Vad arbetar du med?
I din yrkesroll arbetar du med el- och hybridfordons olika komponenter och delsystem. Du har stor kunskap om allt från elmotorer, kraftelektronik och elektroniska styrsystem till olika typer av batterier, kondensatorer och övriga system. Säkerhet är en viktig del i ditt arbete och du lär dig identifiera och analysera risker, exempelvis vid hantering av krockskadade elfordon. Hur den egna arbetsplatsen säkras är du också insatt i.
I ditt arbete har du stor kunskap om el och elektronik i elfordon. Med hjälp av scheman, ritningar och mätningar kan du felsöka och avhjälpa fel i lik- och enfasväxelströmkretsar. Du kan fordonssystemets kopplingssymboler, skyddsutrustning och säkerhetsföreskrifter. I ditt arbete träffar du många kunder och det är därför viktigt att du har ett professionellt bemötande. Du inger förtroende och hanterar invändningar och klagomål på ett yrkesmässigt sätt.
LIA – Lärande i arbete
Under sex veckor kommer dina studier att vara förlagda till en arbetsplats, så kallat Lärande i arbete, LIA. Under denna period får du praktisera dina teoretiska kunskaper genom att på ett riskmedvetet och säkert sätt arbeta med el och/eller hybridfordon.
Efter examen
Senast 2030 ska klimatutsläppen från fordonstrafiken ha minskat med 70%. Transport- och fordonsbranschen står därför inför stora utmaningar och en mycket snabb teknikutveckling. De flesta av landets kommuner och även många företag byter dagens fordon till miljövänligare alternativ. Även privatpersoners intresse för köp av el/hybridfordon visar en tydlig ökning. Utvecklingen av tunga fordon går också framåt men här dröjer det lite längre innan vi har enbart el- och hybridfordon.
Behovet av rätt kompetens är högt och förväntas öka kraftigt de kommande tre till fem åren. Efter examen kan du arbeta som elfordonstekniker, fordonstekniker el/hybrid eller tekniker el/hybrid och du har många olika arbetsplatser och arbeten att välja mellan.
Att studera på distans
Utbildningen bedrivs halvfart på distans. Det ger dig möjlighet att arbeta samtidigt som du studerar. Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för webbaserade föreläsningar, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller också 9 fysiska träffar i Tranås, oftast är träffarna två dagar varje gång. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.
Litteratur
Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.
Om du vill veta mer
Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.