
Christian tävlar i Linköpings Draknäste med smart IoT-lösning.
Christian Bokström Fröjd läser till IoT-projektör på TUC
och är nu inne på sluttampen av sin utbildning. Nu har hans examensarbete lett
honom in på en utmaning som kan generera en riktigt storvinst när han tävlar i Linköpings Draknäste.
Den 21 mars kliver Christian in i Linköpings Draknästet för att presentera sin uppfinning – en smart, självbevattnande blomlåda kopplad till IoT. Med hjälp av sensorer och molnteknik kan lådan optimera vattenanvändning och skapa gröna oaser på oväntade platser. Vinnaren i tävlingen får 20 000 kronor till en testbädd för att utveckla sin idé vidare.
Innovativ blomlåda med sensorer kan ge nytt liv åt stadens tak
Christian brinner för hållbara städer och biologisk mångfald. Hans idé föddes ur insikten att många villaägare odlar för pollinerare, men i stadskärnorna saknas dessa möjligheter. ”Jag funderade på hur man skulle kunna skapa gröna ytor även i tätbebyggda områden, och insåg att takterrasser och hustak vore en perfekt lösning,” säger han.
Resultatet blev en innovativ blomlåda, där en nedre pallkrage fungerar som vattentank där en smart sensor styr bevattningen. Sensorn läser av jordens fuktighetsnivå och analyserar väderdata från SMHI för att avgöra när vattning behövs. Det överflöd av regn som kommer hamnar i vattentanken och hela anordningen drivs av solceller. ”Målet är att minska vattenförbrukningen och skapa gröna ytor på svåråtkomliga platser”, förklarar Christian.
Teknik och hållbarhet i fokus
Uppfinningen har utvecklats i samarbete med IoT World, Sensative och Tekniska Verken samt RISE. Förutom att spara vatten kan tekniken även optimera skötseln av stadens grönområden. ”Istället för att skicka ut personal för att fylla på blomlådor i onödan, kan systemet meddela exakt när och var påfyllning behövs. Idag åker man ut varannan dag under sommaren men med den här lösningen så kan man minska det betydligt,” menar Christian.
Draknästet kan bli avgörande
Nu är Christian en av finalisterna i Draknästet, där han får chansen att pitcha sin idé inför en expertpanel. Vinnaren får 20 000 kronor till att använda för en testbädd, vilket skulle innebära en möjlighet att testa uppfinningen i verkliga miljöer. ”Det känns fantastiskt spännande och lite nervöst! Vi hoppas att juryn ser potentialen i vår lösning,” berättar Christian Bokström Fröjd.
Om idén blir verklighet kan den förändra hur städer hanterar grönområden, något som kan ge bin och andra pollinerare en bättre chans att överleva även i urbana miljöer.
Följ Christians resa och se hur det går i Draknästet den 21 mars!