Fastighetsingenjör

Kommande

Sep 2020 - Maj 2022 , Linköping

Pågående

Sep 2019 - Maj 2021 , Linköping

Yrket som fastighetsingenjör passar dig som älskar teknik, vill arbeta med utveckling och IT-system. Att kontrollera, tolka och drifta alla olika sorters installationer i byggnader är dina arbetsuppgifter och det gör du med den tekniska kompetens som utbildningen ger. Du har ett stort ansvar för drift och underhåll på strategisk nivå och du är med och utvecklar framtidens teknik för fastigheter. Detta är yrket för dig som vill ha en betydande roll i framtidens fastighetsbransch.

Vad arbetar du med?

Som fastighetsingenjör har du huvudansvaret för fastighetens värme, ventilation och andra tekniska system. Du ser sambandet mellan byggnadens användning, konstruktion, hyresgästernas krav och hållbar utveckling, allt utifrån hur energiåtgången och inomhusmiljön påverkas. Efter uppsatt budget ser du till att den ekonomiska planeringen följs.

Idag har fastigheter mycket avancerade tekniska lösningar och energisystem, och tekniken är därmed en betydande del i ditt arbete. Det är därför viktigt att du har ett stort intresse i att både delta och leda stora tekniska projekt. Utbildningen ger dig kunskaper som är kopplade till samhällets miljö- och hållbarhetskrav och även fastighetens krav på ekonomi och funktion. Som ett led i hållbarhetsarbetet jobbar du med energieffektivisering och energioptimering av fastighetens system. Du har kunskap om hållbar fastighetsdrift, inomhusklimat samt om resurshållning och miljösamband.

I yrket ingår även att hyresgästerna får en så bra service som möjligt så du utbildas i kommunikation och kundbemötande. På vissa arbetsplatser kan du ha en ledande roll med personalansvar. Med kunskap i olika ledarskapsstilar och dess olika metoder och verktyg har du förutsättningarna för ett framgångsrikt ledarskap.

LIA – Lärande i arbete

Under 32 veckor av utbildningen kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper inom fastighetsingenjörens olika arbetsområden i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Efter examen

På grund av klimat- och miljömål, bostadsbyggnationer och pensionsavgångar råder det stor brist på fastighetsingenjörer och efter examen är du eftertraktad både inom bygg- och fastighetsbranschen. Förutom att arbeta som fastighetsingenjör kan du även jobba som fastighetstekniker 2, energiingenjör och förvaltare av fastigheter. Jobben finns i bostads-, kontors- och industrifastigheter men också på sjukhus och affärscentra.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer?

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Utbildningsfakta

Behörighet

Behörighet för Yrkeshögskolan

Särskilda förkunskaper:

Godkänt betyg i

  • Matematik 2

eller

  • Praktisk ellära från El- & energiprogrammet

eller motsvarande kunskap

Observera! Saknar du kurserna Matematik 2 eller Praktisk ellära 1? Då kan vi i mån av plats erbjuda en förutbildning i dessa kurser som ger dig möjligheten att bli behörig till utbildningen.

Poäng

410 YH-p (82 veckor, ca 2 år)

Antal platser

30

Utbildningsort

Linköping

Nästa utbildningsstart

September 2020 – ansökan öppnar i januari-februari

Du kanske också är intresserad av

 

Kontakt

Mia Karlsson TUC YH

Mia Karlsson, utbildningsledare

073-508 98 93
[email protected]

Ladda ner infoblad

Utbildningsinnehåll

Byggnadsteknik, 20 YH-p

Energioptimering, 30 YH-p

Engelska för fastighetsbranschen, 10 YH-p

Examensarbete, 10 YH-p

Fastighetsekonomi, 25 YH-p

Fastighetsföretagande & juridik, 25 YH-p

Installation & installationssamordning, 20 YH-p

IT-stöd & digitalisering inom fastighetsbranschen, 20 YH-p

Kommunikation & kundbemötande, 15 YH-p

Ledarskap & organisation, 15 YH-p

LIA 1, 50 YH-p

LIA 2, 60 YH-p

LIA 3, 50 YH-p

Projektledning, 20 YH-p

Styr- & reglerteknik, 30 YH-p

Tillämpad matematik, 10 YH-p

Samarbetspartners

Vi har ett mycket starkt samarbete med arbetslivet, och tillsammans med dem har vi utvecklat denna utbildning som ger dig de kunskaper som företagen efterfrågar när de ska anställa fastighetsingenjörer. Vi samarbetar bla med Axcell Fastighetsförvaltning, Bostadsstiftelsen Platen, Castellum, Fasticon Support, Fastighetsteknik, Fortifikationsverket, FS Service, HSB, Hyresbostäder i Norrköping, M2 Gruppen, Pema Partner och Region Östergötland.

“Vi har nyligen anställt tre nya medarbetare från TUC:s utbildning till Fastighetstekniker, som en följd av väl genomförda LIA-perioder”. Cecilia S Aldén på Castellum