E-Commerce Manager

Kommande

Nov 2020 - Juni 2022 , Distans, Jönköping

Pågående

Aug 2019 - Apr 2021 , Distans, Jönköping

Aug 2020 - Apr 2022 , Distans, Jönköping

Utbildningsfakta

Behörighet

Behörighet för yrkeshögskolan

Urvalet baseras på betyg eller motsvarande.

Poäng

400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)

Antal platser

35

Utbildningsort

Distans med vissa träffar i Jönköping

Utbildningen finns även i

Stockholm

Kommande utbildningsstarter

November 2020 – ansök direkt här 

Augusti 2021 – ansökan öppnar i december-januari

Sista ansökningsdag

Sista ansökningsdag är den 27 september

Du kanske också är intresserad av

 

Kontakt

Sandra Frylén, utbildningsledare

076-009 12 56
[email protected]

Vill du ha ett omväxlande yrke där du får driva och utveckla morgondagens e-handel? Brinner du för digital marknadsföring och försäljning? Då är E-commerce Manager yrkesrollen för dig. E-handeln växer snabbt och det råder stor brist på personal med rätt kompetens. Under den 2-åriga utbildningen lär du dig bland annat om digital marknadsföring, digitala affärer, affärsutveckling, webbanalys, konverteringsoptimering, affärsekonomi och projektledning. Utbildningen sker på distans med närträffar i Jönköping.

Daniela, Sofie, Emil, Safin, Linn och Guhad pluggar till E-Commerce Manager. Läs deras tankar om utbildningen och framtiden.

Vad arbetar du med?

Som E-commerce Manager arbetar du med att driva och utveckla digital handel. Du har kunskap om hela e-handelsflödet, allt från logistik- och försäljningsprocesser till inköp av e-handelslösningar. Ditt mål är att utveckla affären, öka lönsamheten och skapa kundvärde vilket du gör genom både strategiskt och operativt arbete.

Du är en fena på försäljning och marknadsföring via digitala kanaler så som sociala medier, bloggar, nyhetssajter, sökmotorer och e-post. Samtidigt förstår du vikten av att mäta och analysera aktiviteter på webben för att öka trafiken till e-handeln. För att få e-handelsbesökare att bli kunder jobbar du aktivt med konverteringsoptimering. Du har även kunskap om kundpsykologi och lär dig identifiera nya målgrupper och anpassa erbjudanden efter dem.

Genom ständig strategisk omvärldsanalys hänger du med i den snabba utvecklingen inom försäljning och köp-
beteende. I din yrkesroll jobbar du även med företagsekonomi, bland annat med att göra lönsamhetsberäkningar, sätta priser och ta fram ekonomiska beslutsunderlag. Som projektledare för hela eller delar av e-handeln kan du jobba i både stora och små företag. Ju större företaget är desto mer strategiskt arbete kan du förvänta dig i yrkesrollen.

LIA – Lärande i arbete

Under knappt en tredjedel av utbildningen, närmare bestämt 22 veckor, kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge. Praktiken är fördelad på två perioder. Den första är tio veckor lång och ligger i slutet av år 1. Den andra är 12 veckor lång och ligger i slutet av år 2. Under LIA:n följer du arbetsplatsens tider och arbetar med det som ingår i kursplanen för LIA.

Efter examen

Redan idag finns en stor efterfrågan på E-commerce Managers på arbetsmarknaden och efter examen har du kunskaper och erfarenheter som är starkt efterfrågade. Jobben finns inom alla branscher, både små och stora företag, nationella och internationella, B2C-företag och B2B-företag. Du kan arbeta som E-commerce Manager eller e-handelsansvarig men också som marknadskoordinator, affärsutvecklare, projektledare eller konsult inom e-handel. Du kan även jobba på webb- eller mediebyrå eller bemanningsföretag. Företagen som vill anställa dig säljer allt från mode, sport och inredning till mat och upplevelser. Efter avslutad utbildning har du även kunskaperna för att starta en egen e-handel.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och du har ansvar för studietiden. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för webbaserade föreläsningar, tentor, uppgifter osv. Det är i snitt sex timmar föreläsning per vecka via Zoom, ett digitalt mötesverktyg. Föreläsningen sker live så att man kan lyssna, prata och chatta med föreläsaren och de studerande under tiden. Föreläsningarna spelas i regel in och kan då ses i efterhand.

Grupparbeten och samarbeten med övriga studerande i klassen är en del av det pedagogiska upplägget som bidrar till reflektion med fördjupad förståelse för ämnet.

Utbildningen, som till största delen är webbaserad innehåller också träffar i Jönköping. Totalt tio träffar som varje gång är en till tre dagar, vanligtvis två dagar med sex timmars undervisning per dag. De kan tex innehålla föreläsningar, kunskapskontroller, studiebesök, praktiska övningar, tentamen, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer?

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Utbildningsinnehåll

Affärsekonomi, 20 YH-p

Affärsjuridik inom e-handel, 15 YH-p

Affärsmannaskap, 15 YH-p

Data insight, webbanalys & konvertering inom e-handel, 50 YH-p

Digital marknadsföring, 35 YH-p

Digital transformation, affärsutveckling & marknadsstrategi inom e-handel, 25 YH-p

E-handel, 10 YH-p

Examensarbete, 20 YH-p

Försäljning, 20 YH-p

Kommunikation & teambuilding, 15 YH-p

LIA 1, 50 YH-p

LIA 2, 60 YH-p

Logistik, Supply Chain Management, IT & inköp, 20 YH-p

Projektledning & projektmetodik, 25 YH-p

Strategisk omvärldsanalys, 20 YH-p

Samarbetspartners

Utbildningen är framtagen tillsammans med arbetslivet. Innehållet i utbildningen är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig E-Commerce Manager. Vi samarbetar med en rad olika företag, bland andra Gina Tricot, Hemtex, Hus & Hemma, Lagerhaus, OEM International, JM Group och Pdb – alla med ett behov av att anställa just E-commerce Managers.