalt mötesverktyg. Föreläsningen sker live så att man kan lyssna, prata och chatta med föreläsaren och de studerande under tiden. Föreläsningarna spelas i regel in och kan då ses i efterhand.

Grupparbeten och samarbeten med övriga studerande i klassen är en del av det pedagogiska upplägget som bidrar till reflektion med fördjupad förståelse för ämnet.

Utbildningen, som till största delen är webbaserad men innehåller också fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping. Totalt sex träffar som varje gång är en till tre dagar, vanligtvis två dagar med sex timmars undervisning per dag. De kan tex innehålla föreläsningar, kunskapskontroller, studiebesök, praktiska övningar, tentamen, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Sofia Romedahl

Utbildningsledare för:
Digital marknadsföringsspecialist
E-commerce Manager
Placeringsort: Jönköping

[email protected]
036-333 64 25

Daniela, Sofie, Emil, Safin, Linn och Guhad

De har olika mål med utbildningen

”Det är fantastiskt att det finns utrymme för alla dessa intressen i ett och samma yrke.”

Vanliga frågor