Branschen behöver fler manliga tandsköterskor.

Vår tandsköterskeutbildning är otroligt populär, framför allt bland kvinnor. De män som går utbildningen idag är väldigt få, men otroligt eftertraktade när de är färdigutbildade. Azhar Maji och Shohag Ghosh är två av killarna som tidigare studerat tandsköterskeutbildningen på TUC Yrkeshögskola och de arbetar nu på varsin folktandvårdsklinik i Stockholm.

Jag valde den här tandsköterskeutbildningen för att TUC Yrkeshögskola har ett gott rykte, och för att utbildningen genomförs på ett pedagogiskt sätt.” berättar Azhar. På TUC:s skolor där tandsköterskeutbildningarna bedrivs finns dentalrum där alla praktiska moment utförs. Azhar trivdes jättebra i skolans lokaler då det finns ett riktigt dentalrum med moderna instrument. Han fortsätter och berättar att det rådde hög trivsel bland de studerande i hans klass. Shohag bestämde sig för att bli tandsköterska efter en egen erfarenhet från ett besök hos tandläkaren. Känslan att kunna hjälpa människor att känna sig lugna och må bättre fick honom in på tandsköterskespåret.

Eftertraktade i branschen

Shohag Gosh

Azhar uppmanar fler killar att söka utbildningen: ”Det är ett väldigt roligt, socialt och spännande yrke. Man har möjlighet att utvecklas inom det område man gillar mest.” Shohag håller med: ”Man kan specialisera sig inom till exempel kirurgi, röntgen eller profylax.” Under utbildningen får man undervisning av tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor och man kan diskutera och utbyta tankar med dom och sina klasskamrater under hela studietiden. ”Dessutom har man mycket goda chanser till jobb eftersom vi killar är eftertraktade.” säger Shohag. Branschen efterlyser fler manliga tandsköterskor.

Christina Clasén Wibring

Fler och fler kvinnor har kommit in i tandvården under senare år. Nu vill vi gärna se fler män i yrket. Våra patienter är ganska jämnt fördelade, män som kvinnor. Genom att öka andelen män i våra team kan vi skapa en mer dynamisk arbetsplats till nytta både för oss själva och för våra patienter. Tandsköterskeyrket passar ju lika bra för män som för kvinnor.” säger Christina Clasén Wibring, leg. tandhygienist på CC dental.

Många nya vänner

Innan Shohag och Azhar påbörjade utbildningen funderade de på hur det skulle kännas att studera i en klass med en stor majoritet av kvinnor, men upptäckte att det fungerade jättebra och alla kom väldigt bra överens och hade roligt tillsammans. Att könsfördelningen i klassen var så ojämn var inget någon av dem tänkte mer på. ”Jag fick många nya vänner som jag fortfarande har kontakt med.” meddelar Azhar.

”Jobb innan utbildningen var slut”

Azhar Maji

Både Shohag och Azhar tyckte alla delar av utbildningen var intressanta, men båda är överens om att kursen i anatomi var väldigt intressant. Man får också lära sig om att informera patienter om munhygien och goda kostvanor, assistera tandläkaren, svara i telefon och beställa material, hantera olika instrument, förbereda för de olika behandlingarna och kunna ta hand om röntgenbilder. På vissa kliniker görs det också mer avancerade behandlingar såsom operationer och rotbehandlingar där man får assistera. Allt detta och mer ingår i tandsköterskans omväxlande roll.

Under LIA-kurserna, som utgör ca en tredjedel av utbildningen, praktiserar man dessa delar och får därmed god insyn i yrket och en känsla av hur det är att arbeta på en klinik, träffa patienter och kollegor. Dessutom finns det ofta goda chanser till att få jobb på någon av de LIA-platser man haft under utbildningen, precis som i både Azhars och Shohags fall. ”Jag fick jobbet redan innan utbildningen var slut.” berättar Azhar. ”Det var samma för mig.”, meddelar Shohag som fick anställning redan efter andra LIA-perioden.

 

Socialt och givande yrke

Azhar berättar att han träffar många nya människor varje dag och formar nya kontakter med patienter. Många patienter delar gärna med sig av sina erfarenheter. Som tandsköterska får man ta del av många lärorika historier. Azhar berättar att yrket är så mycket mer än ett sterilt rum, en stol och några instrument. Han anser att den här yrkesrollen passar alla som gillar service och att arbeta med människor. Flexibilitet och kommunikativ- och samarbetsförmåga är också viktiga egenskaper att ha menar Shohag. Ålder eller kön spelar ingen roll. Azhar och Shohag uppmanar fler män att utbilda sig till tandsköterska. ”Det behöver bli mer jämställt i många yrken, inte bara hos oss tandsköterskor.” menar Shohag. ”Vi talar mycket om jämställdhet och balans i vårt samhälle, vi behöver vända blad för att komma ifrån det gamla traditionella sättet att se på vissa yrken.” fortsätter Azhar. Han menar att män kan bidra lika bra som kvinnor i yrket. ”Eller till och med bättre.” skrattar han.

”Utvecklas varje dag”

Det finns många anledningar till att bli tandsköterska, att vara del av ett större team och en ”arbetsfamilj” på jobbet är absolut en av fördelarna med yrket. ”Vi kollegor tar hand om varandra och vi har trevliga stunder tillsammans.” säger Azhar och berättar att kontakten med patienterna är självklart också en jätterolig och viktig del av jobbet. ”Inget betyder mer än en nöjd patient som lämnar rummet med tacksamhet och glädje.” Det är en spännande bransch som utvecklas hela tiden. Azhar menar att man lär sig något hela tiden. ”Man utvecklas varje dag vågar jag påstå.