Tullspecialist

Pågående

Sep 2019 - Dec 2020 , Linköping

Utbildningsfakta

Behörighet

Behörighet för yrkeshögskolan

Särskilda förkunskaper:

Godkänt betyg i

  • Engelska 6
  • Matematik 2
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

eller motsvarande kompetens

Urvalet baseras på betyg eller motsvarande.

Observera! Saknar du kursen Matematik 2? Då kan vi i mån av plats erbjuda en förutbildning i denna kurs som ger dig möjligheten att bli behörig till utbildningen.

Poäng

300 YH-p (60 veckor, ca 1,5 år)

Antal platser

35

Utbildningsort

Utbildningen läses på plats i Linköping

Utbildningen finns även i

Stockholm

Kommande utbildningsstarter

Inga nya inplanerade starter i Linköping

 

Kontakt

Maude Svensson TUC YH

Maude Svensson, utbildningsledare

073-532 57 82
[email protected]

Som tullspecialist arbetar du inom tullområdets alla olika delar och har den specialistkompetens som efterfrågas. Sverige är en liten, konkurrenskraftig och exportberoende nation och den internationella handeln är viktig för landets sysselsättning, ekonomi och välstånd. Tull är ett komplext område som omfattar en bredd av flera myndigheters krav. Specialistkunskaper efterfrågas och kompetensbristen är stor. Starta din framtid som tullspecialist i höst!

Tullpodden ställer frågor och pratar om framtiden med studerande och utbildningsledare. Lyssna här.

Vad arbetar du med?

I din yrkesroll kan du arbeta i samtliga steg av tullproceduren som bland annat innehåller import- och exportprocessen, praktisk tullhantering, tulldeklarationer, regler och tullförfaranden, tillstånd, myndighetskontakter, import- och exportrestriktioner. På ett självständigt sätt planerar och genomför du en import och export, och du ansöker om tillstånd och licenser vid behov.

Du har kunskap om den tullagstiftning som gäller inom Sverige, Norge och EU och du arbetar med internationella betalningsrutiner, frihandelsavtal och olika tulltillstånd. Vilka faktorer som påverkar ett företags ekonomi såsom företagets redovisning, bokslut och planering lär du dig också. Genom din kunskap om vilka regler som tillämpas förhindrar du att vissa produkter exporteras till länder som anses vara politiskt instabila eller som är hot mot freden i området eller världen.

I ditt yrke kan du ha en rådgivande roll för att se behovet och bygga gynnsamma strategier tillsammans med företagen. Du kan även förklara vilken påverkan och effekt de olika tillvägagångssätten har, du kan klassificera varor och kommunicera affärsmässigt inom området.

LIA – Lärande i arbete

Under nio veckor kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Under denna period får du insikt om branschen, yrkesrollen och arbetsmiljön och du utbildas i skarpt läge. Du får praktiskt fördjupa dig inom tullproceduren och du får bland annat tillämpa de teoretiska kunskaperna inom import och export.

Efter examen

Med den här heltäckande utbildningen har du en ljus framtid inom yrket. Tull är ett komplext område och behovet av personer med rätt kompetens inom området är mycket stort. Dessutom väntar stora pensionsavgångar som ska ersättas. Utbildningen gör det möjligt för dig att arbeta som tullspecialist, tullkoordinator, custom operations specialist, tullspeditör eller trade compliance officer/manager.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer?

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Utbildningsinnehåll

Affärsengelska, 10 YH-p

Examensarbete - AEO certifiering, 25 YH-p

Företagsekonomi, 25 YH-p

Import - Export, Norge, 15 YH-p

Incoterms 2010, 15 YH-p

Internationell handel, 10 YH-p

ISP och Exportkontroll, 10 YH-p

Kommunikation & affärsmannaskap, 20 YH-p

Lager, regler & avtal, 20 YH-p

LIA, 45 YH-p

Strategi för handel, 10 YH-p

Särskilda förfaranden, 15 YH-p

Tullproceduren, 50 Yh-p

Tullvärde, 10 YH-p

Uppföljning och egenkontroll, 10 YH-p

Ursprung och frihandelsavtal, 10 YH-p

Samarbetspartners

Denna utbildning är framtagen tillsammans med arbetslivet. Utbildningens innehåll är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som examinerad tullspecialist. Vi samarbetar bl a med DHL Global Forwarding, DSV Global Transport & Logistics, Electronic Customs Support, IKEA of Sweden, SAAB, Scania CV och Östsvenska Handelskammaren.