Jenny berättar om hur det är att plugga till fastighetsingenjör.

Fastighetsingenjör är ett yrke för dig som är intresserad av teknik, kommunikation och kundbemötande. Den här branschen, som så många andra teknikbranscher, är relativt mansdominerad. Därför tycker vi det är extra roligt att vi har några kvinnliga studerande i den nuvarande klassen hos oss. Jenny Schenell är en av dom och hon berättar hur hon ser på yrket och framtiden.

Jenny bestämde sig för att skola om helt och hållet, och eftersom hon alltid varit intresserade av byggnader kändes utbildningen rätt. ”Fastighetsingenjör är ganska nystartad här i Linköping och jag kände att jag ville hänga med det tåget.” Av de kurser hon hittills läst anser hon att installationsteknik och installationssamordning är mest intressanta då ventilation och värmesystem är kärnan i våra bostadsmiljöer. LIA (Lärande i arbete) som utgör ca en tredjedel av utbildningen är också väldigt bra och givande. Förutom att få sätta sina teoretiska kunskaper på prov i praktiken så är det också ett bra tillfälle att utöka sitt nätverk. ”LIA är jättekul och lärorikt och är ett bra sätt att få nya kontakter i en ny bransch” menar Jenny.

Som fastighetsingenjör är du med och utvecklar framtidens teknik för fastigheter. Du har ansvar för drift och underhåll på strategisk nivå, och du får också kontrollera olika sorters installationer i byggnader. Du arbetar även med tekniska lösningar och energisystem och du får i många fall ansvara för olika sorters projekt. Yrkesrollen är varierande och utvecklas ständigt i takt med att ny teknik möjliggör miljösmarta lösningar. Yrket passar dig som har ett intresse för fastigheter och byggnader men också för dig som gillar teknik och IT-system. Om du är man eller kvinna har ingen betydelse anser Jenny. ”Det känns som att det är en mansdominerad bransch och en mix mellan män och kvinnor är enligt mig alltid bättre. Är man intresserad av att arbeta med fastigheter så kör på. I min klass är vi faktiskt fler tjejer än killar.”

Jenny ser fram emot att börja arbeta efter examen. ”För mig kommer kundrelationen vara en positiv och rolig del i mitt kommande yrke. Mest utmanande tror jag kommer vara att hålla i och driva stora projekt.”

På grund av bland annat av klimat- och miljömål, bostadsbyggnationer och stora pensionsavgångar är det en bransch som efterlyser ny kompetens. Karriärsutsikterna efter avslutad utbildning ser därmed väldigt goda ut.

Jag kan bara se till mig själv.” säger Jenny. ”Att utbilda mig inom en ny bransch som intresserar mig är det bästa jag gjort, så tveka inte!”

Sök idag – branschen behöver dig imorgon!