Lönespecialist

Kommande

Aug 2021 - Dec 2022 , Distans, Jönköping (Satellitort: Västervik)

Pågående

Sep 2020 - Dec 2021 , Distans, Jönköping (Satellitort: Västervik)

Utbildningsfakta

Behörighet

Behörighet för yrkeshögskolan

Särskilda förkunskaper:

  • Matematik 2
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

eller motsvarande kompetens

Urvalet baseras på betyg eller motsvarande.

Poäng

300 YH-p (60 veckor, ca 1,5 år)

Antal platser distans/Jönköping

30

Antal platser satellitort Västervik

5

Utbildningsort

Distans med närträffar i Jönköping eller via videolänk i Västervik

Utbildningen finns även i

Linköping

Kommande utbildningsstarter

Augusti 2021 – ansökan öppnar i december-januari

Du kanske också är intresserad av

 

Kontakt

Katarina Cederlund Saikkonen, utbildningsledare

073-369 23 29
[email protected]

 

Vill du arbeta med lön- och personalfrågor? Vill du ha ett omväxlande yrke med ständig utveckling och nya utmaningar? Då är lönespecialist yrket för dig! Behovet av rätt kompetens ökar och många företag har idag svårt att rekrytera. Som lönespecialist hanterar du komplexa lönesystem, arbetar kundorienterat, har bra kommunikationsförmåga och är insatt i personalfrågor inom lön. Lönespecialist – ett framtidsyrke! Utbildningen sker på distans med träffar i Jönköping eller Västervik.

Vad arbetar du med?

Lönespecialisten måste följa med i den snabba utvecklingen av olika lönesystem. Idag innebär det en mycket mer rådgivande roll mot ledare och personalavdelning. Samtidigt ställs det ökande krav på lönespecialistens generella kunskaper. Du måste ha insikt och kunskaper om ekonomi och personalfrågor, samt veta hur dessa samverkar med lönefunktionerna.

Utbildningen ger dig kunskap i att utföra beräkningar av löner, med både tillägg och avdrag. Du lär dig förstå hela löneprocessen, samt lagar och regler som berör lön. Efter utbildningen kan du beräkna, redovisa och betala skatter. Kommunikation är en viktig del och du utbildas i att kommunicera i både tal och skrift, anpassat efter vem som är mottagaren.

Som lönespecialist är det viktigt att ha kunskap om arbetsrätt, dvs de lagar, regler och kollektivavtal som finns och hur de påverkar varandra. Självständigt genomför du kartläggning och analys av lönerutiner med hjälp av nyckeltal och med hög servicekänsla bidrar du till att utveckla den rådgivande delen av yrkesrollen. Utbildningens teoretiska del uppfyller kraven för auktorisation.

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är också Lärande i arbete, LIA, då dina studier är förlagda till en arbetsplats. Som studerande är du ute på ditt LIA-företag under två olika perioder om totalt 18 veckor. På så sätt lär du känna arbetslivet och får förståelse för yrkesrollen.

Efter examen

Efter examen arbetar du som lönespecialist, löneassistent eller lönekonsult. Jobben finns inom alla branscher, både små och stora företag, privata och offentliga arbetsgivare samt bemanningsföretag. Utbildningen uppfyller de teoretiska kraven inför en auktorisation i SRF. Redan idag finns en stor efterfrågan på lönespecialister hos arbetslivet. Denna efterfrågan kommer att öka framöver när många som idag är verksamma går i pension. Lönefunktionen är en allt viktigare del i företagens samlade personalfunktion.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även 6 st 2-dagarsträffar i Jönköping. De kan bla innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar och grupparbeten.

Satellitort

Från Campus Västervik kan du medverka på utbildningens träffar genom direktsänd videolänk. Mer information om studier via satellitort hittar du här.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer?

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Utbildningsinnehåll

Affärsengelska med inriktning på löneområdet, 10 YH-p

Affärssystem & lönesystem, 20 YH-p

Arbetsrätt, 30 YH-p

Examensarbete, 10 YH-p

Kommunikation, 20 YH-p

LIA 1, 40 YH-p

LIA 2, 50 YH-p

Löneadministration, grund, 30 YH-p

Löneadministration, påbyggnad, 30 YH-p

Lönearbetets innehåll & processer, 30 YH-p

Personalekonomi, 30 YH-p

Samarbetspartners

Denna utbildning är framtagen tillsammans med arbetslivet. Innehållet är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig lönespecialist. Vi samarbetar bla med Axfood, EY, Evry, Grant Thornton, Jönköpings kommun, Kontek, Kooperativet Olja och Lidhed & Boström Redovisning o Revision.