Anestis står utomhus och tittar in i kameran. Bakom honom finns en gul husfasad med två fönster och en dörr.

Anestis berättar om arbetet som KMA-samordnare.

Programmet Samordnare inom KMA – Kvalitet, Miljö & Arbetsmiljö tillhör TUC Yrkeshögskolas senaste tillskott. Anestis Nikolaidis berättar mer om yrkesrollen och hur det är att arbeta som KMA-samordnare.

Anestis Nikolaidis har en bakgrund inom kvalitetsarbete på olika företag. Efter att ha jobbat med kvalitetsutveckling på ett försäkringsbolag och drivit en certifieringsresa inom ett städbolag kom han till SEFAB. ”Min roll på företaget innebär att jag har det övergripande ansvaret för kvalitet, miljö, arbetsmiljö och hållbarhet. Inom detta ingår att upprätta rutiner, rutinutveckling och policyer av olika slag” förklarar Anestis.

Gäller att hitta rätt struktur och verktyg

När det kommer till jobbet som KMA-samordnare finns det många intressanta delar tycker Anestis. ”En av de utmaningar som jag sett och som SEFAB har stött på är att göra det enkelt och användarvänligt för medarbetarna. Detta har krävt insatser på flera fronter, inklusive att välja rätt digitala verktyg och förenkla skrivandet av policyer och rutiner” berättar han och lägger till att tydlighet och enkelhet är viktigt för en KMA-samordnare och en ständig utmaning.

Effektivisera utan att tulla på kvalitet

Att struktur är något som är centralt i yrkesrollen råder det ingen tvekan om. ”Jag tänker mycket i processer – när jag sätter mig in i något börjar jag tänka boxar – hur kan jag få ett effektivt flöde i saker och ting? Det är så jag funkar” berättar Anestis.

En kommunikativ yrkesroll

Rollen som KMA-samordnare involverar mycket kommunikation enligt Anestis. ”Mitt jobb består en hel del vägledning i början innan alla i verksamheten kan de nya rutinerna. Vi jobbar med att delgera ansvaret till flera roller och arbetar med det under lång tid” , säger Anestis. Uppföljning är minst sagt ett viktigt begrepp i hans roll för att företagets arbete hela tiden ska bli bättre, oavsett område.

Satsa på ett framtidsyrke

Är struktur och tydlighet en av dina starka sidor? Gillar du att arbeta tillsammans och agera som en central lagspelare där du driver utvecklingsarbete inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö framåt? Då kan detta vara yrkesrollen för dig.