Urmakare

Kommande

Aug 2019 - Juni 2022 , Motala

Pågående

Aug 2016 - Juni 2019 , Motala

Aug 2017 - Juni 2020 , Motala

Aug 2018 - Juni 2021 , Motala

Tycker du om att arbeta med små detaljer? Vill du ha ett arbete där du använder din precision, koncentration och ditt tålamod? Då är urmakaryrket något för dig. Som urmakare producerar och renoverar du klockor av alla tänkbara slag, från stora väggur till det minsta armbandsur. Behovet av välutbildade urmakare är mycket stort runt om i världen och Urmakarskolan i Motala är en av få skolor som är godkända av den schweiziska urindustrin. Efter examen kan du även arbeta som mikrotekniker.

Vad får jag lära mig?

Urmakeri är ett levande hantverk och en bransch som expanderar kraftigt. Eftersom det krävs många timmars övande för att bemästra yrket tillbringar du största delen av studietiden vid arbetsbänken. Under 18 veckor är dina studier förlagda till en arbetsplats på så kallat LIA (Lärande i arbete). På din LIA-arbetsplats får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Urmakarskolan följer den schweiziska utbildningsstiftelsen Wostep´s 3000-timmarsprogram i urmakeri vilket ger kompetens att erhålla internationellt certifikat samt svenskt gesällbrev som urmakare. Samtliga lärare är specialutbildade hos Wostep i Schweiz och har minst svenskt gesällbrev. Utbildningen avslutas med prov till gesällbrev samt det internationella Wostep-certifikatet.

Efter examen

Efter examen väntar en god arbetsmarknad, både i Sverige och utomlands. Återväxten av kvalificerade urmakare är betydligt lägre än pensioneringarna så det finns ett mycket stort behov av urmakare. Efter avklarad utbildning har du kompetens att serva både äldre ur samt moderna komplicerade mekaniska armbandsur. Du kan arbeta i märkesverkstad, serviceverkstad eller ha egen butik. Du kan även arbeta som mikrotekniker.

Material

Utbildningen är kostnadsfri, men du måste ha utrustning i form av verktyg, kurslitteratur och material till en kostnad av ca 37 000 kr. Utrustningen ska du själv köpa och den måste finnas på plats vid terminsstarten. Vi rekommenderar att du köper utrustningen genom Urmakarskolan, i form av ett komplett startkit vilket är kraftigt rabatterat tack vare samarbetet med Wostep. Väljer du att köpa utrustningen på egen hand så måste den överensstämma med, och vara av samma kvalitet som Urmakarskolan erbjuder. Om du blivit antagen till utbildningen och tackat ja till din plats måste du meddela skolan att du vill köpa ett startkit senast den 1 juli.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om jag vill veta mer?

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Utbildningsfakta

Behörighet

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan

Särskilda förkunskaper:

  • Svenska 1
  • Matematik 1abc
  • Engelska 5

eller motsvarande kompetens

Är du behörig gör du ett test i tre delar, alla på plats på Urmakarskolan under vecka 20. Testet består av att du visar din logiska och tekniska förmåga. Du gör ett praktiskt prov som mäter dina förutsättningar att lösa logiska, tekniska och matematiska problem. Ett muntligt prov visar din strukturella och problemlösande förmåga samt initiativförmåga.

Poäng

600 YH-p (120 veckor, 3 år)

Antal platser

12

Utbildningsort

Motala

Nästa utbildningsstart

Augusti 2019

Sista ansökningsdag

Ansökan öppnar i början av 2019. Sista ansökningsdag är den 25 april.

 

Kontakt

Hanna Paasikoski Urmakarskolan

Hanna Paasikoski, utbildningsledare

076-320 02 93
hanna.paasikoski.ur@tucsweden.se

 

IHU Urmakarskolan TUC

Ladda ner infoblad Urmakarskolans hemsida

Utbildningsinnehåll

Automatur, 40 YH-p

Elektroniska ur, 25 YH-p

Examensarbete, 10 YH-p

Examensur, 45 YH-p

Fackspråk, 5 YH-p

Gångpartier, 25 YH-p

Handelslära, 15 YH-p

Komplikationer, 30 YH-p

Kronograf, 70 YH-p

Kundursrenoveringar, små ur, 25 YH-p

Kundursrenoveringar, stora ur, 20 YH-p

LIA 1-5, totalt 90 YH-p

Löpverk, 15 YH-p

Materiallära & ritteknik, 10 YH-p

Polering, 5 YH-p

Reglage, 40 YH-p

Stil- och kulturhistoria, 5 YH-p

Svarvning, balansaxeln, 25 YH-p

Svarvning, uppdragsaxeln, 25 YH-p

Tillämpad verkstadsteknik, stora ur, 30 YH-p

Urlära, 25 YH-p

Verktygstillverkning, 20 YH-p

Samarbetspartners

Utbildningen har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet, vilket ger dig den kompetens som arbetslivet efterfrågar när de ska anställa. Detta gör dig mycket efterfrågad på arbetsmarknaden.