Specialistutbildad undersköterska, psykiatri

Kommande

Sep 2020 - Maj 2022 , Distans, Jönköping

Pågående

Sep 2019 - Maj 2021 , Distans, Jönköping

Utbildningsfakta

Behörighet

Behörighet för yrkeshögskolan

Särskilda förkunskaper:

Godkänt betyg i

  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • Medicin 1
  • Vård- och omsorgsarbete 1
  • Vård- och omsorgsarbete 2
  • Psykologi 1

från Vård- och omsorgsprogrammet eller motsvarande kompetens

• Minst 2 års yrkeserfarenhet som undersköterska om minst 50% från vård- och omsorgsarbete.

Poäng

210 YH-p (halvfart i ca 2 år)

Antal platser

35

Utbildningsort

Distans med vissa träffar i Jönköping

Utbildningen finns även på

Distans med träffar i Stockholm

Kommande utbildningsstarter

  • September 2020 – ansök direkt här
    OBS, se mer info under “Sista ansökningsdag”
  • September 2021

Sista ansökningsdag

4 maj 2020 men vi tar emot sena ansökningar i mån av plats. Din ansökan behandlas i turordning och först när den är komplett.

Du kanske också är intresserad av

 

Kontakt

Mirja Jylhäsalmi, utbildningsledare

073-536 49 78
[email protected]

Arbetar du redan idag som undersköterska men vill vidareutbilda dig och få specialistkunskap? Behovet av vidareutbildade undersköterskor inom psykiatri ökar kraftigt då vården har förändrats samt att psykisk ohälsa är ett växande folkhälsoproblem. Med expertkompetens inom psykiatri får du en kunskap som är särskilt eftertraktad. Utbildningen sker på halvfart och distans, vilket innebär att du till stor del kan sköta studierna vid sidan av ordinarie jobb. Detta kombineras med vissa intensiva dagar i Jönköping.

“Efter min examen har det gått spikrakt uppåt. Jag märker verkligen att utbildningen gjort mig så mycket attraktivare på arbetsmarknaden. Jag har haft den otroliga turen att ha tre tjänster att välja mellan och valde slutligen en tjänst som gruppchef på ett boende för tungt missbruk som jag blev erbjuden. Känns superkul!” Annika Jansen, specialistutbildad undersköterska inom psykiatri

Hur ser den nya yrkesrollen ut?

Som undersköterska med specialistkompetens inom psykiatri har du fördjupade kunskaper inom psykiatri samt psykiatrisk vård. Du får goda kunskaper i olika typer av psykisk ohälsa, psykiatriska sjukdomstillstånd och vilka konsekvenser dessa får hos individen, gruppen och i samhället. Du fördjupar dig i hur du på ett empatiskt sätt bemöter, kommunicerar och samarbetar med patienten och dess närstående. Med hänsyn till individens behov och för att denne ska få ökad livskvalitet får du verktyg att planera, genomföra och följa upp stöd. Du studerar etiska frågeställningar och dilemman i relation till psykisk ohälsa. I din yrkesroll förstår du hur den kognitiva förmågan kan påverkas vid psykiatrisk ohälsa. Samtidigt har du insikt i hur olika typer av beroende och missbruk påverkar individen och dennes livssituation.

LIA – Lärande i arbete

Under åtta veckor och på halvtid är studierna förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete. På din LIA-arbetsplats får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Efter examen

Efter examen har du specialistkunskap inom psykiatrin. Efterfrågan på undersköterskor med psykiatrisk kompetens är stor och väntas öka ytterligare de kommande åren. Detta pga av förändringar i vården, ökad psykisk ohälsa samt att många undersköterskor idag saknar denna typ av kompetens. Den psykiatriska vården drivs mer och mer mot den öppna vården där verksamheten bedrivs av kommun, landsting och privata företag.

Att studera på distans

Utbildningen bedrivs på distans, deltid 50% under knappt två år, med ett antal träffar per termin i Jönköping. Det ger dig möjlighet att arbeta samtidigt som du studerar. Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du väljer själv när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även träffar i Jönköping. Träffarna kan tex innehålla tentamen, föreläsningar, redovisningar och grupparbeten.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer?

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Utbildningsinnehåll

Etik, bemötande & kommunikation, 30 YH-p

Examensarbete, 10 YH-p

Handledning & pedagogiskt förhållningssätt, 20 YH-p

Lagstiftning, organisation & kunskapsstyrning, 20 YH-p

LIA 1, 20 YH-p

LIA 2, 20 YH-p

Omsorg & omvårdnad vid psykisk ohälsa, 45 YH-p

Psykiatriska sjukdomstillstånd, 30 YH-p

Psykisk ohälsa ur ett mångkulturellt perspektiv, 15 YH-p

Samarbetspartners

Vi har ett mycket starkt samarbete med den psykiatriska vården, och tillsammans med dem har vi utvecklat denna utbildning. Utbildningens innehåll är format efter vårdens krav på kompetens, vilket gör dig särskilt eftertraktad när du gått denna specialistutbildning.