Urmakare

Kommande

Aug 2021 - Juni 2024 , Motala

Pågående

Aug 2018 - Juni 2021 , Motala

Aug 2019 - Juni 2022 , Motala

Aug 2020 - Juni 2023 , Motala

Utbildningsfakta

Behörighet

Behörighet för yrkeshögskolan

Är du behörig gör du ett test i tre delar, alla på plats på Urmakarskolan under vecka 19. Testet består av att du visar din logiska och tekniska förmåga. Du gör ett praktiskt prov som mäter dina förutsättningar att lösa logiska, tekniska och matematiska problem. Ett muntligt prov visar din strukturella och problemlösande förmåga samt initiativförmåga.

Poäng

600 YH-p (120 veckor, 3 år)

Antal platser

12

Utbildningsort

Utbildningen läses på plats i Motala

Kommande utbildningsstarter

Augusti 2021 – ansökan öppnar dec 20-jan 21
Augusti 2022

 

 

Kontakt

Hanna Paasikoski Urmakarskolan

Hanna Paasikoski, utbildningsledare

076-320 02 93
[email protected]

 

Ladda ner infoblad Urmakarskolans hemsida

Tycker du om att arbeta med små detaljer? Vill du ha ett arbete där du använder din precision, koncentration och tålamod? Då är urmakaryrket något för dig. Som urmakare producerar och renoverar du klockor av alla tänkbara slag, från stora väggur till det minsta armbandsur. Behovet av välutbildade urmakare är mycket stort runt om i världen och Urmakarskolan i Motala är en av få skolor som är godkända av den schweiziska urindustrin. Efter examen kan du även arbeta som mikrotekniker.

Vad får du lära dig?

Urmakeri är ett levande hantverk och en bransch som expanderar kraftigt. Eftersom det krävs många timmars övande för att bemästra yrket tillbringar du största delen av studietiden vid arbetsbänken.

Urmakarskolan följer den schweiziska utbildningsstiftelsen Wostep´s 3000-timmarsprogram i urmakeri vilket ger kompetens att erhålla internationellt certifikat samt svenskt gesällbrev som urmakare. Samtliga lärare är specialutbildade hos Wostep i Schweiz och har minst svenskt gesällbrev. Utbildningen avslutas med prov till gesällbrev samt det internationella Wostep-certifikatet.

Efter examen

Efter examen väntar en god arbetsmarknad, både i Sverige och utomlands. Återväxten av kvalificerade urmakare är betydligt lägre än pensioneringarna så det finns ett mycket stort behov av urmakare. Du har kompetens att serva både äldre ur samt moderna komplicerade mekaniska armbandsur. Du kan arbeta i märkesverkstad, serviceverkstad eller ha egen butik. Du kan även jobba som finmekaniker eller mikromekaniker.

Material

Utbildningen är kostnadsfri, men du måste ha utrustning i form av verktyg, kurslitteratur och material, för ca 38 000 kr. Utrustningen köper du och den måste finnas på plats vid terminsstart. Vi rekommenderar att du köper utrustningen genom Urmakarskolan, i form av ett komplett startkit som är kraftigt rabatterat tack vare samarbetet med Wostep. Köper du utrustningen själv måste den överensstämma med, och vara av samma kvalitet som den skolan erbjuder. Om du blivit antagen och tackat ja till din plats måste du meddela skolan om du vill köpa ett startkit senast den 1 juli.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer?

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Utbildningsinnehåll

Automatur, 40 YH-p

Elektroniska ur, 25 YH-p

Examensarbete, 10 YH-p

Examensur, 45 YH-p

Fackspråk, 5 YH-p

Gångpartier, 25 YH-p

Handelslära, 15 YH-p

Komplikationer, 30 YH-p

Kronograf, 70 YH-p

Kundursrenoveringar, små ur, 25 YH-p

Kundursrenoveringar, stora ur, 20 YH-p

LIA 1-5, totalt 90 YH-p

Löpverk, 15 YH-p

Materiallära & ritteknik, 10 YH-p

Polering, 5 YH-p

Reglage, 40 YH-p

Stil- och kulturhistoria, 5 YH-p

Svarvning, balansaxeln, 25 YH-p

Svarvning, uppdragsaxeln, 25 YH-p

Tillämpad verkstadsteknik, stora ur, 30 YH-p

Urlära, 25 YH-p

Verktygstillverkning, 20 YH-p

Samarbetspartners

Utbildningen har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet, vilket ger dig den kompetens som arbetslivet efterfrågar när de ska anställa. Detta gör dig mycket efterfrågad på arbetsmarknaden.

”Urmakare är verkligen ett arbete för framtiden, intresset för automatiska klockor växer och med det behovet av kvalificerade urmakare. IHU i Motala är den enda skola i Norden som utbildar urmakare enligt de kriterier vi efterfrågar med gesällbrev samt WOSTEP certifikat.” Henrik Samuelson, Verkstadschef, Nymans Ur 1851