Tandsköterska

Kommande

Jan 2020 - Juni 2021 , Distans, Tranås

Pågående

Jan 2019 - Juni 2020 , Distans, Tranås

Vill du ha ett omväxlande arbete där du arbetar med människor inom vård och hälsa? Vill du arbeta i team och träffa nya människor? I stora delar av landet råder det stor brist på tandsköterskor så vill du byta karriär och få ett stimulerande arbete är detta utbildningen för dig. Som tandsköterska har du en central roll i tandvårdsteamet tillsammans med tandläkare, tandhygienister och tandtekniker. Arbetet är omväxlande och innebär ständiga möten med nya människor med olika behov i olika situationer.

Några av våra utexaminerade tandsköterskor berättar:

Vill du ha mer information om våra utbildningar? Behöver du hjälp med din ansökan? Klicka här för mer info om höstens träffar. 

Vad arbetar du med?

I yrkesrollen ingår allt från att ha egna patienter och ta röntgenbilder till mer traditionella uppgifter som att förbereda behandling, blanda material och sterilisera instrument. Att arbeta som tandsköterska är ett serviceyrke med mycket patientkontakt. Bemötandet är viktigt och du ska inge trygghet och tillit.

Som tandsköterska arbetar du självständigt med munhygien och tandhälsoinformation, puts, tandhälsokontroller, avtryckstagning samt fluorbehandling. Tandläkare kan även delegera uppgifter till tandsköterskan, som till exempel att ge lokalbedövning, ta röntgenbilder och göra enklare fyllningar. Allt detta lär du dig under utbildningen.

Utbildningen är skräddarsydd för att tillgodose branschens behov av kompetenta tandsköterskor och efter utbildningen har du de kunskaper och färdigheter som efterfrågas. Föreläsningar varvas med Lärande i arbete, LIA, och praktiskt arbete i vårt egna dentalrum på TUC. Tillgången till ett dentalrum ger dig möjlighet att öva praktiskt på det du lär dig.

LIA – Lärande i arbete

Under sammanlagt 16 veckor är dina studier förlagda till olika tandvårdskliniker på så kallat Lärande i arbete. Där får du praktisera de teoretiska kunskaper du fått, träna på att arbeta i team och utveckla din förmåga att lösa problem och tänka kritiskt.

Efter examen

Efter examen behärskar du konsten att informera om och utföra munvårdande insatser. Samtidigt som du arbetar kvalitets- och miljömedvetet och vet hur du ska hantera material ur ett miljöanpassat perspektiv.

Efterfrågan på kvalificerade tandsköterskor är stor och väntas öka ytterligare de närmaste åren. Stora pensionsavgångar väntar och även framtidens krav på välutbildad personal gör att rekryteringsbehovet är stort. Detta ger dig som vill arbeta som tandsköterska mycket goda möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också mycket eget ansvar. Du ansvarar själv för din studietid och det är upp till dig själv att hålla disciplinen i studierna. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även träffar på TUC i Tranås. Träffarna sker regelbundet och pågår under 2-3 dagar. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentor, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Viktig information

När du arbetar inom vården måste du arbeta enligt socialstyrelsens föreskrifter. Det innebär bla att du ska kunna använda skyddshandskar och kortärmade arbetskläder. Här kan du läsa mer om Socialstyrelsens Basal hygien i vård och omsorg.

Har du ex kontaktallergi, hör gärna av dig till oss då du som tandsköterska kan komma i kontakt med olika material.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer?

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Utbildningsfakta

Behörighet

Behörighet för Yrkeshögskolan

Särskilda förkunskaper:

  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

eller motsvarande kompetens

Antagningen sker i flera steg. Alla behöriga sökande erhåller en meritpoäng baserat på betyg. Därefter kallas de 100 sökande med högst poäng till ett särskilt prov i form av en intervju. Där får de sökande visa sin strukturella och kommunikativa förmåga samt problemlösningsförmåga.

Poäng

325 YH-p (65 veckor, ca 1,5 år)

Antal platser

35

Utbildningsort

Distans med vissa träffar i Tranås

Utbildningen finns även i

Nästa utbildningsstart

Januari 2020
Januari 2021
Januari 2022

Sista ansökningsdag

28 oktober 2019 för starten 2020. Ansök direkt här

 

Kontakt

Annelie Karlsson, utbildningsledare

070-646 87 23
[email protected]

Ladda ner infoblad

Utbildningsinnehåll

Administration och organisation, 30 YH-p

Anatomi, anestesi och farmakologi, 20 YH-p

Examensarbete, 10 YH-p

LIA (Lärande i arbete) 1, 15 YH-p

LIA (Lärande i arbete) 2, 25 YH-p

LIA (Lärande i arbete) 3, 40 YH-p

Material och miljö, 20 YH-p

Munhålan och tändernas anatomi, 10 YH-p

Odontologi 1, 35 YH-p

Odontologi 2, 30 YH-p

Oral hälsa 1, 30 YH-p

Oral hälsa 2, 25 YH-p

Teamtandvård, 10 YH-p

Vårdhygien och smittskydd, 25 YH-p

Samarbetspartners

Denna utbildning är framtagen tillsammans med arbetslivet. Utbildningens innehåll är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig tandsköterska.