Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Teknik, tillverkning, drift, underhåll


Elfordonstekniker

För dig som vill arbeta med fordon och elektronik.

Utbilda dig till elfordonstekniker och du felsöker, servar och reparerar el- och hybridfordon. I takt med att försäljningen av el- och hybridfordon kraftigt ökar, ökar också behovet av arbetskraft med rätt kompetens. Efter examen har du de specialiserade kunskaper som marknaden skriker efter. Som elfordonstekniker arbetar du med underhåll av moderna el- och elhybridfordon, alternativa bränslen och service.

Elfordonstekniker - Sammanfattning

Vad arbetar du med?

I din yrkesroll arbetar du med el- och hybridfordons olika komponenter och delsystem. Du har stor kunskap om allt från elmotorer, kraftelektronik och elektroniska styrsystem till olika typer av batterier, kondensatorer och övriga system. Säkerhet är en viktig del i ditt arbete och du lär dig identifiera och analysera risker, exempelvis vid hantering av krockskadade elfordon. Hur den egna arbetsplatsen säkras är du också insatt i.

I ditt arbete har du stor kunskap om el och elektronik i elfordon. Med hjälp av scheman, ritningar och mätningar kan du felsöka och avhjälpa fel i lik- och enfasväxelströmkretsar. Du kan fordonssystemets kopplingssymboler, skyddsutrustning och säkerhetsföreskrifter. I ditt arbete träffar du många kunder och det är därför viktigt att du har ett professionellt bemötande. Du inger förtroende och hanterar invändningar och klagomål på ett yrkesmässigt sätt.

LIA – Lärande i arbete

Under sex veckor kommer dina studier att vara förlagda till en arbetsplats, så kallat Lärande i arbete, LIA. Under denna period får du praktisera dina teoretiska kunskaper genom att på ett riskmedvetet och säkert sätt arbeta med el och/eller hybridfordon.

Efter examen

Senast 2030 ska klimatutsläppen från fordonstrafiken ha minskat med 70%. Transport- och fordonsbranschen står därför inför stora utmaningar och en mycket snabb teknikutveckling. De flesta av landets kommuner och även många företag byter dagens fordon till miljövänligare alternativ. Även privatpersoners intresse för köp av el/hybridfordon visar en tydlig ökning. Utvecklingen av tunga fordon går också framåt men här dröjer det lite längre innan vi har enbart el- och hybridfordon.

Behovet av rätt kompetens är högt och förväntas öka kraftigt de kommande tre till fem åren. Efter examen kan du arbeta som elfordonstekniker, fordonstekniker el/hybrid eller tekniker el/hybrid och du har många olika arbetsplatser och arbeten att välja mellan.

Att studera på distans

Utbildningen bedrivs halvfart på distans. Det ger dig möjlighet att arbeta samtidigt som du studerar. Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för webbaserade föreläsningar, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller också 9 fysiska träffar i Tranås, oftast är träffarna två dagar varje gång. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Malin Liedholm

Utbildningsledare för:
Elfordonstekniker
Energiingenjör
Placeringsort: Tranås

073-501 86 82
[email protected]

“Det är idag stor brist på välutbildade fordonselektriker/tekniker. Fordonen är fullproppade med elektronik vilket ställer helt andra krav på teknikerna. Felsökning med dator är vardagsmat och med elektrifierade fordon blir det än mer komplicerade system att felsöka på.”

“Den här utbildningen är väldigt viktig för branschen. Inte nog med att det saknas ca 3500 tekniker inom den närmsta tre åren. Vi måste även ha kompetenta tekniker som klarar av den teknikförändring som sker nu med elektrifieringen.”

Är du redo?

Upptäck nya färdigheter, följ din passion, och försvinn bort i kunskapens värld. Rusta dig inför livets möjligheter med framtidens verktyg!