Medicinsk fotterapeut

Pågående

Sep 2019 - Dec 2020 , Distans, Tranås

Sep 2020 - Dec 2021 , Distans, Tranås

Utbildningsfakta

Behörighet

Behörighet för yrkeshögskolan

Särskilda förkunskaper:

Godkänt betyg kurserna

  • Medicin 1
  • Psykologi 1
  • Vård- & omsorgsarbete 1
  • Vård- & omsorgsarbete 2
  • Svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2

från Vård- och omsorgsprogrammet eller motsvarande kunskap

Urvalet baseras på betyg eller motsvarande.

Poäng

300 YH-p (60 veckor, ca 1,5 år)

Antal platser

25

Utbildningsort

Distans med träffar i Tranås

Kommande utbildningsstarter

I början av 2021 får vi besked om vi får starta utbildningen på nytt.

Du kanske också är intresserad av

 

Kontakt

Lotten Golander

073-504 35 39
[email protected]

Är du undersköterska, intresserad av fotvård och vill arbeta med människor? Utbilda dig då till medicinsk fotterapeut och du har kunskaper om fotens anatomi, olika fysiska lagars påverkan på våra rörelser samt fysiologi. Allt detta krävs för att förebygga besvär, diagnostisera åkommor och behandla fötter. I din yrkesroll förhindrar och diagnostiserar du patientens problem och ger rätt behandling. Med vår utbildning till medicinsk fotterapeut ligger framtiden för dina fötter. Utbildningen sker på distans med närträffar i Tranås.

Vad arbetar du med?

För vissa grupper är det speciellt viktigt att ta hand om sina fötter. Det gäller framför allt äldre personer, diabetiker, reumatiker, psoriasispatienter, sjuka och personer med funktionsvariationer men även personer som går och står mycket. Som medicinsk fotterapeut arbetar du med medicinsk fotterapi utifrån ett helhetsperspektiv. Du vet vilka omständigheter som påverkar fothälsan och med de kunskaper du har i sjukdomslära och behandlings- och undersökningsmetoder ger du patienten rätt vård och behandling.

Du har hög kompetens om hur den friska foten fungerar och ser ut och du arbetar med både fotsjukvård och fothälsovård. Du behandlar och förebygger besvär, och ger råd hur patienten på bästa sätt tar hand om fötterna. Fotgymnastik och massage ingår också i dina arbetsuppgifter. Många har belastningsskador och med rådgivning om rätt sulor och inlägg ger du patienten de rätta förutsättningarna att förebygga smärta och besvär. Vill du jobba som egen företagare har du de kunskaper som behövs i entreprenörskap, försäljningsstrategier samt marknadsförings- och verksamhetsplaner.

Under närträffarna i Tranås ingår praktiskt arbete i vårt egna metodrum på TUC. Tillgången till ett metodrum ger dig möjlighet att öva praktiskt på det du lär dig.

LIA – Lärande i arbete

En betydelsefull del av utbildningen är att vissa av kurserna är förlagda till en arbetsplats, vilket kallas för Lärande i arbete (LIA). Under LIA-perioderna får du arbetslivserfarenhet redan under studietiden, samt en djupare förståelse för yrkesrollen och dess arbetsuppgifter. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i fotvård i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Efter examen

Behovet av medicinsk fotvård är stort. Efter examen kan du arbeta på sjukhus, vårdcentraler och inom den kommunala hälso- och sjukvården. Många av dagens medicinska fotterapeuter är egenföretagare och arbetar på uppdrag av kommun och landsting. Som medicinsk fotterapeut har du en viktig roll inom både hälsa och sjukvård. Det är ett fritt yrke vilket gör att du har stora möjligheter att påverka både arbetsvillkor och arbetstider.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och du har ansvar för studietiden. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för webbaserade föreläsningar, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller också träffar i Tranås. Totalt 12 träffar som sker var sjätte vecka och pågår under två dagar. De kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer?

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Utbildningsinnehåll

Examensarbete, 15 YH-p

Företagsekonomi & entreprenörskap, 25 YH-p

Grundläggande fotterapi, 60 YH-p

LIA 1, 30 YH-p

LIA 2, 30 YH-p

Medicinsk fotterapi, 65 YH-p

Tillämpad fotterapi, 60 YH-p

Vårdpedagogik & kommunikation, 15 YH-p

Samarbetspartners

Tillsammans med företrädare från arbetslivet har vi arbetat fram denna utbildning som gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Utbildningen är starkt efterfrågad då det råder brist på medicinska fotterapeueter med rätt kompetens. Det arbetsliv som bland annat står bakom utbildningen finns Region Östergötland, Sveriges medicinska fotterapeuter och Sveriges Fotterapeuter Distrikt Jönköping, Hälsohuset, Akilles Fotvårdsklinik, Fot & Kropp, Fot- & Sårvårdsspecialisten, Fotcompaniet, Fotspecialisten, Mariannes Fotvård och MIWI Fotvård.