Arbetsledare inom måltidsservice

Kommande

Sep 2020 - Juni 2022 , Distans, Stockholm

Pågående

Sep 2019 - Juni 2021 , Distans, Stockholm

Utbildningsfakta

Behörighet

Behörighet för yrkeshögskolan

Särskilda förkunskaper:

Godkänt betyg i kurserna

  • Hygien
  • Livsmedel och näringskunskap 1

från Restaurang- och livsmedelsprogrammet eller motsvarande kunskap från yrkeslivet

Yrkeserfarenhet: minst 2 års relevant yrkeserfarenhet inom verksamhetsområdet måltidsservice eller restaurangkök med matlagning i större skala, med minst 50% tjänstgöringsgrad.

Poäng

200 YH-p (halvfart i ca 2 år)

Antal platser

35

Utbildningsort

Distans med vissa träffar i Stockholm

Utbildningen finns även i

Distans med träffar i Tranås

Kommande utbildningsstarter

September 2020 – Obs, se mer info under “Sista ansökningsdag”

Sista ansökningsdag

5 juni 2020 men vi tar emot sena ansökningar i mån av plats. Din ansökan behandlas i turordning och först när den är komplett. Ansök direkt här.

Du kanske också är intresserad av

Hotel & Restaurant Manager

 

Kontakt

Johanna Bizon TUC YH

Johanna Bizon, utbildningsledare

073-513 20 90
[email protected]

Ladda ner infoblad

Att vara arbetsledare inom måltidsservice är ett spännande yrke där du använder såväl dina kulinariska, som sociala och ekonomiska kunskaper. Utbildningen riktar sig till bland annat dig som redan idag arbetar inom måltidsservice och vill ta ett karriärkliv. Eller så jobbar du i en arbetsledande roll och vill bygga på med teoretiska kunskaper. Upplägget med 50% utbildningstakt under två år på distans, där du själv väljer när du vill studera, passar perfekt för dig som vill arbeta och utbilda dig samtidigt.

Vad får du lära dig?

Varje dag serveras ca 3 miljoner måltider i grundskola, förskola, äldreomsorg och på sjukhus. Här är det viktigt att maten är näringsriktig och anpassad efter individens behov. Utbildningen ger dig rätt kompetens inom alla delar av detta mångsidiga yrke. Du får förmågan att självständigt leda en personalgrupp, samt hantera samtal och ge konstruktiv feedback för att gruppen ska utvecklas positivt.

Du lär dig att göra arbetsschema och bemanna organisationen effektivt, och att bemöta personal och gäster från olika kulturer på ett bra sätt blir naturligt för dig. Ekonomi är en viktig del i yrkesrollen och du lär dig budget, löpande bokföring och kalkylering. Detta är också en utbildning för dig med ett stort kulinariskt intresse. Du blir duktig i matsedelsplanering och näringsvärdesberäkning, och får fördjupade kunskaper om matallergier och sjukdomar där specialkost krävs.

LIA – Lärande i arbete

En del av dina studier är förlagda till en arbetsplats på så kallad LIA, Lärande i arbete. Under handledning får du bl.a. kunskap att reflektera, analysera och se möjligheterna till innovativa lösningar för att utveckla verksamheten.

Efter examen

Efter avklarad utbildning kan du arbeta i en arbetsledande roll eller som arbetsledare inom måltidsservice. För att skapa en positiv matkultur, en helhetsupplevelse av måltiden som bidrar till goda matvanor, är behovet av motiverad och kompetent personal stort. Därför är du efter examen mycket eftertraktad på arbetsmarknaden.

Samarbete med arbetslivet

Utbildningen har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet. Därmed ger utbildningen dig den kompetens som arbetslivet efterfrågar när de ska anställa, vilket gör dig mycket efterfrågad på arbetsmarknaden. Bland arbetslivet som står bakom utbildningen finns bl a kommunerna Huddinge, Avesta, Bollnäs, Fagersta, Karlstad, Knivsta, Köping, Luleå, Nynäshamn, Ockelbo, Sala, Skellefteå, Sundsvall, Tierp, Västerås, Österåker samt Landstinget Sörmland.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för webbaserade föreläsningar, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller också träffar i Stockholm. Två gånger per termin sker träffarna, och är två till tre dagar. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer?

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Utbildningsinnehåll

Budgetering & kalkylering, 15 YH-p

Examensarbete, 10 YH-p

Hållbarhet & klimatsmarta livsmedel, 10 YH-p

Inköp & upphandling, 10 YH-p

Kommunikation & bemötande, 15 YH-p

Ledarskap & arbetsledning inom storkök, 25 YH-p

LIA 1, 15 YH-p

LIA 2, 15 YH-p

Livsmedel & alkohollagstiftningen, 10 YH-p

Matsedelsplanering i kostdatasystem, 20 YH-p

Näringslära, 10 YH-p

Organisation & arbetsrätt, 15 YH-p

Specialkost, 15 YH-p

Värdskap & måltidsglädje, 15 YH-p