Lönespecialist

Pågående

Sep 2018 - Dec 2019 , Jönköping

Sep 2019 - Dec 2020 , Jönköping

Vill du arbeta med ekonomi- och personalfrågor? Vill du ha ett omväxlande yrke med ständig utveckling och nya utmaningar? Då är lönespecialist yrket för dig! Behovet av rätt kompetens ökar och många företag har idag svårt att rekrytera. Som lönespecialist hanterar du komplexa lönesystem, arbetar kundorienterat, har bra kommunikationsförmåga och är insatt i personalfrågor inom lön. Lönespecialist – ett framtidsyrke!

Erica, Olivia och Therés har pluggat till lönespecialist. Här kan du läsa om deras tankar kring utbildningen och hur de ser på framtiden.

Lönespecialisten måste följa med i den snabba utvecklingen av olika lönesystem. Idag innebär det en mycket mer rådgivande roll mot ledare och personalavdelning. Samtidigt ställs det ökande krav på lönespecialistens generella kunskaper. Du måste ha insikt och kunskaper om ekonomi och personalfrågor, samt veta hur dessa samverkar med lönefunktionerna.

Vad arbetar du med?

Utbildningen ger dig kunskap i att utföra beräkningar av löner, med både tillägg och avdrag. Du lär dig förstå hela löneprocessen, samt lagar och regler som berör lön. Efter utbildningen kan du beräkna, redovisa och betala skatter. Samtidigt har du förståelse för bokföring och redovisning. Kommunikation är en viktig del och du utbildas i att kommunicera i både tal och skrift, anpassat efter vem som är mottagaren.

Som lönespecialist är det viktigt att ha kunskap om arbetsrätten, dvs de lagar, regler och kollektivavtal som finns och hur de påverkar varandra. Självständigt genomför du kartläggning och analys av lönerutiner med hjälp av nyckeltal och med hög servicekänsla bidrar du till att utveckla den rådgivande delen av yrkesrollen. Utbildningens teoretiska del uppfyller kraven för auktorisation.

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är också Lärande i arbete, LIA, då dina studier är förlagda till en arbetsplats. Som student är du ute på ditt LIA-företag under två olika perioder om totalt 18 veckor. På så sätt lär du känna arbetslivet och får förståelse för yrkesrollen.

Efter examen

Efter examen arbetar du som lönespecialist, löneassistent eller lönekonsult. Jobben finns inom alla branscher, både små och stora företag, privata och offentliga arbetsgivare samt bemanningsföretag. Utbildningen uppfyller de teoretiska kraven inför en auktorisation i FAR och SRF.

Redan idag finns en stor efterfrågan på lönespecialister hos arbetslivet. Denna efterfrågan kommer att öka framöver när många som idag är verksamma går i pension. Lönefunktionen är en allt viktigare del i företagens samlade personalfunktion.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om jag vill veta mer?

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Utbildningsfakta

Behörighet

Behörighet för Yrkeshögskolan

Särskilda förkunskaper:

  • Matematik 2
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

eller motsvarande kompetens

Poäng

300 YH-p (60 veckor, ca 1,5 år)

Antal platser

35

Utbildningsort

Jönköping

Utbildningen finns även i

Linköping

Nästa utbildningsstart

Januari 2020 får vi besked om vi får starta utbildningen på nytt. Följ oss på Facebook för senaste nytt

Du kanske också är intresserad av

 

Kontakt

Ashtar Michael, utbildningsledare

Lönespecialist
073-512 39 42
[email protected]

Ladda ner infoblad

Utbildningsinnehåll

Affärsengelska med inriktning på löneområdet, 10 YH-p

Affärssystem och lönesystem, 20 YH-p

Arbetsrätt, 30 YH-p

Examensarbete, 10 YH-p

Kommunikation, 20 YH-p

LIA (Lärande i arbete) 1, 40 YH-p

LIA (Lärande i arbete) 2, 50 YH-p

Löneadministration, grundkurs, 30 YH-p

Löneadministration, påbyggnadskurs, 30 YH-p

Lönearbetets innehåll & processer, 30 YH-p

Personalekonomi, 30 YH-p

Samarbetspartners

Denna utbildning är framtagen tillsammans med arbetslivet. Innehållet är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig lönespecialist.