Specialistutbildad undersköterska, psykiatri

Kommande

Sep 2021 - Maj 2023 , Distans, Stockholm (Satellitort: Katrineholm)

Pågående

Sep 2020 - Maj 2022 , Distans, Stockholm (Satellitort: Katrineholm)

Utbildningsfakta

Behörighet

Behörighet för yrkeshögskolan

Särskilda förkunskaper:

Godkänt betyg i

  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • Medicin 1
  • Vård- och omsorgsarbete 1
  • Vård- och omsorgsarbete 2
  • Psykologi 1

från Vård- och omsorgsprogrammet eller motsvarande kompetens

• Minst 2 års yrkeserfarenhet som undersköterska om minst 50% från vård- och omsorgsarbete.

Poäng

210 YH-p (halvfart i ca 2 år)

Antal platser i Stockholm

25

Antal platser i Katrineholm

10

Utbildningsort

Distans med vissa träffar i Stockholm eller via videolänk i Katrineholm

Utbildningen finns även på

distans med träffar i Jönköping

Kommande utbildningsstarter

Sista ansökningsdag

5 juni 2020 men vi tar emot sena ansökningar i mån av plats. Din ansökan behandlas i turordning och först när den är komplett.

Du kanske också är intresserad av

 

Kontakt

Ulrica Heidenberg, utbildningsledare

076-322 50 49
[email protected]

Ladda ner infoblad

Arbetar du redan idag som undersköterska men vill vidareutbilda dig och få specialistkunskap? Behovet av vidareutbildade undersköterskor inom psykiatri ökar kraftigt då vården har förändrats samt att psykisk ohälsa är ett växande folkhälsoproblem. Med expertkompetens inom psykiatri får du en kunskap som är särskilt eftertraktad. Utbildningen sker på halvfart och distans, vilket innebär att du till stor del kan sköta studierna vid sidan av ordinarie jobb. Detta kombineras med vissa intensiva dagar i Stockholm eller Katrineholm.

“Efter min examen har det gått spikrakt uppåt. Jag märker verkligen att utbildningen gjort mig så mycket attraktivare på arbetsmarknaden. Jag har haft den otroliga turen att ha tre tjänster att välja mellan och valde slutligen en tjänst som gruppchef på ett boende för tungt missbruk som jag blev erbjuden. Känns superkul!” Annika Jansen, specialistutbildad undersköterska inom psykiatri

Hur ser den nya yrkesrollen ut?

Som undersköterska med specialistkompetens inom psykiatri har du fördjupade kunskaper inom psykiatri samt psykiatrisk vård. Du får goda kunskaper i olika typer av psykisk ohälsa, psykiatriska sjukdomstillstånd och vilka konsekvenser dessa får hos individen, gruppen och i samhället. Du fördjupar dig i hur du på ett empatiskt sätt bemöter, kommunicerar och samarbetar med patienten och dess närstående. Med hänsyn till individens behov och för att denne ska få ökad livskvalitet får du verktyg att planera, genomföra och följa upp stöd. Du studerar etiska frågeställningar och dilemman i relation till psykisk ohälsa. I din yrkesroll förstår du hur den kognitiva förmågan kan påverkas vid psykiatrisk ohälsa. Samtidigt har du insikt i hur olika typer av beroende och missbruk påverkar individen och dennes livssituation.

LIA – Lärande i arbete

Under åtta veckor och på halvtid är studierna förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete. På din LIA-arbetsplats får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Efter examen

Efter examen har du specialistkunskap inom psykiatrin. Efterfrågan på undersköterskor med psykiatrisk kompetens är stor och väntas öka ytterligare de kommande åren. Detta pga av förändringar i vården, ökad psykisk ohälsa samt att många undersköterskor idag saknar denna typ av kompetens. Den psykiatriska vården drivs mer och mer mot den öppna vården där verksamheten bedrivs av kommun, landsting och privata företag.

Att studera på distans

Utbildningen bedrivs på distans, deltid 50% under knappt 2 år, med ett antal träffar per termin i Stockholm. Det ger dig möjlighet att arbeta samtidigt som du studerar. Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du väljer själv när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även träffar i Stockholm. Träffarna kan tex innehålla föreläsningar, redovisningar och grupparbeten.

Satellitort

Från Viadidakt i Katrineholm kan du medverka på utbildningens träffar genom direktsänd videolänk. Mer information om studier via satellitort hittar du här.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer?

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Utbildningsinnehåll

Etik, bemötande & kommunikation, 30 YH-p

Examensarbete, 10 YH-p

Handledning & pedagogiskt förhållningssätt, 20 YH-p

Lagstiftning, organisation & kunskapsstyrning, 20 YH-p

LIA 1 & 2, 40 YH-p

Omsorg & omvårdnad vid psykisk ohälsa, 45 YH-p

Psykiatriska sjukdomstillstånd, 30 YH-p

Psykisk ohälsa ur ett mångkulturellt perspektiv, 15 YH-p