Zainab står framför ett kraftvärmeverk och tittar in i kameran. Hon har på sig svarta arbetarkläder och en gul skyddshjälp. Hon har händerna i sidan och ser bestämd ut.

Zainab är IT-ingenjören som byter till energiingenjör.

När Zainab Jasim kom till Sverige för tolv år sen hade hon en examen som IT-ingenjör men jobben var svåra att få. Hon skolade om sig till undersköterska men längtade tillbaka till ingenjörskapet. Nu läser hon till energiingenjör.

Det är tisdag morgon och Zainab Jasim tar emot sin utbildningsledare* Elin Edmundsson på Tranås Energi där hon gör sin praktik, även kallad lärande i arbete, LIA. De hälsar hjärtligt och diskuterar glatt avstämningarna som de haft via Teams och Elin berättar att hon ser fram emot att få se hur Zainab arbetar nu.

Ville lära sig hela processen

Zainab läser till energiingenjör på TUC och när det blev dags att söka praktik ville hon få koll på hela flödet. Därför hörde hon av sig till Tranås Energi och frågade om hon fick göra sin LIA där. ”Du måste berätta hur du fick din LIA!” säger Elin.

Zainab ler vid tanken på första mötet ”Ja, det kanske inte är så vanligt att man går upp till grindarna och ringer på och ber om att få prata med chefen” förklarar Zainab men det var så hon gjorde. På företaget blev man först orolig över att det var ett klagomål som Zainab kom med. De blev glatt överraskade när det visade sig att hon ville göra sin praktik hos dem.

Teknikintresset ledde till energiingenjör

Det är nu under sin andra LIA som Zainab har fått komma till Tranås Energi, en stor värmeanläggning i den stad hon studerar. Zainab är utrustad med arbetarkläder, reflexväst och skyddshjälm när hon guidar runt på anläggningen. ”Jag har arbetat med både drift- och serviceuppgifter här vilket är så väldigt spännande. Jag älskar teknik och tycker mycket om att arbeta praktiskt” berättar hon.

Det märks att Zainab har koll på anläggningen när hon berättar om hur förbränningen av flisen skapar ånga som sedan drar igång turbiner och skapar el och värme. Hon pekar på en ränna och berättar att den brukar vara fylld med flis men nu är den tom för städ. ”Jag var med där ner och hjälpte till” inflikar Zainab.

Vill arbeta som konsult

Även om hon arbetar i driften under praktiken så drömmer hon att arbeta som energikonsult efter examen. ”Vi har läst teoretiskt om den här typen av anläggningar. Om jag verkligen ska kunna jobba med effektiviseringar så måste jag förstå hur allt fungerar praktiskt!”

Elin berättar att det är en bred utbildning där man kan arbeta på olika sätt. ”Vi har studerande som jobbar mycket praktiskt med direkta åtgärder medan en del arbetar mer med att planera och projektera.”

Är verkligen en i gänget

Vid ett av kontrollrummen träffar vi Mikael Löfgren som är servicetekniker. Han och Zainab har arbetat tillsammans under hennes veckor på värmeverket. ”Vi haft en sån glädje av att ha Zainab här och hon har verkligen arbetat som en i gänget” berättar Mikael. Zainab ser nöjd ut och lägger till ”Det är ju så roligt!”

Att Zainab är en av få kvinnor inom branschen är inget som hon har märkt av. ”Jag har nog aldrig funderat på det. När jag arbetar så är jag som vem som helst i gänget” förklarar hon. Då hon pluggade till IT-ingenjör i Irak så är hon van en bransch som är mer mansdominerad.

Utbilda dig till energiingenjör

Zainab Jasim ser med spänning fram emot framtiden som energiingenjör och menar att möjligheterna är många. Om du, som Zainab tycker att teknik är intressant och vill bli en viktig del i den gröna omställningen så är Energiingenjör programmet för dig!

*Utbildningsledare – Varje program har en utbildningsledare som har övergripande ansvar för utbildningen. Hen är den som har kontakt med både de studerande och utbildningskonsulterna. Utbildningsledaren är länken mellan programmet och arbetslivet. Vid lärande i arbete (praktiken) kontrollerar utbildningsledaren att allt funkar som det ska. Om den studerande är i behov att särskilt stöd, individuell studieplan eller har andra frågor om utbildningen så ska den studerande vända sig till sin utbildningsledare.