Optikerassistent

Kommande

Sep 2021 - Juni 2022 , Distans, Jönköping

Pågående

Sep 2020 - Juni 2021 , Distans, Jönköping

Utbildningsfakta

Behörighet

Behörighet för yrkeshögskolan

Om antalet behöriga sökande är fler än antalet beviljade platser får de 100 behöriga sökande som har högst meritpoäng genomföra ett urvalsprov. Urvalsprovet består av en gruppintervju. Resultatet från intervju sammanvägs med betygen för grundläggande behörighet. Mer information om provet förmedlas om du konstateras behörig.

Poäng

200 YH-p (40 veckor, ca 1 år)

 

Antal platser

30

Utbildningsort

Distans med vissa träffar i Jönköping

Kommande utbildningsstarter

September 2021 – ansökan öppnar i december-januari

 

 

Kontakt

 

Charlotta Larsson, utbildningsledare

073-510 26 06
[email protected]

Brinner du för att arbeta med människor och vill vara delaktig i ett team? Som optikerassistent har du ett omväxlande arbete där alltifrån rådgivning, försäljning och marknadsföring till journaldokumentation och patientsäkerhet ingår. Du får möjlighet att jobba nära kunder och kollegor i en spännande bransch. Utbildningen sker på distans, vilket är perfekt för dig som vill styra över din tid. Distansstudierna kombineras med givande dagar i Jönköping.

Vad arbetar du med?

Som optikerassistent bemöter du kunder på ett serviceinriktat sätt och kommunicerar din kunskap om optiska hjälpmedel utifrån kundens behov. I rollen ingår även att på ett förtroendegivande sätt vägleda kunden från val av bågar till slutprodukt utifrån kundens stil, behov och förutsättningar.

Andra vanliga arbetsuppgifter är att utföra förundersökningar såsom tryckmätning och ögonbottenfotografering, fylla på i butiken, justera bågar, svara i telefon och boka besökstider. Kommunikation, marknadsföring och försäljning är en del av din vardag. Du samarbetar med optikern vid synundersökningar och har ansvar för att beställa och kontrollera produkter. Dina arbetsuppgifter utförs i enlighet med branschaktuella lagar och regler samt hygienkrav. Du hanterar optiktekniska verktyg, instrument och andra branschspecifika produkter.

I din yrkesroll ingår även kunskap om ögats grundläggande anatomi och funktion, ögonsjukdomar och synfel. Du får på egen hand även utföra synundersökning för körkort. Som optikerassistent ansvarar du för patientsäkerhet, journalförvaring och annan dokumentation och får även arbeta med enklare ekonomiuppgifter.

LIA – Lärande i arbete

Under drygt en fjärdedel av utbildningen kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper inom ditt kommande yrkes olika arbetsområden i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Efter examen

Befolkningsökningen i Sverige samt en större andel äldre ökar behovet av optiska produkter och hjälpmedel. En allt mer ökad närsynthet bland unga, till stor del orsakad av ökad skärmtid skapar också en högre efterfrågan på optiska produkter. Även stora pensionsavgångar och kompetensbrist inom branschen gör att prognoserna till jobb är mycket goda i hela landet. Du kommer även kunna arbeta som exempelvis optiksäljare och sälj- och kundrådgivare inom optikbranschen.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även träffar i Jönköping. Totalt 8 träffar som varje gång är en till två dagar. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, redovisningar och grupparbeten.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer?

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Utbildningsinnehåll

Examensarbete, 10 YH-p

Kund- & försäljningskunskap, 50 YH-p

LIA 1, 20 YH-p

LIA 2, 35 YH-p

Optik- & produktkunskap, 30 YH-p

Optikteknik, 25 YH-p

Produktkunskap om kontaktlinser, 10 YH-p

Syntest för körkort, grupp 1, 5 YH-p

Ögats anatomi & sjukdomar, 15 YH-p