Valde yrkeshögskoleutbildning för att öka chanserna till jobb.

Lisa Wallenberg går andra terminen på programmet Mjukvarutestare på TUC Yrkeshögskola och känner att hennes personlighet kommer till rätta. Ett val som leder till jobb.

En snabb väg till jobb

Lisa Wallenberg påbörjade studier i statistik, men upptäckte ganska snart att detta inte passade henne. Hon sökte vidare och hittade utbildningen Mjukvarutestare på TUC Yrkeshögskola i Linköping. ”Jag vet att det krävs att näringslivet ser ett stort kompetensbehov för att få starta ett YH-program, vilket är bra! Men jag ville ändå vara säker på att det skulle leda till jobb så jag kollade även prognoser för hur arbetsmarknaden inom området ser ut. De var goda!” berättar Lisa. En annan fördel som gjorde att Lisa valde ett yrkeshögskoleprogram var att hon snabbt skulle komma ut i arbetslivet.

Studieform som passar

Programmet Mjukvarutestare är en platsbunden utbildning som erbjuds i Linköping. Lisa tycker att utbildningens utformning ger henne frihet att lägga upp arbetet så det passar henne. ”Vi har två schemalagda dagar medan de andra dagarna är självstudier. För mig passar det bra”.

Stimulerande arbetsuppgifter

Lisa beskriver sig själv som nyfiken och analytisk, vilket är bra egenskaper när man arbetar med att granska ny mjukvara. ”En del tror att man helt enkelt testa mjukvaran först när den är färdigutvecklad, men det börjar redan innan någon kod ens skrivits. Det ligger mycket planering bakom en testning. Man måste fundera ut exakt vad som ska undersökas, hur och sedan ska det dokumenteras för att förbättra den mjukvara man testar” förklarar Lisa.

Varje test är unikt

Lisa tycker att yrket erbjuder en bra variation när det kommer till arbetsuppgifter och sättet att arbeta. ”Jag gillar programmering, men är inte så intresserad av utveckling. Jag är mer inne på att undersöka existerande programvara för att se vad man kan förbättra” säger Lisa Wallenberg. Variationen i yrket är något som tilltalar Lisa. ”Varje testning är unik och kräver en hel del planering. Här får man ha mycket kontakt med såväl kunder som utvecklare och det tycker jag är roligt” berättar Lisa.

Goda jobbutsikter

Enligt rapport från TechSverige ser man att IT-branschen kommer sakna 70 000 medarbetare om inte fler väljer att utbilda sig i en bransch som är i ständig utveckling. Nu när Lisa är i gång med studierna ser hon verkligen hur ljus framtidsutsikterna för hennes yrke är. ”Det utvecklas så otroligt mycket mjukvara och om företag inte satsar på mjukvarutestning så kan de förlora mycket pengar” menar Lisa.

Är du intresserad av att utbilda dig till mjukvarutestare och få utlopp för både din kreativa men också din strukturerade sida? Vill du vara med och förbättra framtidens mjukvaruprogram? Då kan programmet Mjukvarutestare vara något för dig!