Strategisk inköpare/upphandlare

Kommande

Sep 2019 - Apr 2021 , Linköping

Pågående

Sep 2018 - Apr 2020 , Linköping

Är du analytisk, lösningsorienterad, strukturerad och har förmågan att ta människor? Då är detta yrket för dig. Som strategisk inköpare/upphandlare ansvarar du för att göra effektiva upphandlingar och med kunskaper inom bla affärsjuridik, förhandlingsteknik och upphandlingsprocessen har du den kompetens som efterfrågas av arbetsmarknaden. I den privata sektorn har du en viktig roll i att bidra till konkurrenskraft och lönsamhet, att utnyttja de medel som tilldelats på ett effektivt sätt blir din uppgift inom den offentliga sektorn.

Vad arbetar jag med?

I din yrkesroll ansvarar du för inköp av varor och tjänster på ett affärsmässigt, kostnadseffektivt och miljömedvetet sätt. Du planerar och genomför på bästa sätt upphandlingar utifrån lagen om offentlig upphandling, och du har kunskaper om affärsstrategisk analys, upphandling, leverans, uppföljning och kvalitetskontroll.

Du behärskar affärskommunikation och presentationsteknik, bedömer, utvärderar och utvecklar leverantörer samtidigt som du kommunicerar dina beslut och åtgärder, både till kollegor och externa parter. Du har de rätta verktygen för att utveckla leverantörer och inköpsorganisationer. Projektledning är en del av din vardag och du kan vara ansvarig projektinköpare. Som strategisk inköpare/upphandlare kan du ha en ledande roll för den mindre gruppen, och du har därför de verktyg och metoder som behövs för praktiskt ledningsarbete. Med hjälp av befintliga verktyg och system, har du förståelse för hur lagstiftning, regelverk och marknadskrav samverkar med miljö- och hållbarhetsfrågor.

Många inköpare jobbar idag inom den privata sektorn. De finns även inom den offentliga sektorn och kallas då för upphandlare.

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är också Lärande i arbete, LIA, då dina studier är förlagda till en arbetsplats. Som studerande är du ute på ditt LIA-företag under två olika perioder om totalt 22 veckor. På så sätt lär du känna arbetslivet, får förståelse för yrkesrollen och du utbildas i skarpt läge.

Efter examen

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som strategisk inköpare eller upphandlare och du har en viktig funktion att fylla. Du kan arbeta både på små och stora företag, i kommuner och myndigheter. Marknadens behov av välutbildad arbetskraft är stort, dels på grund av pensionsavgångar men också då kraven på rätt kompetens ökar.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om jag vill veta mer?

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Utbildningsfakta

Behörighet

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan

Särskilda förkunskaper:

Godkänt betyg i

  • Svenska 2
  • Engelska 6
  • Matematik 2abc

eller motsvarande kompetens

Poäng

425 YH-p (85 veckor, ca 2 år)

Antal platser

35

Utbildningsort

Linköping

Nästa utbildningsstart

September 2019
September 2020

I början av 2019 öppnar vi ansökan till utbildningen som startar hösten 2019.

Sista ansökningsdag

6 maj 2019

 

Kontakt

Göran Wiggur TUC

Göran Wiggur, utbildningsledare

073-328 33 77
goran.wiggur@tucsweden.se

Ladda ner infoblad

Utbildningsinnehåll

Affärsjuridik & avtal, 20 YH-p

Business English, 15 YH-p

Examensarbete, 20 YH-p

Företagsekonomi, 30 YH-p

Förhandlingsteknik & affärsmässighet, 15 YH-p

Hållbara inköp, 15 YH-p

Inköpsfunktionens roll & utveckling, 20 YH-p

Kategoristyrning, 15 YH-p

Kommunikation, 15 YH-p

Lagen om offentlig upphandling, 15 YH-p

Ledarskap & organisation, 15 YH-p

LIA 1, 50 YH-p

LIA 2, 60 YH-p

Operativ inköpsstyrning & upphandlingsprocessen, 35 YH-p

Processbaserad verksamhetsutveckling, 25 YH-p

Projektledning och metodik, 20 YH-p

Strategiskt inköp, 40 YH-p

Supplier Relationship Management, 15 YH-p