Hilda och Lisa vann Giraffkalven för bästa examensarbete.

2023 blev året då TUC Yrkeshögskola för första gången delade ut statyetten Giraffkalven. Hilda Jonsson och Lisa Wilhelm vann för sitt examensarbete om hållbar frakt inom e-handel.

Första pristagarna

Det har gått ett par månader sen Hilda och Lisa uppmärksammades under Almedalsveckan och fick motta Giraffkalven. Priset delas ut för bästa examensarbete där skribenterna vågat sticka ut hakan och visat mod inom hållbarhetsfrågor. ”Vi fanns med på länk. Både Hilda och jag var mitt uppe i våra nya jobb och kände att det inte var läge att be om ledigt” skrattar Lisa när hon berättar om prisutdelningen.

Hilda berättar att det kom som en chock när de fick veta att de hade vunnit priset. ”Vi kände ju till priset då vi hade pratat om det, men jag hade inte en tanke på att vi skulle få det. Så kul!” säger Hilda om känslan när de blev kontaktade.

Lisa Wilhelm och Hilda Jonsson.

Hittade varandra i gemensamt intresse

Hilda och Lisa tog examen från TUC Yrkeshögskola våren 2023 efter att ha läst programmet E-commerce Manager. ”Jag jobbade på Willy’s e-handel och kände att jag ville plugga vidare. Jag fick tipset om den här utbildningen och när jag läste om det så tyckte jag att det var ett flexibelt och bra upplägg. Jag var precis på väg att flytta till Malmö och då utbildningen var på distans passade det väldigt bra!” berättar Lisa.

Hilda arbetade som butikschef och kände att hon ville vidare. ”Jag var inte säker på vad jag ville läsa så jag googlade utbildningar och hittade E-commerce Manager” berättar Hilda.

När Hilda och Lisa träffades vid introduktionsdagarna på TUC klickade de på en gång. ”Det har funkat så himla bra från första början, så det kändes självklart att vi skulle skriva examensarbetet ihop” säger Lisa. Hilda håller med och berättar att både hon och Lisa har ett intresse i hållbarhetsfrågor. ”När det väl var dags att välja vad vi skulle skriva examensarbetet om så visste vi på en gång att det var hållbarhet som stod i fokus. Det ämnet är så viktigt för oss” berättar Hilda.

Hur ser gen Z på hållbar frakt?

I sitt prisbelönta examensarbete undersöker Hilda och Lisa generation Z:as (red. Personer födda mellan 1995 och 2009) villighet att betala för hållbar frakt och hur modebranschen ställer dig till hållbar e-handel. ”Vi gjorde en marknadsundersökning hos generation Z där vi såg att de tycker att frågan är viktig samtidigt som de inte är beredda att betala extra” förklarar Lisa. ”Ja, vi såg att det var en väldigt komplex fråga för den här generationen och att generationen i sig är väldigt komplex” säger Hilda.

Även modebranschen hade en tudelad syn på hur man ska arbeta med frakten. ”Här gjorde vi intervjuer med stora aktörer på marknaden och det man kan få fram är att det krävs lagändringar för att det ska gå att förbättra hållbarheten” menar Lisa.

Vill fortsätta med hållbar e-handel

Som nyutbildade E-commerce Managers ser de möjligheten att vara en del i hållbarhetsarbetet. ”Jag ser ju att det finns många utvecklingsmöjligheter inom retail och jag skulle tycka att det vore spännande att få jobba på ett företag och hjälpa till med hållbarhetsarbetet” säger Hilda Jonsson. Även Lisa ser möjligheten att jobba med både e-handel och hållbarhet. ”Just nu tänker jag att jag samlar på mig så mycket erfarenhet som möjligt och sedan skulle jag vilja läsa vidare inom hållbarhet och se hur det går att kombinera med mitt yrke” berättar Lisa Wilhelm.

Vi gratulerar Hilda Jonsson och Lisa Wilhelm till en fantastisk prestation och vi ser fram emot ett samarbete med dessa alumner!