Politiker från riksdagens utbildningsutskott besökte TUC Yrkeshögskola.

Den 5 september besökte tidigare utbildningsminister Anna Ekström (S), Niklas Sigvardsson (S), riksdagsledamot i utbildningsutskottet tillsammans med Simon Johansson, förste ombudsman för Socialdemokraterna i Jönköpings län oss på TUC i Jönköping. De fick inblick i vår verksamhet och vi fick möjlighet att diskutera yrkeshögskolans utmaningar och framgångsfaktorer.

Våra lokaler var fyllda med studerande, vilket var ett utmärkt tillfälle för oss att visa verksamheten i praktiken. Anna, Niklas och Simon fick möjlighet att besöka tre av klasserna för att prata med de studerande. En av utbildningarna var Technical Sales Manager som är en helt ny utbildning. De studerande pluggar på distans och var nu på plats i Jönköping för att starta upp den första kursen. De studerande kommer från stora delar av landet, där bland annat Stockholm, Örebro, Borås och Malmö, även Östergötland, Hälsingland och Gästrikland är representerade.

Anna och Niklas passade på att fråga de studerande om varför de valt just yrkeshögskolan som utbildningsform. Många var överens om att de valde YH då det innebär praktik vilket i sin tur leder till praktisk erfarenhet med mycket goda chanser till jobb direkt efter examen. En studerande berättade att hon tidigare pluggat på universitet men fick inte den hjälp hon behöver i och med hennes dyslexi och adhd, så hon har nu förhoppningar om att yrkeshögskolan är ett bättre val.

Nina Andersson och Pia Olsson, TUC, berättar om verksamheten.

Under sin tid i regeringen var Anna med och sjösatte omställningsstudiestödet. Det är ett mycket generöst studiestöd som innebär ekonomiskt stöd till personer 27-62 år som har arbetat en längre tid och nu vill utbilda sig. Intresset för bidraget har varit enormt stort och här fick Niklas, som arbetar med dessa frågor i riksdagen, många frågor och funderingar, då flera av våra studerande har sökt omställningsstudiestöd.

När de besökte klassen som samma dag startat sin utbildning till lönespecialist fick de veta av utbildningsledaren att av de som tog examen i våras, hade 87% rätt jobb direkt efter examen. Anna gratulerade dem till valet av utbildningsform då hon anser att yrkeshögskolan är en viktig del i att bygga om Sverige till ett klimatsmart samhälle och fångar upp morgondagens kunskap.

Stort tack för besöket, givande både för oss på TUC och våra studerande!