Hotell, restaurang, turism

Hotel & Restaurant ManagerHybrid (Norrtälje, Studieort: Skellefteå)

För dig som vill arbeta i en ledande roll inom hotell- eller restaurangbranschen.

Som Hotel & Restaurant Manager leder, planerar och utvecklar du verksamheten. Med dina specialiserade kunskaper inom hållbart ledarskap och teamarbete, kommunikation, Food & Beverage management, värdskap och service coachar du arbetsgruppen och arbetet. Besöksnäringen ökar kraftigt i Sverige och med den även hotell- och restaurangbranschen och det råder stor brist på personal med rätt kompetens.

Ansökan stängd, se information nedan om kommande utbildningsstarter.

Praktik 22 veckor

Hotel & Restaurant Manager – sammanfattning

Poäng

375 YH-p (75 veckor, ca 2 år)

Studiefart

Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier.

Studieform

Hybrid: utbildningen som är på heltid är platsbunden i Norrtälje eller via videolänk i Skellefteå två dagar varannan vecka. Utöver det ingår fyra timmars digital liveföreläsning/varannan vecka, resterande tid är självstudier.

Norrtälje är placerat endast sju mil från Stockholm och Uppsala, och hit tar du dig smidigt med buss, tåg och bil. Skellefteå som ligger längs med E4:an har goda buss- och flygförbindelser.

Antal platser

Totalt 35 platser, antalet platser per studieort är begränsat.

Kommande utbildningsstart

September 2025 – Mars 2027

Utbildningen finns även som

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidHotell, restaurang, turismHybridNorrtäljeStudieort: Skellefteå
Kontaktperson: Niklas Lind

Vad arbetar du med?

I din yrkesroll ser du helheten i både hotell- och restaurangnäringen, och du planerar och organiserar verksamheten. Genom att ha kontroll över utbud och efterfrågan ökar du företagets lönsamhet, och du gör det tillsammans med försäljning och marknadsföring.

Gästerna är både svenska och internationella och du anpassar deras behov genom att ansvara för att det ges hög service och ett gott värdskap.

För att kunna leda och utveckla en personalgrupp på ett pedagogiskt och situationsanpassat sätt, får du kunskaper om bla olika ledarstilar, grupprocesser och konflikthantering. Du lär dig även om arbetsrätt, rekrytering och personalvård. På många arbetsplatser anordnas event, därför ingår även eventplanering i programmet.

Den svenska konkurrenskraften stärks av besöksnäringens omställning och hållbara utveckling vilket skapar förutsättningar för fler jobb, runt om i hela landet. Vårt program är anpassad efter marknadens behov och på så sätt får du den kompetens som efterfrågas. Som Hotel & Restaurant Manager arbetar du med helheten i mindre företag. I större företag jobbar du som hotellchef, konferenschef och receptionschef eller ledare inom restaurang och servicenäringen.

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN

Behörighetsgivande förutbildning

Syftet med behörighetsgivande förutbildning (BFU) är att bredda vägen in till yrkeshögskolan och att ge den studerande kunskaper som motsvarar de krav på behörighet som krävs för utbildningen. Om det blir aktuellt att genomföra en förutbildning kommer vi att se över de ansökningar som inkommit där man saknar en eller flera av de särskilda förkunskaperna. Vi skapar då en ansökan till förutbildningen åt dig som sökande. Det är ett begränsat antal platser och vi använder urval för att rangordna vilka som ska erbjudas en plats till förutbildningen. Andra program som kan komma att erbjudas BFU.

Studieort

Från Campus Skellefteå medverkar du två dagar varannan vecka i programmet genom direktsänd videolänk. Utöver det ingår fyra timmars digital liveföreläsning/varannan vecka, resterande tid är självstudier. Mer information om studier via studieort (tidigare kallat satellitort) hittar du här.

Dator

För att kunna utföra dina studier förväntas du ha tillgång till bärbar dator (PC/Mac) med webbkamera. Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system.

Stipendier och bidrag

Det finns möjlighet att ansöka om extra finansiering via branschorganisationen Visita. Klicka här för mer information.

Boende

Som studerande på en eftergymnasial utbildning som ges på Campus Roslagen är du garanterad en bostad inför terminsstart. Här finns möblerade eller omöblerade bostäder på 12-45 kvm, med gångavstånd till Norrtälje stad. Läs mer på Campus Roslagens hemsida.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Ett program åt gången

Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

TUC Sweden
”TUC:s utbildning behövs i Norrtälje som är en växande kommun med många stora destinationer. Vi ser jättemycket fram emot ett samarbete och att få vara del av utbildningen. Johannesbergs Slott vill så gärna bidra till att främja möjligheten till vidareutbildningen just inom näringslivet. Det kommer alltid finnas ett behov i besöksnäringen som är en spännande bransch att vara en del av, en bransch som förändrar sig och växer hela tiden. Att utbilda sig inom besöksnäring omfattar hela världen och blir nyckeln till en enorm internationell scen yrkesmässigt.”

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Niklas Lind

Utbildningsledare för:
Arbetsledare inom måltidsservice
Hotel & Restaurant Manager (Norrtälje)
Placeringsort: Stockholm

[email protected]
08-515 118 55

Hans Palmgren från ledningsgruppen berättar

Hans vill att fler blir Hotel & Restaurant Manager.

Krögarsonen Hans Palmgren har sedan barnsben ständigt haft en fot i restaurangbranschen, en bransch som har stor dragningskraft enligt honom.