Sundeep förstår vikten av ett bra nätverk.

Sundeep Parmar kände till yrkeshögskolan sen tidigare, men hade inte hittat rätt yrkesroll. När Redovisningsekonom öppnade upp i Jönköping var han snabb på att söka och lika snabb på att hitta första LIA-platsen.

Valde Sverige för kärleken

Sundeep flyttade till Sverige 2010 tack vare kärleken. Han lämnade Tanzania där han hade arbetat med ekonomi i cirka tio år. Nu bor han bor i Ekhagen, Jönköping med sin fru Janki och deras två flickor Kanishka och Niharika. ”Det första när jag kom till Sverige var att lära sig svenska. Jag talar åtta språk, men att lära mig svenska var nog tuffast” berättar Sundeep.

Att få ett bra jobb var viktigt för honom och därför valde han att läsa en yrkeshögskoleutbildning. ”Jag sökte först Redovisningsekonom då jag jobbat med det, men kom inte in. Istället blev det inköpslogistik på Nässjö Träcentrum” säger Sundeep.

Han gav inte upp hoppet om sin dröm och sökte fler gånger till programmet Redovisningsekonom.

Sundeep Parmar letade LIA-plats så snart antagningsbeskedet kom och tackade senare ja till att praktisera på Husqvarna Group. Här ses Sundeep tillsammans med Karin Wir, Finance Director och Country Officer på Husqvarna. Foto: privat

Gasen i botten när antagningsbesked kom

När antagningsbeskedet kom och Sundeep fick veta att han hade kommit in tryckte han gasen i botten. ”Jag började leta LIA-plats på en gång!” berättar Sundeep och förklarar att hans viktigaste verktyg blev LinkedIn och närmaste kontakter.

”Jag läste inköpslogistik tidigare, men hade ingen koll på branschen och hamnade inte rätt. Nu ville jag vara två steg före” berättar Sundeep.

För att säkra första LIA-platsen letade han på företag i närområdet och tittade på LinkedIn vilka som jobbade där så han visste vem han skulle kontakta. ”De blev positivt överraskade när jag kontaktade dem innan jag ens börjat utbildningen och i slutänden hade jag flera erbjudanden” säger Sundeep och skrattar.

”Även Ashtar Michael, min utbildningsledare, blev förvånad över att jag fixat praktikplats på Husqvarna Group när vi talades vid innan utbildningsstart.”

Testat många olika ekonomiroller

Att söka LIA-plats på Husqvarna var ett lyckat drag och där har Sundeep stannat kvar. Under sin tid på företaget har han hunnit att testa på de flesta yrkestitlar inom ekonomiavdelningen. Efter första året av sin utbildningen började han som Accounts Payable Analyst för Norge/Sverigekontoret via POOLIA – Bemanningsföretag som konsult.

Därefter fick Sundeep nästa uppdrag som kostnadsansvarig i företaget, men redan tre månader senare fick han erbjudande om att börja som Accounting Controller, en roll han hade väldigt svårt att tacka nej till. ”Det var en helt ny utmaning som jag gärna ville testa på”. Därefter har utvecklingen fortsatt och Sundeep har provat på ytterligare andra roller inom ekonomiavdelningen på Husqvarna Group.

”Nu arbetar jag som Accounts Recievable Analyst där jag tittar på kunders återbetalningsförmåga, kreditkontrollhantering och analyserar kundens bakgrund, bankkontoavstämning samt månadsbokslut. Det är så spännande för jag får jobba lite som en detektiv. Helt klart roligaste tjänsten hittills” berättar Sundeep.

På ett så stort företag som Husqvarna Group finns det många roller inom ekonomi att testa på. Något som Sundeep Parmar tagit fasta på. Fr. v. Karin Wir och Sundeep Parmar. Foto: privat

Nätverket är a och o

Sundeeps hjälpsamma inställning genomsyrar det mesta han gör. Studierna handlade mycket om att samarbeta med klasskompisarna ”Vi bokade teamsträffar där vi pluggade ihop och såg till att alla var på banan. För mig som Studentrepresentant var det viktigt att hålla ihop klassen då vi hade så mycket hjälp av varandra. Där var LinkedIn viktigt!” säger Sundeep.

Han berättar att nätverket på LinkedIn nu har hunnit växa till 3 800 kontakter. ”Det är viktigt att vårda nätverket och här har jag mina klasskompisar. En vacker dag kanske de kan erbjuda mig en spännande tjänst, eller så erbjuder jag dem det” säger Sundeep med ett leende på läpparna.

Att gå programmet Redovisningsekonom var helt rätt val för Sundeep. Han tycker att det var en bra utbildning med rätt utbildningsledare och att det öppnade upp för nya möjligheter. Sundeep känner att nyfikenheten på nya utmaningar kan leda honom vart som helst.

Därför håller han nätverket levande. ”Då är TUC Alumni jättebra! Där kan man verkligen nätverka och hålla kontakten” menar Sundeep Parmar.

Sundeeps tips på hur du vårdar ditt nätverk.

  • Knyt kontakter med företag som du tycker är intressanta på LinkedIn.
  • Titta på vad personer har för titlar på företaget för att hitta de som jobbar inom ditt område.
  • Även om du har ett stort nätverk på LinkedIn är det viktigt med den personliga kontakten. Skriv ett meddelande till den du vill lägga till och varför du vill lägga till dem.
  • Uppmärksamma genom att kommentera inlägg, gratta till ny tjänst eller årsdagar på LinkedIn.
  • Anmäl dig till nätverksträffar och mingla t.ex TUC Alumni, DOSPACE, LunchIn och BNI!
  • Om du vill söka en LIA-plats är det bra att skicka med en broschyr/pdf om utbildningen så företaget vet vad man läser.
  • Skapa en profil på POOLIA Bemanningsföretags hemsida, (enligt Sundeep) ett av de bästa företagen med stort företagsnätverk och som kommer hela tiden med många nya konsult-/rekryteringsuppdrag (om ni söker jobb inom Finans, HR eller Controller tjänst i hela Sverige).