Branscher i fokus – del 5

Hotell & restaurang

En bransch som ständigt verkar ha behov av personal är hotell- och restaurangbranschen. Det talas ofta om behovet som sträcker sig från servispersonal till kockar och arbetsledande roller. Självklart kan det se olika ut i olika delar av Sverige. Exempelvis kan behovet av säsongspersonal vara extra stort på semesterorter medan efterfrågan ser annorlunda ut i en storstad där många krogar stänger vid semestertider.

Som utbildningsanordnare är denna bransch både väldigt spännande, då mycket förändras på kort tid, och samtidigt utmanande då det kan vara svårt i en snabbföränderlig bransch att veta hur ett yrke kan komma att utvecklas i framtiden. Därför är vi extra glada för våra samarbeten med företag i branschen.

Behovet som styr utbudet

För oss som utbildningsanordnare gäller det att hänga med i vad som efterfrågas och kan komma att finnas ett behov av. Det som diskuteras nu i branschen ligger till grund för vilka utbildningsmöjligheter som finns framåt och som kommer leda till faktiska jobb i slutändan. Genom dialoger i våra utbildningars ledningsgrupper, nätverkande på mässor och branschdagar skapar vi oss en bild av efterfrågan och framtida behov.

I tidigare dialoger med näringslivet har vi landat i att det finns ett stort behov för de arbetsledande rollerna. Det har i sin tur resulterat i utbildningarna Arbetsledare inom måltidsservice, som är en vidareutbildning inom storkök på exempelvis skolor eller inom vården och Hotel & Restaurant Manager, som är en arbetsledande roll inom besöksnäringen. Rollerna är helt skilda men har gemensamt att de båda riktar sig till personal som redan arbetar i branschen och vill utvecklas inom den. Gemensamt är även att personliga egenskaper som kommunikationsförmåga, flexibilitet och problemlösningsförmåga många gånger bidrar till framgång efter utbildning.

Ingen utmaning utan lösning

Ambitiösa och engagerade medarbetare är viktiga för en bransch som ständigt har ett behov av personal. En utmaning i branschen är att få medarbetare att vilja utvecklas inom den. Vi bidrar gärna till det och eftersom vi brinner för kompetensutveckling tror vi att nyckeln till att få behålla bra medarbetare är att uppmuntra befintlig personal till att vidareutbilda sig för nästa steg i karriären. Ökad kompetens bidrar till både en bredare kunskapsnivå i branschen och en ökad yrkesstolthet för individen. Så för de som gillar tempot och flexibiliteten i branschen samt att jobba med människor finns det möjligheter att utvecklas till arbetsledande roller inom både måltidsservice och hotell- och restaurang.

TUC Sweden
”Jag känner att jag fick en bra bredd i utbildningen där man lyfte relevanta och aktuella ämnen, och fräschade även upp en del kunskap. Det var jättebra att få verktyg och kunskap att ta med mig direkt in i min verklighet med den nya tjänsten.”
TUC Sweden
”LIA är bra då man får en bild av hur sitt framtida jobb kan se ut. Man utvecklas och får prova på saker som man kanske aldrig gjort för i sitt tidigare yrke. Jag som kock har ju aldrig jobbat i en reception, eller varit med och städat ett hotellrum. Man får en överblick på helheten.”
TUC Sweden
”Genom utbildningen får du ett helhetsgrepp om hela rollen. Det du brinner för i kombination med den här utbildningen kan ge väldigt många chanser och öppna nya dörrar. Du kommer lära dig att leda en grupp, få ett helhetsgrepp över ekonomin, kunna kombinera mat och dryck och du får även kunskap om försäljning, lagstiftning och mycket mera.”
TUC Sweden
”Våra studerande är mycket attraktiva på arbetsmarknaden. De flesta får jobb redan under utbildningen.”
TUC Sweden
”Efter att ha pluggat till sommelier hoppade jag på utbildningen till Hotel & Restaurant Manager på TUC Yrkeshögskola. Med examen runt hörnet har jag nu blivit tillfrågat om en tjänst som platschef på samma arbetsplats där jag började som hovmästare – och jag känner mig nu mer redo än någonsin. Det här känns bara början på en utmanande och utvecklande karriär.”
TUC Sweden
“Kraven på den offentliga maten ökar mer och mer. Måltiderna ska inte bara vara näringsriktiga utan de ska skapa måltidsglädje hos våra barn och äldre, vara klimatanpassade, rätt upphandlade m.m. Detta gör att behovet av välutbildad personal ökar. Utbildningen behövs för att stärka våra kockar med produktionsansvar i sin yrkesroll, så att de kan ta det ansvar som krävs och att de känner sig trygga i det arbete de utför.”

Program inom området

Vill du utbilda dig till ett yrke inom en bransch som skriker efter just den kompetens och kunskap du får genom våra program så har du flera spännande yrkesroller att välja mellan!

Kurser inom området

Är du redan inne i branschen men behöver vässa dina kunskaper inom ett specifikt område så har vi kurserna för dig; Kurser inom YH eller Kurs på tom plats. Samtliga kurser är kostnadsfria och berättigar till studiemedel från CSN.

Kurer inom yrkeshögskolan

Kurser inom yrkeshögskolan är korta, flexibla och kostnadsfria och framtagna i nära samarbete med arbetslivet. Det innebär att de innehåller exakt den kompetens som arbetslivet så stark behöver. Detta är en perfekt möjlighet för dig som vill vidareutvecklas på ett snabbt och smidigt sätt. Distanskurserna går utmärkt att kombinera med arbete.

Kurs på tom plats

Kurs på tom plats innebär att du läser en eller flera kurser som ingår i våra längre program, och du pluggar tillsammans med de som läser hela utbildningen. Arbetslivet står bakom våra program och kurser vilket betyder att de ger exakt den kompetens som arbetslivet efterfrågar. Ett bra tillfälle för dig själv eller för någon av dina anställda att få den kompetens som behövs.

Vanliga frågor