Bygg, anläggning, fastighet

VVS-ingenjörStockholm

Ett yrke för dig som är intresserad av teknik, beräkningar och konstruktion och vill bidra till ett hållbart samhälle.

Som VVS-ingenjör arbetar du med att planera, designa och förvalta system för värme, ventilation och sanitet i fastigheter och privatbostäder vid ny- och ombyggnation. Med fokus på energieffektivisering och optimering arbetar du med tekniska, miljömässiga och ekonomiska aspekter. Vill du arbeta med teknisk konstruktion, problemlösning, miljö och design är detta yrket för dig. Utbildningen passar dig som har en bakgrund inom bygg, fastighet eller VVS och vill ta steget vidare i karriären, och även för dig som vill läsa eftergymnasiala studier med inriktning VVS.

Ansökan är öppen!
Praktik 25 veckor

VVS-ingenjör – sammanfattning

Poäng

400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)

Studiefart

Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du är vanligtvis i skolan 2-3 dagar i veckan, resterande tid är självstudier.

Antal platser

30

Utbildningsort

Platsbunden i Stockholm

Kommande utbildningsstart

  • September 2024 – maj 2026
  • Augusti 2025 – maj 2027

Sista ansökningsdag

17 april 2024

Pågående utbildning

  • September 2022 – maj 2024
  • Augusti 2023 – maj 2025

Utbildningen finns även som

Platsbunden i Jönköping

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidBygg, anläggning, fastighetStockholm
Kontaktperson: Malin Ström

Vad arbetar du med?

VVS står för värme, ventilation och sanitet. Som VVS-ingenjör arbetar du med alla typer av fastigheter såsom kontor, industrier och bostäder där du skapar energieffektiva och väl fungerande inomhusmiljöer för människor att arbeta eller bo i. Du har kunskap för att behärska hela processen, från projektering till förvaltning.

Programmet ger dig verktyg och kunskap för att kunna utvärdera och implementera energieffektiva och miljövänliga lösningar. Detta kan innebära att välja hållbara material, integrera förnybara energikällor och optimera system för att minska energiförbrukningen. Under din studietid lär du dig att utforma VVS-ritningar och hantera styr- och reglersystem, och även att skapa tekniska underlag för VVS-installationer med CAD-teknik.

Som VVS-ingenjör kan du ansvara för ett VVS-projekt, både projektering och installationsarbete. Under byggnadsfasen övervakar du installationen av de system som du har designat och efter att byggnaden är i drift kan du arbeta med underhålls- och servicefrågor för systemen.

Framtidsutsikterna för VVS-ingenjörer är mycket goda. De senaste åren har det utbildats allt för få för att täcka behovet och dessutom är pensionsavgångarna stora vilket skapar ytterligare fler arbetstillfällen. Sverige har beslutat att minska energianvändandet med 32,5% till år 2030. Som VVS-ingenjör har du en viktig roll i att kunna nå detta mål. Förutom att arbeta som VVS-ingenjör kan du även jobba som VVS-projektör, kalkylator och projektledare inom VVS.

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN

Behörighetsgivande förutbildning

Syftet med behörighetsgivande förutbildning är att bredda vägen in till yrkeshögskolan och att ge den studerande kunskaper som motsvarar de krav på behörighet som krävs för utbildningen. Om det blir aktuellt att genomföra en förutbildning kommer vi att se över de ansökningar som inkommit där man saknar en eller flera av de särskilda förkunskaperna. Vi skapar då en ansökan till förutbildningen åt dig som sökande. Det är ett begränsat antal platser och vi använder urval för att rangordna vilka som ska erbjudas en plats till förutbildningen. Andra program som kan komma att erbjuda BFU.

Dator

För att kunna utföra dina studier rekommenderar vi starkt att du har tillgång till bärbar dator. Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system. För att datorn ska klara programvaran som ingår i undervisningen behövs PC (ej Mac) med:

Rekommenderat

  • Operativsystem: 64-bit Microsoft Windows 11
  • Processor: 3+ GHz processor (bas), 4+ GHz (turbo)
  • Minne: 32 GB
  • Skärmupplösning: upplösning upp till 3840 x 2160
  • Bildskärmskort: 8 GB GPU med 106 GB/s bandbredd och DirectX 12-kompatibel
  • Diskutrymme: 10 GB SSD
  • .NET Framework: .NET Framework version 4.8 eller senare

Minimum

  • Operativsystem: Microsoft Windows 10 version 1809 eller senare
  • Processor: 2.5–2.9 GHz processor (bas) ARM-processorer stöds inte
  • Minne: 8 GB
  • Skärmupplösning: 1920 x 1080 med True Color
  • Bildskärmskort: 2 GB GPU med 29 GB/s bandbredd och DirectX 11-kompatibel
  • Diskutrymme: 10 GB SSD
  • .NET Framework: .NET Framework version 4.8 eller senare

Ett program åt gången

Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

TUC Sweden
”Vi har god erfarenhet av TUC Yrkeshögskola genom ett långt samarbete. Har anställt flera LIA-studerande från TUC. Adepterna vi hittills rekryterat från TUC är försedda med god kunskapsbas som vi kan bygga vidare på.”

Är du redo?

Upptäck nya färdigheter, följ din passion, och försvinn bort i kunskapens värld. Rusta dig inför livets möjligheter med framtidens verktyg!

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Malin Ström

Utbildningsledare för:
Spec. utbildad usk kognitiva sjukdomar
VVS-ingenjör
Placeringsort: Stockholm

[email protected]
08-515 118 43

Reem letade utbildning där hon visste att det fanns jobb.

Ett yrke för dig som är intresserad av teknik, beräkningar och konstruktion.

Liknande utbildningar