Optikerassistent Isaac Morten i en optikerbutik.

Optikerassistent är yrket för dig som vill utvecklas.

Isaac Morten är optikerassistent och arbetar som butikschef på Specsavers i Varberg. Under sina år i branschen har han sett hur utvecklingen gått framåt med bland annat kliniska undersökningar som resultat.

Optikerassistent är ett varierande arbete med många olika arbetsuppgifter. Isaac berättar att en arbetsdag kan innehålla förberedelser för optikern, förtester och felsökningar om kunden inte tycker glasögonen fungerar. Man hjälper även kunden med att välja bågar, se till så att de passar bra, justerar och mäter ut höjder. Som optikerassistent finns det också möjlighet att arbeta med lättare reparationer samt byte av nässadel. ”Det är ett mycket brett yrke, ena dagen arbetar man med förtester, andra dagen med justeringar medan nästa dag jobbar man med sälj ut mot kund.” förklarar Isaac.

Vem passar yrket för?

Isaac tycker att yrket passar dig som är en öppen och social person. Att lyssna på människor, läsa av och inte vara dömande utan kunna förstå att personers behov och förutsättningar kan se mycket olika ut är också en viktig del i yrket. ”För att ge den bästa vården och servicen behöver du också vara medmänsklig och empatisk.” berättar Isaac. Han fortsätter ”Den teoretiska kunskapen kan man lära sig i utbildningen men det är ett stort plus om du redan har en god kundkontakt och tycker om att arbeta med olika typer av människor.”

Branschen vill att fler män utbildar sig

Optikerassistent Isaac Morten hjälper en kund att välja rätt bågar.

Att det är flest kvinnor som arbetar som optikerassistent tror Isaac beror på att det är yrke som är lite modeinriktat, glasögon är ett smycke man bär hela tiden. Enligt Isaac är det i större utsträckning fler kvinnor som är intresserade av mode än vad män i allmänhet är. Isaac menar också att många kan ha en liten felaktig bild av yrket och att man ser det som ett sälj- eller vårdyrke vilket gör att många kvinnor dras till yrket. Yrket innebär så mycket mer.

Isaac vill gärna se att fler män utbildar sig till optikerassistent. Gillar du att arbeta med små detaljer finns det stora möjligheter med verkstadsarbete där sliperi och glasögonreparationer ingår. Rollen kan även passa dig som vill arbeta med marknadsföring. Isaac som själv är butikschef menar att den rollen passar den som vill ha ett ekonomiskt ansvar, med ett stort ansvarstagande. ”I rollen som optikerassistent finns många olika möjligheter, allt från kundkontakt i butik till produktutveckling. Yrket är så mycket mer än glasögon och mode, och detta är absolut en bransch som passar både män och kvinnor.” förklarar Isaac.

Arbetslivets delaktighet

Sedan en tid tillbaka sitter Isaac med i ledningsgruppen för YH-programmet Optikerassistent i Jönköping. Han kom i kontakt med TUC för första gången när Charlotta, som är utbildningsledare tog kontakt med honom. Charlotta berättade om TUC och hans möjlighet att kunna påverka och utveckla utbildningen. ”Jag känner att jag har mycket att erbjuda och att jag får min röst hörd” säger Isaac efter sin första tid som ledningsgruppsmedlem. Han fortsätter ”Det är en fantastisk möjlighet att kunna få vara med och ta fram hur en utbildning ska vara, då det faktiskt är vi som tar in dem på marknaden efter examen

LIA – Lärande i arbete

I utbildningen som är knappt ett år, ingår 2 praktikperioder, kallad LIA (Lärande i arbete). Det innebär att du som studerar, praktiskt får tillämpa det du har lärt dig och du handleds av personal som arbetar i yrkesrollen. Isaac ser LIAn som något mycket bra, både för den studerande och personalen. ”Vi vill ta emot fler praktikanter för vi tycker det är en positiv utveckling för båda parter.” säger Isaac.

Karriärsmöjligheter för yrkesrollen

Isaac berättar att många av butikskedjorna har vidareutbildningar för den som är intresserad av att förkovra sig. Som exempel kan du specialisera dig till klinisk assistent där du får utföra undersökningar. Vill du arbeta i en ledande roll finns det möjlighet att jobba som butikschef och även senare som butiksägare. ”Det finns flera möjligheter att komma vidare. Många som börjat sin yrkesbana i butik har senare landat på huvudkontoret och där finns möjlighet att jobba med bland annat produktutveckling.” berättar Isaac.

Isaac som är optikerassistent har själv vidareutbildat sig så han kan numera göra enklare undersökningar som en optiker sedan kontrollerar. Isaac förklarar ”På så sätt frigörs tid från optikern och denne kan i stället lägga tid på mer avancerade undersökningar för bättre ögonhälsa. Sjukvården vill att optikerna ska kunna göra mer själva och då är vidareutbildningar för optikerassistenter ett perfekt sätt att lösgöra tid för optikern.”

Är du intresserad av att precis som Isaac, ha ett varierande yrke med mycket kundkontakt och möjlighet till personlig utveckling? Då kan optikerassistent vara yrket för dig.