Alexandra är nöjd över att bli underhållstekniker.

Alexandra Hyllendahl trivdes inte alls när hon jobbade inom vården och kände att hon behövde ta en helt ny väg, en väg som var väldigt olik vården.

Sökte förändring

När Alexandra blickar tillbaka på tiden när hon jobbade som undersköterska känner hon att hon hade hamnat fel. ”Jag mådde inte alls bra och kände att jag behövde förändring. ” Alexandra valde istället att gå en annan väg som låg långt ifrån det hon tidigare jobbat med.

Programmet ger en bra grund

Alexandras tidigare kollega hade läst till behandlingspedagog på TUC Yrkeshögskola och var väldigt nöjd med utbildningen. Hon tipsade Alexandra om att kika på vilka program TUC erbjöd och där fick Alexandra upp ögonen för de tekniska programmen. ”Först var jag inne på att läsa till drift- och fastighetstekniker, men när jag kikade vidare så tyckte jag att programmet Underhållstekniker hade en bred bas som ger en bra grund att stå på, och det kändes som om det passade mig bättre.”

Bättre än hon trott

Nu när Alexandra kommit in på programmet så tycker hon att utbildningen är bättre än vad hon hade förväntat sig. ”Att lämna vården och hitta ett annat område där jag kunde fördjupa mig är ett av de absolut bästa beslut jag tagit” säger Alexandra. Hon känner sig verkligen motiverad och tycker att valet av yrke passar henne. ”Jag har alltid gillat att fixa med tekniska saker hemma så att jag valt en teknisk utbildning känns väldigt rätt.”

Kul med de praktiska momenten

Programmet Underhållstekniker är en platsbunden utbildning som utgår från Linköping men två dagar i veckan är de i Vimmerby för de praktiska momenten. ”I Vimmerby läser vi just nu mekanik där vi får lära oss att bland annat svarva, svetsa och fräsa, vilket är jättekul! Vi, i klassen, samåker till Vimmerby så det blir ett bra tillfälle att verkligen lära känna varandra och komma nära. När vi kört den praktiska delen så fortsätter vi att läsa i Linköping” berättar Alexandra.

Tänker inte på att hon är enda kvinnan

Att vara ensam kvinna i klassen är inget som Alexandra funderar på. ”Jag skulle vilja säga att jag bemöts som vem som helst. Det är inget som jag egentligen funderar på” menar hon. Däremot så märker hon att det finns en del fördomar kring hennes yrkesval. ”En del tror att man får jobb som vaktmästare, men det är ju inte alls sant. Allt handlar om vilket företag som man kommer att arbeta på och vilken inriktning som man väljer.”

Ser fram emot LIA

Vilken inriktning som Alexandra ska välja vet hon inte än utan håller dörren öppen. ”Det är ju det som praktiken är till för. Här kan man ju se mer vilka möjligheter som finns” förklarar Alexandra. För henne är det ungefär ett år kvar tills hon ska ut på praktik vilket ger henne chans att lära sig så mycket som möjligt både när det kommer till teori och praktik.

Sök dig till en bransch där du behövs!

Om du är intresserad av att utbilda dig till en yrkesroll där du hjälper ett företag att minimera tiden för driftstopp och hitta nya sätt att effektivisera verksamheten så är underhållstekniker utbildningen för dig. Du blir en eftertraktad medspelare i industribranschens utveckling!