Som produktionstekniker har du en eftertraktad kompetens.

Är du intresserad av teknik och gillar du att ha många bollar i luften? Då kanske produktionstekniker är yrket för dig!

I rollen är du en nyckelperson och fungerar som länken mellan utvecklings- och produktionsteam. Du effektiviserar och optimerar flöden och arbetar med hjälp av IT-system för att lösa problem så att produktionsprocessen ska löpa så smidigt som möjligt. Du jobbar även med miljö- och hållbarhetsfrågor som i dagens samhälle blir allt mer viktiga.

Yrkesrollen efterfrågas på arbetsmarknaden vilket Jonas Almfeldt från Väderstad AB och Björn Johansson från Toyota Industries berättar om här. Jonas och Björn är båda produktionstekniska chefer i sina verksamheter och har många års erfarenhet i branschen.

Jonas berättar att en dag i rollen som produktionstekniker är väldigt varierande. ”Man kan jobba med alltifrån ett produktinförande eller layoutförändring till att lösa ett akut problem som uppstått.” De löpande arbeten som ingår är att till exempel stötta sitt kundområde med tekniska lösningar, men även ta fram flödesanalyser och övrigt förbättringsarbete. Björn Johansson inflikar att man som produktionstekniker ibland också ingår i större projekt och att man även arbetar med att testa bearbetningsverktyg samt att optimera befintliga processer.

Yrket innebär olika typer av uppgifter och det finns också många varierande karriärmöjligheter efter utbildningen. Jonas förklarar att man får en bred kompetens inom det kundområde man verkar. ”Ofta kan man välja att ytterligare specialisera sig inom metoder eller områden, men man får en bra grund att gå vidare till ex konstruktion/utvecklingsarbete.” berättar han. Björn berättar också om att det finns möjligheter för att utöka sin karriär. ”De exempel jag har sett här är att vissa tekniker har blivit arbetsledare eller produktionstekniska chefer. Ett par av våra tekniker har börjat jobba som projektledare inom utvecklingsavdelningen.

Jonas menar att rollen är eftertraktad på olika typer av företag inom process- och tillverkningsindustri, men även logistikföretag. ”Nästintill alla företag som har kopplingar mellan en utvecklande funktion och en utförande funktion så finns produktionsteknik i någon form.” säger han. Björn ger fler exempel: ”Det kan vara inom bearbetning, svetsning och robotsvetsning eller avancerad robotprogrammering till exempel.

Björn och Jonas är rörande överens om att yrket passar dig som är analytisk, metodisk och strukturerad, men man bör också vara förändringsbenägen och drivande samt gilla att ha många uppdrag samtidigt. ”Det gäller att snabbt kunna växla mellan nuläge och planering framåt.” menar Jonas. De är också ense om att viss tidigare erfarenhet från branschen är bra. ”Har man arbetat inom process- eller tillverkningsindustri är det positivt, alternativt att man har någon form av utbildning inom TPS/Lean-metodik för att kunna leverera ett bra resultat.

Sammanfattningsvis så är detta en yrkesroll som passar dig med teknikintresse och gillar att ha många bollar i luften. Sök idag – branschen behöver dig imorgon!