Hem / Artiklar / Studerande får mattehjälp.

Fler studerande ska klara matten.

Att byta bana mitt i livet ska inte vara svårt. Däremot har man sett tendenser att en del studerande upplever matematikkurser svåra och att det finns en risk att de hoppar av för att matten är för utmanande. På TUC vill man nu stötta studerande med deras matte.

När man påbörjar studier mitt i livet har det gått många år sen man läste matematik i skolan och för en del kan detta bli ett hinder i att klara studierna. ”Vi har sett, framför allt, vid våra tekniska utbildningar att det kommit en del avhopp tidigt i utbildningen och vi tror att det kan hänga ihop med att dessa utbildningar kräver en del matematik” berättar Pia Olsson, YH-ansvarig på TUC Yrkeshögskola.

Länge sedan mattestudier

Inom de program där det krävs Matematik 2 eller 3 har studerande som saknat den behörigheten erbjudits behörighetsgivande förutbildning, så kallad BFU. ”Däremot så märker vi att även om man har med sig rätt kurser så kan det ändå vara svårt. Många år har gått sen man läste matte i skolan. Därför kom tanken om en matteinsats in i bilden” förklarar Pia.

Stöd på distans

Vid tre tillfällen under början på terminen har studerande haft möjlighet att få en lärarhandledd timme med utbildningskonsulten och matteläraren Mikael Thyselius på distans. ”Under passen finns jag tillgänglig i kanalens teamsmöte, där man kan fråga och få hjälp. Med allt material som finns tillgängligt så går det också väldigt bra att köra på egen hand, vilket uppskattas av dem som inte kan vara med på de schemalagda handledningarna” berättar Mikael.

Bra gensvar

Pia Olsson och Mikael Thyselius är glada över att det varit ett bra gensvar på insatsen. ”Ibland kan det kännas skönt att veta att det finns en möjlighet att damma av den kunskap som man en gång lärt sig. Att kunna få svar på sina frågor och se att man är på rätt spår kan ge fler en känsla av trygghet. Om vi kan få fler att se att de klarar detta med vår hjälp så har vi kommit långt” menar Pia.

Matte har alla nytta av

Mikael håller med och hoppas att fler ska få upp ögonen för möjligheten. ”Matematik är ett globalt språk som alla kan lära sig och ha nytta av, både professionellt och i privatlivet. Det är roligt att TUC erbjuder denna mattestuga och jag hoppas att så många som möjligt passar på att ta del av möjligheten att fräscha upp sina mattekunskaper!” tillägger Mikael.

Vill fortsätta satsningen

När Pia Olsson blickar framåt så ser hon att detta är något som de kommer att fortsätta med. ”Vi kommer att utvärdera insatsen, men jag är övertygad om att detta är något som vi kommer fortsätta att erbjuda våra studerande den här möjligheten”.