Systrarna ger sig in i en mansdominerad bransch.

Elin och Caroline Gustavsson bestämde sig för att ge sig in i en mansdominerad bransch och studerar nu till kyl- & värmepumpstekniker TUC Yrkeshögskola i Tranås.

Jag har redan fått anställning och börjar direkt efter examen i sommar”, säger 25-åriga Caroline Gustavsson.

Hon fick höra om yrket av en träningskompis på Crossfit Mjölby och bestämde sig för att söka till den tvååriga utbildningen på TUC Yrkeshögskola.

Jag hade gått ungefär ett år på sjuksköterskeutbildningen när jag kände att jag inte ville jobba inom vården längre. Just nu arbetar jag på mitt gamla jobb, inom hemtjänsten i Motala, samtidigt som jag studerar till kyl- & värmepumpstekniker.”

Caroline anser att det är viktigt att våga prova nya saker, annars kanske man inte får reda på vad man egentligen klarar av. Foto: Lina Gillman

Hennes 29-åriga storasyster Elin ansökte till samma utbildning bara ett år efter sin syster. ”Jag såg hur roligt Caroline tyckte det var och kände väl att om hon kan så kan jag med”, säger Elin och ler mot sin syster.

Båda skämtar om att de aldrig tidigare varit intresserade av hantverksyrken. ”Jag skulle säga att vi båda tidigare klassades som ohändiga”, säger Caroline med ett skratt.

Elin fyller i. ”Ja, det är nog inte många av mina vänner som hade gissat att jag skulle studera och jobba i hantverksbranschen. Många tror nog att man behöver vara superhändig för att börja jobba med sånt här, men som i alla andra utbildningar får man ju lära sig allt.”

Caroline och Elin tror att många har förutfattade meningar om att man måste vara jättehändig för att kunna börja läsa till kyl- & värmepumpstekniker. Men de förklarar att de har lärt sig otroligt mycket under både utbildningen och på praktiken.

Hur kommer det sig att du vill byta yrkesinriktning?

Jag är tandsköterska och känner att det vore roligt att prova något annat. Sen spelar ju självklart lönen in också och jag skulle säga att det är ett rätt välbetalt yrke utifrån att utbildningen är relativt kort”, säger Elin.

Vad tjänar man?

Runt 30 000 när man är nyexaminerad.” berättar Caroline.

Båda systrarna gillar att det är fysiskt arbete. ”Vi gillar crossfit och tror att det kan vara en fördel att i alla fall vara lite stark för att klara av yrket”, säger Caroline. Hon minns när hennes handledare Jim berättade att yrket var roligt, lite tungt och skitigt. ”Då kände jag att det här kommer bli kul”, säger Caroline.

Den 16 juni tar Caroline examen och tre dagar senare börjar hon sin anställning på Edekyl & Värme i Linköping.

Hur känns det att få en anställning så snabbt inpå examen?

”Fantastiskt kul och det är ett riktigt härliga kollegor där. Jag kände mig välkommen direkt och blev snabbt en i gänget.”

Elin gör nu sin praktik på Assemblin i Linköping och båda systrarna ser fram emot att snart byta yrkesinriktning. ”Det känns väldigt rätt och det ska bli roligt att prova något nytt”, säger Elin. ”Hoppas att fler vill prova på yrket så vi blir fler kvinnor i branschen”, säger Caroline.

Att byta yrke från tandsköterska till kyl- & värmepumpstekniker ser Elin som en spännande utmaning och tror att det kommer passa henne bra. Foto: Lina Gillman