Tandsköterska

Kommande

Nov 2020 - Mars 2022 , Stockholm

Pågående

Sep 2019 - Jan 2021 , Stockholm

Sep 2020 - Jan 2022 , Stockholm

Utbildningsfakta

Behörighet

Behörighet för yrkeshögskolan

Särskilda förkunskaper:

Godkänt betyg i

  • Svenska 2
  • Matematik 1
  • Engelska 5

eller motsvarande kompetens

De 100 sökande som har högst meritpoäng går vidare till ett särskilt prov. Om sökande tackar nej till särskilt prov, eller ej närvarar går erbjudandet vidare till nästa sökande med högst meritvärde, tills 100 sökande genomfört särskilt prov. Urvalet görs på de 100 sökande som har högst meritpoäng på betyg och högst poäng på genomfört särskilt prov. Mer information om provet förmedlas om du konstateras behörig.

Poäng

325 YH-p (65 veckor, ca 1,5 år)

Antal platser

35

Utbildningsort

Utbildningen läses på plats i Stockholm

Utbildningen finns även att söka till i

OBS! Du måste göra en ansökan per utbildning och ort.

Kommande utbildningsstarter

November 2020 – ansökan är stängd och vi tar inte emot sena ansökningar

September 2021 – ansökan öppnar i december-januari

 

Kontakt

Malin Lundström TUC YH

Malin Lundström, utbildningsledare

076-009 12 45
[email protected]

Vill du ha ett omväxlande arbete där du arbetar med människor inom vård och hälsa? Vill du arbeta i team och träffa nya människor? I stora delar av landet råder det stor brist på tandsköterskor så vill du byta karriär och få ett stimulerande arbete är detta utbildningen för dig. Som tandsköterska har du en central roll i tandvårdsteamet tillsammans med tandläkare, tandhygienister och tandtekniker. Arbetet är omväxlande och innebär ständiga möten med nya människor med olika behov i olika situationer.

Några av våra utexaminerade tandsköterskor berättar:

Vad arbetar du med?

I yrkesrollen ingår allt från att ha egna patienter och ta röntgenbilder till mer traditionella uppgifter som att förbereda behandling, blanda material och sterilisera instrument. Att arbeta som tandsköterska är ett serviceyrke med mycket patientkontakt. Bemötandet är viktigt och du ska inge trygghet och tillit.

Som tandsköterska arbetar du självständigt med munhygien och tandhälsoinformation, puts, tandhälsokontroller, avtryckstagning samt fluorbehandling. Tandläkare kan även delegera uppgifter till tandsköterskan, som till exempel att ge lokalbedövning, ta röntgenbilder och göra enklare fyllningar. Allt detta lär du dig under utbildningen.

Utbildningen är skräddarsydd för att tillgodose branschens behov av kompetenta tandsköterskor och efter utbildningen har du de kunskaper och färdigheter som efterfrågas. Föreläsningar varvas med Lärande i arbete, LIA, och praktiskt arbete i vårt egna dentalrum på TUC. Tillgången till ett dentalrum ger dig möjlighet att öva praktiskt på det du lär dig.

LIA – Lärande i arbete

Under sammanlagt 16 veckor är dina studier förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. På din LIA-arbetsplats får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Efter examen

Efter examen behärskar du konsten att informera om och utföra munhälsovårdande insatser. Samtidigt arbetar du kvalitets- och miljömedvetet och vet hur du ska hantera material ur ett miljösäkert perspektiv. Efterfrågan på kvalificerade tandsköterskor är stor och väntas öka ytterligare de närmaste åren. Stora pensionsavgångar väntar och även framtidens krav på välutbildad personal gör att rekryteringsbehovet är stort. Detta ger dig som tandsköterska extra goda möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.

Viktig information

När du arbetar inom vården måste du arbeta enligt socialstyrelsens föreskrifter. Det innebär bla att du ska kunna använda skyddshandskar och kortärmade arbetskläder. Här kan du läsa mer om Socialstyrelsens Basal hygien i vård och omsorg.

Har du ex kontaktallergi, hör gärna av dig till oss då du som tandsköterska kan komma i kontakt med olika material.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer?

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Utbildningsinnehåll

Administration & organisation, 30 YH-p

Anatomi, anestesi & farmakologi, 20 YH-p

Examensarbete, 10 YH-p

LIA 1, 15 YH-p

LIA 2, 25 YH-p

LIA 3, 40 YH-p

Material & miljö, 20 YH-p

Munhålan & tändernas anatomi, 10 YH-p

Odontologi 1, 35 YH-p

Odontologi 2, 30 YH-p

Oral hälsa 1, 30 YH-p

Oral hälsa 2, 25 YH-p

Teamtandvård, 10 YH-p

Vårdhygien och smittskydd, 25 YH-p

Samarbetspartners

Denna utbildning är framtagen tillsammans med arbetslivet. Utbildningens innehåll är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig tandsköterska.