Elkonstruktör

Kommande

Sep 2019 - Maj 2021 , Linköping

Pågående

Sep 2018 - Maj 2020 , Linköping

Utbilda dig till elkonstruktör och vi kan garantera dig ett varierat yrkesliv med stora karriärmöjligheter. Som elkonstruktör är du en nyckelperson i processen, från ritning till färdig produkt och du skapar ritningar för den elektronik som finns i alla typer av byggnader och miljöer. Du arbetar med utredningar, framtagning och underhåll av produkter där design, installation och verifiering ingår. Utbildningen ger dig rätt kompetens, både teoretiskt och praktiskt, eftersom arbetslivet har varit med och tagit fram utbildningen.

Vad arbetar du med?

I din yrkesroll arbetar du med CAD och 3D modellering, för att skapa bra underlag för projektens framtida arbete. Det betyder att du är med och skapar elkonstruktionerna från allra första början. Att göra tekniska ritningar och samordna upphandlingar av teletekniska system blir din vardag, samtidigt som du upprättar handlingar och ritningar.

Elkonstruktion handlar även om att projektera både kostnads- och energieffektiva elinstallationer, säkerhetstekniska övervaknings-, larm- och passagesystem. Du lär dig hur avtal med olika parter kan se ut, hur de formuleras och hur de fungerar. Du kan också tolka lagar och sköta juridiska relationer. Utbildningen ger dig kunskap i att omsätta kundens krav och önskemål till tekniska systemlösningar, och även att analysera och föreslå förbättringar utifrån ett tekniskt och ekonomiskt perspektiv.

Som elkonstruktör har du kundkontakt och därför får du verktyg och metoder för att kommunicera både muntligt och skriftligt, samtidigt som du kan lyssna och ge feedback beroende på målgrupp och kulturer. För att arbetsplatsen ska vara säker, arbetar du kontinuerligt med arbetsmiljöarbete. Branschens krav ändras ständigt och som elkonstruktör analyserar och anpassar du arbetet utifrån det. Du tar även hänsyn till aktuell forskning, den tekniska utvecklingen, näringslivet, miljön och kundens behov i ditt arbete.

LIA – Lärande i arbete

Under drygt en fjärdedel av utbildningen kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper inom elkonstruktörens olika arbetsområden i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Efter examen

Sveriges goda ekonomi fortsätter öka och det i sin tur ger fler och fler jobb och allra starkast väntas det växa inom tekniskt arbete. Under flera år har efterfrågan varit större än tillgången och det är svårt för företagen att hitta personal med kompetens inom elkonstruktion. Utbildningen ger dig just detta, och efter examen är du som elkonstruktör, elprojektör eller eldesigner mycket efterfrågad. Din arbetsplats kan vara allt från fastighets- och byggbranschen till industrin.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om jag vill veta mer?

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Utbildningsfakta

Behörighet

Behörighet för Yrkeshögskolan

Särskilda förkunskaper:

Godkänt betyg i

  • Matematik 2 alt Matematik B
  • Praktisk ellära

eller motsvarande kunskap

Observera! Saknar du kurserna Matematik 2/Matematik B och/eller Praktisk elllära 1? Då kan vi i mån av plats erbjuda en förutbildning i dessa kurser som ger dig möjligheten att bli behörig till utbildningen. Läs mer här

Poäng

400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)

Antal platser

35

Utbildningsort

Linköping

Nästa utbildningsstart

September 2019

Sista ansökningsdag

6 maj 2019 men vi tar emot sena ansökningar i mån av plats. Din ansökan behandlas i turordning och först när den är komplett. Ansök direkt här

Du kanske också är intresserad av

 

Kontakt

Carina Andersson Franzén, utbildningsledare

 

070-535 64 55
[email protected]

Ladda ner infoblad

Utbildningsinnehåll

Arbetsmiljö & säkerhet, 10 YH-p

Automationsteknik inriktning elkonstruktion, 40 YH-p

Bygg- & anläggningsteknik, 10 YH-p

Elinstallationer i byggnader, 25 YH-p

Elkonstruktion CAD, 20 YH-p

Elkraft, 20 YH-p

Elmaskiner & ellära, 15 YH-p

Entreprenadjuridik & LOU, 10 YH-p

Examensarbete, 25 YH-p

Fördjupad elkonstruktion, CAD & 3D modellering, 25 YH-p

Kommunikation, 10 YH-p

LIA 1, 60 YH-p

LIA 2, 60 YH-p

Miljö, kvalité & hållbar el, 10 YH-p

Projektledning och projektmetodik, 20 YH-p

Regelverk & standarder, 15 YH-p

Tillämpad matematik, 25 YH-p

Samarbetspartners

Denna utbildning är framtagen tillsammans med arbetslivet. Utbildningens innehåll är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig elkonstruktör. Vi samarbetar bl a med AJ Reservkraft, Amokabel, Etteplan, Konecranes, Midroc Electro, Semcon, Sententia Rekrytering, Siemens Industrial Turbomachinery, Swisslog och Väderstad.