
10 tips – plugga smartare, inte hårdare.
Vi vill redan nu flagga för att det här inte är en halvdan artikel där du rycker på axlarna efter att ha läst igenom. Med rätt fokus från och med nu kommer du att scrolla vidare någon annanstans med nyttigt vetande om hur du kan leverera bättre. Du vet den där personen som alltid pluggar mycket? Det är inte alltid den personen som uppnår bäst resultat.
Det handlar snarare om hur du pluggar, alltså själva studietekniken. Låter tråkigt, men när du greppar ordets innebörd och inser vad en bra studieteknik kommer att göra med din tid och dina resultat kommer du snarare att triggas och bli motiverad av det. Nu kör vi – så här pluggar du smartare, inte hårdare.
Studiepass som bas
Vid heltidsstudier förväntas du lägga 40 timmar per vecka på självstudier. Därför är planering och disponering en viktig faktor för att lyckas. En fallgrop för många är att gå och vänta på ett bra tillfälle. Jag ska bara göra klart mina vardagssysslor. Jag ska bara hitta mitt fokus. Jag ska bara.
Känner du igen dig? Med självstudier är det viktigt att vara realistisk och avsätta tid. Planera in dina studiepass och vad de ska innehålla. Vad ska du studera, när ska du göra det och var? På så vis kan du disponera tiden på bästa sätt. Men! Att planera sina studiepass utesluter inte att du kan göra en instickare och plugga lite när du känner dig motiverad och taggad på ny kunskap.
När?
Låt oss gräva lite djupare i när på dygnet du skulle kunna planera in dina studiepass. Att till exempel plugga några minuter innan sängdags gör att vi lättare kommer ihåg kunskapen när vi vaknar dagen efter. Häftigt va? Det beror på att din hjärna under sömnperioden tenderar att bearbeta ny information. Vi vill dock poängtera att det är viktigt att du hittar den tid på dygnet då just du känner dig som mest fokuserad eller motiverad.
Var?
Från när till var. Även om det är en smart idé att plugga innan sängdags sägs det vara en mindre bra idé att ta med studierna till sängen. En bekväm studieposition i all ära, men blir det för mysigt är det lätt att tappa fokus och till och med slumra till. Men att testa på olika miljöer är ingen dum idé. Det får oss nämligen att forma nya associationer till det vi studerar. Hemma, biblioteket, fiket, tåget. Hitta rätt plats för ditt fokus.
Pennan i högsta hugg
För många skapar block och penna fantastiska förutsättningar. Vi kan ta föreläsningsundervisning som exempel. Att anteckna samtidigt som du lyssnar kan få dig att koncentrera dig bättre. Lyssna efter saker, skriv ned nyckelord och sammanfatta i punktlistor. Ofta kan dina egna minneskommentarer som du skriver ned för dig själv effektivisera inlärningsprocessen. Men sätt ingen press på dig själv och ditt sätt att anteckna. Dina anteckningar ska bestå av associationer du själv gör och behöver inte vara relevant för någon annan än dig själv.
Om anteckningar distraherar dig från att lyssna kan det vara minst lika effektivt att tänka kring föreläsningen. Det viktiga är vad som händer i ditt huvud, inte i blocket framför dig.
Repetera mera
Om du är en ”block och penna”-person rekommenderar vi dig att läsa igenom dina anteckningar redan dagen efter du har skrivit dem. Testa sedan att repetera ytterligare en gång efter en vecka. Du kan också prata högt för dig själv eller med någon annan. Det finns många sätt att repetera kunskap på. Studerar du på distans spelas föreläsningarna dessutom in, så att du kan titta på dem i efterhand. All form av repetition är bra repetition!
”Tre stegs-litteratur”
Kurslitteratur är en typ av litteratur, och ska läsas därefter. Vill du förbättra inlärningsprocessen kan vi tipsa dig om att först läsa igenom innehållsförteckningen och föreställa dig vad bokens olika kapitel kan tänkas innefatta. På så vis får du ett grepp om vad boken handlar om. Därefter rekommenderar vi dig att bläddra igenom hela boken för att ägna några sekunder per uppslag.
Det är nu du bekantar dig med boken, förståelsen kommer sen. Från översiktsläsning, som vi kan kalla det, till djupläsning. Förslagsvis kan du läsa i en halvtimme, för att sedan gå tillbaka och göra små sammanfattningar. Stryk under, lämna små kommentarer och fundera över vad du läser.
Psst! Du som studerar hos oss har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris.
Dubbel effekt
På tal om det här med att repetera. Likt du pratar högt för dig själv eller någon annan när du repeterar bör du även läsa högt för dig själv. När du inte enbart visualiserar texten, utan även hör den, tar hjärnan in intryck från två olika håll.
Bli hjärnstark
Det kanske känns ganska självklart att din hälsa påverkar din inlärningsförmåga. Så vad kan du göra? En god natts sömn är att prioritera och bra sömnrutiner är att föredra. Känner du dig pigg och utvilad kommer det att bli desto lättare att fokusera. Känns hjärnan slö, eller är motivationen slut? Då kan lite fysisk träning vara lösningen. En rask promenad, ett kort styrkepass eller en liten löptur kan hjälpa dig att hämta nya krafter åt hjärnan.
Distraktionsbovar
Notis efter notis efter notis. Små distraktionsmoment, så som sociala medier, kan vara en riktig bov när du har som mål att fokusera. Lägg undan telefonen (den kan vara en belöning när du är klar) och stäng av notiser om du använder datorn. Minimera distraktion i den mån det går genom att välja bort allt som inte har med studierna att göra. På så vis kan du effektivisera ditt studiepass.
Bra pluggat!
Pauser skärper ditt fokus. Sätt upp ett mål och belöna dig själv när du har uppnått det. Du skulle till exempel kunna belöna dig själv med en kopp kaffe, några minuters scrollande på sociala medier eller en lugn promenad när du har läst igenom och sammanfattat ett kapitel, lyssnat på en föreläsning eller repeterat förra veckans sammanfattning. Unna dig själv, det ska vara kul att studera!
Välkommen till yrkeshögskolan som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.