Teknik, tillverkning, drift, underhåll & Bygg, anläggning, fastighet
MätningsteknikerDistans (Jönköping)
Som mätningstekniker utför du mätningar i många olika sammanhang, och jobbet är både varierande och självständigt.
Yrket är flexibelt, och praktiskt arbete kombineras med kontorsarbete, allt med noggrann precision. Som mätningstekniker får du en spännande mix av frihet och noggrannhet, teknik och natur. Utbildningen sker på distans, vilket betyder att du i stor utsträckning själv väljer när och var du ska studera. Detta kombineras med intressanta och givande dagar i Jönköping.

Mätningstekniker – sammanfattning
Poäng
410 YH-p (82 veckor, ca 2 år)
Antal platser
20
Pågående utbildning
- September 2022 – juni 2024
- September 2023 – juni 2025
Sista ansökningsdag
19 april 2023 men vi tar emot sena ansökningar i mån av plats. Din ansökan behandlas i turordning och först när den är komplett.
Behörighet
För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.
Vad arbetar du med?
Som mätningstekniker har du ett stort ansvar i att göra inmätningar och utsättningar på ett korrekt och snabbt sätt, och du finns på plats före, under och efter hela processen. Genom att använda tekniska instrument och avancerade dataprogram mäter du både optiskt och med hjälp av satelliter.
I din vardag bearbetar och analyserar du insamlad geodetisk data och du presenterar förslag på mätningstekniska lösningar. Du planerar, genomför och utvärderar flygfotografering samtidigt som du har god kunskap i vilka arbetsmiljö- och säkerhetsföreskrifter som gäller. Att identifiera byggprocessens olika skeden, vilka aktörer som förekommer och ha en förståelse för samspelet mellan dessa har du också kunskap om. Du kan urskilja de faktorer och styrmedel som påverkar samhällsbyggnad och markanvändning och du kan utläsa ritningar inom byggnad, vatten och avlopp.
Rollen som mätningstekniker är komplex och programmet ger därför den kunskap och noggrannhet som behövs i mätprocesser samt en djupare förståelse för bygg- och anläggningsarbete. Yrket passar dig som tycker om att arbeta i team men lika gärna jobbar ensam, gillar problemlösning, teknik och matematik och som vill arbeta både utomhus och inomhus.
LIA – Lärande i arbete
Under drygt en fjärdedel av programmet kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats, så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge med fältövningar och praktiska tillämpningar.
Efter examen
Efter examen arbetar du som mätningstekniker, utsättare eller mättekniker inom bygg och anläggning. Yrkesrollen finns inom många olika områden såsom bygg- och anläggningsföretag, mätningsföretag, konsultföretag, Lantmäterimyndigheterna samt kommunernas stadsbyggnadskontor och tekniska förvaltningar. Inom samtliga områden finns behov av mätningstekniker då bebyggelsen och VA-system växer i takt med befolkningsökningen.
Behörighetsgivande förutbildning
Syftet med behörighetsgivande förutbildning (BFU) är att bredda vägen in till yrkeshögskolan och att ge den studerande kunskaper som motsvarar de krav på behörighet som krävs för utbildningen. Om det blir aktuellt att genomföra en förutbildning kommer vi att se över de ansökningar som inkommit där man saknar en eller flera av de särskilda förkunskaperna. Vi skapar då en ansökan till förutbildningen åt dig som sökande. Det är ett begränsat antal platser och vi använder urval för att rangordna vilka som ska erbjudas en plats till förutbildningen. Andra program som kan komma att erbjudas BFU.
Dator
För att du ska kunna tillgodose dig programmet på bästa sätt, rekommenderar vi att du har tillgång till en egen bärbar dator. För att datorn ska klara programvaran som ingår i undervisningen behöver du en PC med:
Windowsmiljö
Hårddisk: 256GB SSD
RAM: 8 GB
CPU: Intel Core i5
Vi rekommenderar minst en 15-tums bildskärm, detta för användningen av AutoCad och ArcGis.
Att studera på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och du har ansvar för studietiden. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för webbaserade föreläsningar, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller också träffar i Jönköping som sker vid 12 tillfällen under programmet och är 1-2 dagar per gång. De kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar, studiebesök och grupparbeten.
Litteratur
Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.
Om du vill veta mer
Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.
Är du redo?
Upptäck nya färdigheter, följ din passion, och försvinn bort i kunskapens värld. Rusta dig inför livets möjligheter med framtidens verktyg!

Har du några funderingar?
Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.
Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.
Jan-Eric Oskarsson
Utbildningsledare för:
Mätningstekniker
Placeringsort: Jönköping