Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

YH-flex - från validering till examen.

Genom validering kan du tillgodoräkna dig tidigare betydande erfarenhet och kompetens som ger dig möjligheten till en snabb och flexibel väg till YH-examen.

Boka in den 20 april i kalendern!

Vid två tillfällen den 20 april, med start kl 15.00 och kl 17.00 berättar vi mer om vad YH-flex innebär och hur du ansöker. Eventet livesänds och du har möjlighet att ställa frågor direkt till oss.

På den här sidan kommer vi strax innan att lägga ut en Teams-länk som du klickar på när eventet startar. Du behöver inte föranmäla dig. Varmt välkommen!

YH-flex vänder sig till dig som har djupgående yrkeserfarenheter och som genom validering och komplettering av kompetens vill nå en examen. Efter att vi genom validering kartlagt dina erfarenheter, matchar vi din kompetensbrist med delar av den yrkeshögskoleutbildning du är intresserad av. På så sätt får du examen och den kompetens du tidigare saknat. Du ser här nedan vilka utbildningar som i dagsläget erbjuder YH-flex.

YH-flex genomförs i två delar där första delen innebär en validering för tillgodoräknande. Andra delen består av en komplettering av den kompetens du saknar, och det görs i en befintlig yrkeshögskoleutbildning, allt med ett individuellt och flexibelt upplägg.

Validering

Validering innebär att man genomför en kartläggning, bedömning och värdering av en individs faktiska kunskaper, färdigheter och förmågor, oberoende av hur de förvärvats – sammanfattningsvis en individs reella kompetens. Denna kompetens kan ha utvecklats genom ett formellt lärande (organiserad utbildning inom det offentliga utbildningsväsendet), icke formellt lärande (organiserad utbildning vid sidan om det offentliga utbildningsväsendet) eller informellt lärande (från arbetslivet eller vardagen). Värderingen av den reella kompetensen dokumenteras i form av exempelvis betyg, intyg eller certifikat.

Begreppet validering kan även användas i sammanhang som innebär att man översätter redan existerande betyg, intyg eller certifikat från ett annat land till svenska förhållanden. Detta kallas för bedömning av utländsk utbildning, och innebär att man värderar individens formella utbildning snarare än den reella kompetensen.

Urvalsprocess och antagning

För att bli antagen behöver du uppfylla den grundläggande behörigheten och de särskilda förkunskaper som krävs för den utbildning du vill ta examen i. Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser kommer ett urval göras bland samtliga behöriga sökande.

Ansökan

När du söker till en utbildning där YH-flex erbjuds ska du i din ansökan ange att du söker YH-flex. Du ska också bifoga blankett för kompetenskartläggning (se länk här nedan) samt bifoga arbetsgivarintyg och betyg.

Redan sökt men inte angett YH-flex
Om du har sökt en utbildning men inte har lämnat in din ansökan, laddar du ner och fyller i blanketten, och laddar upp den på ditt konto på yh-antagning.se. Kom ihåg att ange att du söker YH-flex. Har du redan lämnat in din ansökan ska du kontakta vårt antagningsteam så hjälper de dig. Du når dem på 0140-44 45 10 eller [email protected].

Antal platser

Vi erbjuder YH-flex på 6 av våra yrkeshögskoleutbildningar och här ser du hur många platser av YH-flex vi tar in på dessa utbildningar.

  • Behandlingspedagog (Jönköping) – 10 platser
  • Behandlingspedagog (Linköping) – 10 platser
  • Stödpedagog (distans med närträffar i Tranås) – 10 platser
  • Specialistutbildad undersköterska demensvård (distans med närträffar i Stockholm) – 5 platser
  • Specialistutbildad undersköterska psykiatri (distans med närträffar i Jönköping) – 8 platser
  • Specialistutbildad undersköterska psykiatri (distans med närträffar i Stockholm) – 8 platser

Kostnad

Alla våra yrkeshögskoleutbildningar är kostnadsfria med rätt till studiemedel.

 

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Maude Svensson

Utbildningsledare för:
Strategisk inköpare/upphandlare
Tullspecialist
Placeringsort: Linköping

073-532 57 82
[email protected]